Úvod ZdravíPohyb Bolest kloubů? Poradíme jak poznat artrózu a možnosti její léčby

Bolest kloubů? Poradíme jak poznat artrózu a možnosti její léčby

od Rungo

Po minulém tématu artróza kyčlí a cyklistika přišla do redakce spousta dotazů právě ohledně příznaků a léčby artrózy ať už kolen, kyčlí i jiných kloubů. Fyzioterapeutka Kateřina Jinochová odpovídá na všechny souhrnně, vysvětlí co se v kloubu děje, jaké jsou možnosti terapie a proč je nutné se při tomto onemocnění hýbat.

Co je artróza

Osteoartróza, zkráceně pouze artróza, je nejběžnější formou degenerativního poškození chrupavky kloubů. Chrupavka se opotřebovává, zhoršuje se hybnost v kloubu a dochází k následné bolestivosti i při pohybu v kloubu. Artróza se začíná vyskytovat v průměru u jedinců od 45 let věku výše. Avšak nemusí se vždy časem zhoršovat. Při nedodržení zdravého životního stylu a obezitě může ale dojít až k poslední fázi osteoartrózy, kdy v kloubu zcela vymizí kloubní štěrbina a kosti se začnou o sebe třít, což vede ke zhoršení provedení pohybu v kloubu a velkým bolestem. V nejhorším případě dojde k omezení pohybu v kloubu zcela a kloub se stává nehybným.

Nejčastějším typem artrózy je artróza kolenních kloubů – gonartróza. Artróza se vyskytuje ale také v kyčelních kloubech, na páteři a drobných kloubech ruky. Toto nezánětlivé onemocnění postihuje miliony lidí po celém světě a je jednou z běžných diagnóz u pacientů staršího věku.

Příznaky artrózy

Pokud máte ranní ztuhlost kloubů, trvá vám, než se po postavení z postele rozejdete a zároveň pociťujete v kloubech bolest, tak se artróza hlásí o slovo.

Kloub na pohled může vykazovat známky zvětšení, kdy může být přítomen otok či kloubní výpotek, kloub je citlivý a při pohybu je možno slyšet vrzání, drhnutí či křupání. Kloub má zhoršenou svoji funkci, omezení rozsahu pohybu a je bolestivý. Svalstvo v okolí kloubu se oslabuje a zároveň se svaly mohou začít zkracovat. Kolenní kloub se při stoji či chůzi může začít samovolně podlamovat, nebo může být obtížné kloub propnout. Dále dochází k deformitám kloubu, kdy koleno začne vykazovat známky nesprávného postavení, tedy vbočení či vybočení, často se tomu říká nohy do „O“, nohy do „X“.

Rizikové faktory

Každý jedinec může snížit riziko výskytu artrózy. Jsou však faktory, které pravděpodobnost výskytu významně zvyšují. Obezita neboli nadváha zvyšuje tlak na klouby, tudíž dochází k rychlejšímu opotřebování chrupavky. U žen je vyšší pravděpodobnost výskytu artrózy než u mužů, zejména v rannějším věku kolem 50 let. S vyšším věkem se výskyt artrózy taktéž zvyšuje.

Artróza kolen ale postihuje i mladé jedince, kteří velmi intenzivně kolena namáhají při sportovních aktivitách. Může dojít k extrémnímu přetěžování kloubů, které jsou následně více náchylné jak k vazivovým poraněním, tak právě k artrotickým změnám. U sportovců je tedy velmi důležitá regenerační fáze po sportu – dle daného sportu vhodně zvolená fyzioterapie.

Úrazy v kloubech či jakákoliv jiná zranění kloubu při pádech, sportu či nepozornosti při chůzi, zvyšují riziko výskytu artrózy. Důležitým faktorem je i zaměstnání, kdy může dojít k extrémnímu přetěžování kolenních kloubů, např. pokud jedinec vykonává profesi číšníka a denně v práci nachodí 20 kilometrů s tácem piv na ruce, rozhodně se to podepíše na stavu jeho kolen a ty mu bohužel ve stáří nepoděkují. A geny. Ty bohužel nepopřeme a můžeme si do vínku vnést vrozenou predispozici k tomuto onemocnění.

Artróze v obecném hledisku spolehlivě předejít nelze, ale můžeme svým chováním oddálit a zmírnit její dopady na pohybový aparát.

Diagnostika a léčba artrózy

Pokud vás trápí bolesti kolen je vhodné navštívit ortopeda, který provede vyšetření kolene a případně vás pošle na vyšetření pomocí zobrazovacích metod, nejčastěji rentgenové vyšetření (RTG). Častá je přítomnost kloubního výpotku v koleni, který se řeší punkcí, kdy se zmnožená tekutina z kolene odstraní pomocí jehly a injekční stříkačky. Pacientovi se významně uleví, protože se odstraní napětí v nervy hustě protkaném kloubním pouzdru. Nicméně punkce nelze dělat tzv. donekonečna, tudíž pokud se kolenní kloub pravidelně plní tekutinou, je nutné přistoupit k dalším krokům léčby.

