Úvod TréninkBěžecký trénink Nejdřív WC a pak utáhnout tkaničky. Rady před prvním závodem

Nejdřív WC a pak utáhnout tkaničky. Rady před prvním závodem

od Magdaléna Ondrášová

Prvního závodu není třeba se bát. Stačí pozorovat ostatní běžce a učit se o nich, co dělají. Nejzásadnější radou pak je zajít si na záchod, utáhnout dobře tkaničky a co je nejdůležitější, nenechat se strhnout davem po startovním výstřelu, nepřepálit.

První závod berte jako zábavu

Jako první závod si zkuste najít nějaký na délku méně náročný (pět až deset kilometrů, třeba naše RUNGO.cz běhy, které bývají často těmi pro běžce prvními) s menším počtem účastníků. Masové závody s tisíci běžci mají bezesporu svoji atmosféru, ale napoprvé se tam budete hůře orientovat a také vás spíše strhne tempo davu a přepálíte začátek. Na menších závodech je rodinná atmosféra, kde nejde tolik o medaile jako si zaběhat.

Napoprvé také nechtějte trhat rekordy, zvolte od začátku pohodlné tempo, které už znáte, že vám vyhovuje. Teprve poslední kilometry před cílem, když se budete cítit dobře, ho můžete zkusit lehce navyšovat.

Výbavička

Hromádku si nachystejte už večer před závodem, ať v ranním zmatku nic nezapomenete. Základem je překontrolování propozic závodu, co je potřeba sebou mít a v kolik hodin končí prezentace na místě. Naplánujte si příjezd nejméně půl hodiny před tímto časem.

Do hromádky hoďte boty, běžecké oblečení pro teplou i chladnější verzi počasí a teplé oblečení, do kterého se převléknete po závodě. Nejspíše tam pak budete zůstávat na vyhlášení vítězů a v únavě bývá člověku občas zima.

Určitě si tam přihoďte banán. Sice součástí startovného bývá pozávodní občerstvení, ale banán je jedna z mála potravin, které se dají sníst i před závodem, pokud jste podcenili snídani a současně je to i dobrá volba po závodě, kdy je potřeba doplnit sacharidy. Nezapomeňte také na láhev vody.

Jídlo

Nechystáte se na maraton v závodním tempu. Jezte normálně den před závodem a i snídani, jak jste zvyklí. Už dobře víte, jak dlouho před během naposledy jíst a co by to mělo být. Dobré je neexperimentovat a zvolit vyzkoušenou, dobře stravitelnou jistotu, aby vás nevykolejily střevní problémy. Pokud jste stresař, tím spíš.

Přesto si dovolím podotknout, že hovězí maso a syrová zelenina jsou před závodem nevhodné, zato pudink nebo bílé pečivo s marmeládou jsou lepší volbou.

Před startem

Po příchodu na místo si běžte pro startovní balíček. Pokud není uvedeno jinak, číslo se dává na přední díl trička. Na čísle je zezadu nalepený čip, díky němuž se vám změří čas, někdy ho ale dostanete samostatně a tehdy se připevňuje na tkaničky boty. Stačí se rozhlédnout kolem, jak to dělají ostatní běžci. Pokud vybíháte ve dvou vrstvách ošacení, pamatujte na to, že číslo, které máte na svršku, by mělo být viditelné po celou dobu závodu.

Zajděte si na toaletu. I preventivně.

10 až 15 minut před startem se zahřejte. Někdy se pořádá společná dynamická rozcvička, nebo se prostě jděte zahřát svižnou chůzí, či lehkým klusem. Pět minut před startem už se zklidněte a běžte se řadit do koridoru. Postavte se do zadních řad, kde budou pomalejší běžci, kteří vás tolik nestrhnou do příliš rychlého tempa.

Zkontrolujte si, že máte čip, číslo, zavázané tkaničky (klidně na nich udělejte uzel) a nastartujte svůj sporttester. Po startovním výstřelu se koridor bude lehce rozbíhat. Nepotřebujete vypálit jak nábojnice, čas se vám začne počítat, až váš čip proběhne startovní bránou.

Zlomte vaz a pamatujte, že si to napoprvé chcete hlavně užít!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky