Běhání, legendy, hory. Už jste viděli nejlepší filmy o běhu?

Pusťte si filmy o běhání a nechte koukat i svoje boty. Foto: Marek Odstrčilík

V tuto chvíli se spousta běžců dostala do situace, kdy opravdu běhat nemohou. Důsledek? Žít se dá i tak, ale nestojí to za moc. Existuje ale jedna věc, která funguje skoro tak stejně dobře, jako běh samotný. O čem je řeč? No přece o čtení běžeckých knih a sledování běžeckých filmů a právě filmům se budeme dnes věnovat.

Legenda Kilian Jornet

Nejčastější tématikou populárních běžeckých filmů jsou silné osobnosti a jejich životní a běžecké příběhy. Nemůžeme začít nikým jiným, než legendárním Kilianem Jornetem. Nejslavnějším filmovým počinem, který se Kiliana týká, je jeho vlastní projekt Summits of my life, který mapuje jeho rychlostní rekordy na nejvyšších vrcholech všech kontinentů od Mt. Blanc až po Mt. Everest.

Šanci na to shlédnout tyto filmy zdarma v rámci projektu #summitsathome, který Jornet spustil v rámci celosvětové pandemie koronaviru, už jste sice propásli, ale i tak stojí snímky A Fine Line, Dejame Vivir, Langtang a Path to Everest rozhodně za shlédnutí. Běhání je věnovaná pouze menší část, ale “horská atletika”, kterou Kilian předvádí v neuvěřitelném tempu i v těch nejnáročnějších podmínkách nadchne srdce každého vyznavače trail runningu.

Na videa Kiliana Jorneta pokračujte kliknutím zde.

Tony Krupička, Američan s českými kořeny

S druhým doporučením se přesuneme do USA. Co se ale nezmění je tématika. I tentokrát půjde o příběh legendárního sportovce. Jméno Tony Krupicka je většině z vás jistě velmi dobře známé. Pokud jste o Tonym ale nikdy neslyšeli, tak si dovolíme alespoň krátký medailonek. Tenhle “běžecký hipík” má na svědomí několik vítězství na renomovaných stomílovkách a ultra trailech, stál u zrodu běžeckého minimalismu a dodnes inspiruje miliony vytrvalostních sportovců. Dokument In the high country dokumentuje Tonyho sportovní úspěchy i jeho lásku k pobytu na čerstvém vzduchu.

Pokořený rekord 214 vrcholů

Fascinují vás neuvěřitelné výzvy? Co takhle běžet týden v kuse volným horským terénem plným mokřadů, skal a prudkých stoupání a klesání? S tipem číslo tři se přesouváme do anglického národního parku Lake District a hlavním hrdinou bude Paul Tierney. Lokální fell runner, který se nedávno nesmazatelně zapsal do historie britského horského běhání. Prolomil totiž “nepřekonatelný” rekord na takzvaném Wainwraights, který spočívá v pokoření všech 214 vrcholů popsaných Alfredem Wainwrightem. Co to znamená v praxi? 511 kilometrů, 36.000 nastoupaných výškových metrů a šest dnů, šest hodin a pět minut pohybu. Sledovat Paula při zdolávání této drtivé výzvy můžete v rámci dokumentu Paul Tierney: Running The Wainwrights.

Zdarma

Když se zadělávalo na maraton „pod dvě“

Z hor si odskočíme na silnici. Nemůžeme totiž vynechat dokument o jednom z největších sportovních počinů silničního běhání za poslední dekádu. Eliud Kipchoge, Nike, Monza, maraton. Už je vám asi jasné, že se bavíme o prvním pokusu zaběhnout maratonskou vzdálenost pod dvě hodiny. Ve snímku Breaking2 se dozvíte všechny zákulisní informace o přípravě fyzické i vědecké a samozřejmě shlédnete i samotný pokus. V Monze to ještě o pár vteřin nevyšlo, ale díky tomuto projektu už bylo předem jasné, že úspěšné zvládnutí této výzvy je pouze otázkou času. Jak Eliud Kipchoge potvrdil vloni v září.

Na snímek Breaking2 pokračujte kliknutím zde.

Nejtajemnější závod světa dokončilo za 34 let jen 15 lidí

S posledním tipem se vrátíme zpátky do trailu, i když žádné vysoké hory ani špičkové atlety tu tentokrát nenajdete. Snímek Barkley marathons: the race that eats its young pojednává o čistokrevném běžeckém undergroundu, který fascinuje hobíky i profesionální běžce. Barkley Marathons je závod, který organizuje legendární postava jménem Lazarus Lake.

Už samotné přihlášení je tajemný proces a jako zápisné musíte přivézt SPZ státu, ze kterého pocházíte. Startuje zapálením cigarety. Čas startu předem nikdo nezná a jeho přiblížení signalizuje Lazarovo zatroubení na obří lasturu. Trasa i přesné parametry tohoto závodu? Nikdo nemá ani tušení a závodníci se musí orientovat podle přibližné mapy a slovního výkladu. Pravidla? Absolvovat pět okruhů v přísném časovém limitu, v rámci kterého musíte Lazarovi donést stránky z knih schovaných na checkpointech… Kontroverzními pravidly a historkami by se dalo pokračovat ještě dlouho. Místo toho se ale raději podívejte na dokument, který dokonale zachycuje atmosféru této kultovní punkové akce.

Články Vítka Kněžínka můžete číst také na jeho blogu botarna.run.

Podobné příspěvky

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

Poměřte síly s Pogačarem: vydejte se na kole do biatlonového ráje v Pokljuce

ADVERTORIAL Poběž napříč republikou!