Ortoped může aplikovat do kloubu injekce proti bolesti či například injekce s kyselinou hyaluronovou (viskosuplementace, dochází k nahrazení chybějící synoviální tekutiny injekcí) či krevní plazmu. Dále Vám doporučí chondroprotektiva, jako např. Piascledine, ProfiChondro aj.

Součástí komplexní léčby je také úprava tělesné hmotnosti a zvýšení fyzické aktivity během každodenního režimu. Velmi často vás také ortoped odešle s tzv. FT poukazem na oddělení rehabilitace, fyzioterapie. Zde vás čeká kineziologické vyšetření a fyzioterapie, kdy se může využít mnoho manuálních metod i metod s aktivním přístupem pacienta. Pacient aktivně pod edukací fyzioterapeuta cvičí či podstoupí magnetoterapii.

V rámci fyzioterapie je stěžejní posílení statických i dynamických stabilizátorů kolenního kloubu, správné nastavení osy dolní končetiny a úprava svalových řetězců v rámci celé dolní končetiny, pánve i trupu. V praxi se mi velmi osvědčila Hilterapie, tedy vysokointenzivní laserová léčba spojená s chladovou terapií, která umožňuje simultánně aplikovat dvě různé fyzikální síly. Kombinujeme pulzní laserový zdroj (výkon až 15 000 W/cm2) s aplikací chladu tzv. SmartCoolerem lokálně až na teplotu 18°C. Aplikací chladných tepelných podnětů v první fázi zlepšujeme biostimulační účinky pulzního laserového paprsku. Použití SmartCooleru nám umožňuje lokálně aplikovat větší množství energie a tím se dostáváme do hlubších vrstev svalů a měkkých tkání.

Mezi vhodné metody řadíme také kinesiotaping (speciální pružná páska, která se aplikuje na tělo pacienta přímo na kůži), kdy cíleně ovlivňujeme dané svaly, jež zaujímají stabilizační funkci kolenního kloubu. Kinesiotapingem můžeme zmírnit bolest v kloubu a zlepšit jeho funkci.

Pokud dojde k indikaci pacienta k endoprotéze kolenního kloubu (náhrada kolene), je stav kolene již alarmující a je nutné zlepšit kvalitu života pacienta, který má již značně omezenou pohybovou aktivitu. Po této operaci pacient může využít lázeňskou péči, která se po endoprotézách doporučuje k získání svalové síly, stability kolene a k obnovení správného chůzového stereotypu.

Sportovní aktivity vhodné při artróze

Mezi vhodné sportovní aktivity řadíme chůzi (optimální je 10 000 kroků denně) či nordic walking (chůze s trekovými holemi) a trekové trenažéry. Jízda na statickém kole (rotopedu) je vhodná, pokud je praktikována denně, nejlépe ráno i večer. Doporučuje se jízda na rotopedu bez zátěže či s mírnou zátěží. Pokud máte malý byt, je možné si zakoupit speciální šlapadlo, které je skladné, má šlapky a imituje jízdu na rotopedu či kole. Cyklistika je aktivitou, která vašemu koleni rozhodně prospěje, pokud tedy netrpíte obezitou a nebudete jezdit v Alpách z vrcholu na vrchol. Takže kolo doporučuji, ale po rovinatém terénu na nízké převody obtížnosti.

Velmi vhodné je plavání, kdy dochází k mnohonásobnému snížení tlaku na klouby, výhodný styl je kraul, tedy kraulové nohy, nebo-li kopání ve vodě (pokrčení a natažení v kolenním kloubu).

Aktivní přístup a spolupráce pacienta je klíčem k úspěchu udržení relativně dobrého stavu kolenního kloubu a prevencí před zhoršováním stupňů artrózy. Cvičení, kolu a aktivnímu životu zdar!

Běháte a trápí vás nějaká bolest? Potřebujete se zeptat fyzioterapeuta? Nyní máte možnost.



Kateřina Jinochová – fyzioterapeutka

Pohyb lidského těla mne zajímal už odmalička během sportů, kterým jsem se věnovala (tanec, lukostřelba, běh, softball). Zájem o svaly, klouby a jejich zranění mne dovedl na životní dráhu fyzioterapeutky a sportovní terapeutky. Vystudovala jsem bakalářský obor Fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT na Kladně a magisterský titul získala na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. 

Pracuji jako vedoucí fyzioterapeutka na ortopedicko-fyzioterapeutické klinice Orthotes v Praze, kde se věnuji především pacientům s ortopedickými a traumatologickými diagnózami. 

Mimo ordinaci je součástí mého pracovního života i pedagogická činnost, jelikož jsem externí vyučující studentů fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. Dále jsem lektorkou konceptu Blackroll pro Českou republiku.

Věnuji se také sportovní fyzioterapii, v sezóně 2019/2020 jsem pečovala o hokejový A-tým Rytíři Kladno. Nyní se věnuji sportovcům ve více oblastech včetně např.  bojových sportů, konkrétně MMA. 

Katku najdete:  www.orthotes.cz

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky