Úvod VybaveníBěhání Drahá zbytečnost nebo funkční kousek? Jak dobře vybrat běžeckou bundu

Drahá zbytečnost nebo funkční kousek? Jak dobře vybrat běžeckou bundu

od Vít Kněžínek

Bunda je jednou z nejzáludnějších věcí, kterou si na běhání můžete pořídit. Stačí velmi málo k tomu, abyste obohatili svůj šatník o naprosto zbytečný kousek vybavení. Při správném výběru se ale z běžecké bundy stane nepostradatelný společník pro všechna roční období.

V čem spočívá ona záludnost výběru nové bundy? Zakopaný běžec tkví ve vysoké intenzitě pohybu. Běžci se zkrátka hodně potí a v okamžiku, kdy tato přebytečná vlhkost nemůže odcházet do okolního prostředí, začíná být zle.

Tím se dostáváme ke dvěma základním parametrům, na které byste se měli zaměřit. Těmi jsou

  • prodyšnost, neboli paropropustnost
  • odolnost vůči počasí, která se dá ještě rozdělit na voděodolnost a odolnost vůči větru.

Jakou funkci má běžecká bunda?

Oba tyto parametry úzce souvisí s tím, že bundu začíná běžec řešit v okamžiku, kdy se počasí zkazí natolik, že kraťasy a triko zkrátka už nestačí. I tak byste ale měli mít na paměti princip vrstvení, který jednoduše a názorně určuje, co má která vrstva oblečení splňovat.

  1. První, neboli základní vrstva – setkat se můžete i s označením spodní prádlo – má na starosti udržení tělesného mikroklima efektivním zpracováním a odvodem potu pryč od pokožky.
  2. Je-li vám zima, pak přichází na řadu vrstva druhá – izolační. Tu tvoří funkční mikiny, které zajistí potřebnou termoizolaci a pokračují v tom, jakou práci započala základní vrstva – transportu přebytečné vlhkosti pryč od těla.
  3. Třetí vrstvě se říká ochranná a její název dokonale popisuje její hlavní úkol. Ochránit vás před vlivem počasí, ať už je to studený vítr, nebo nepříjemný déšť.

Každá vrstva by se měla soustředit především na svůj hlavní úkol a nepřebírat funkčnost okolních vrstev. Krásně je to vidět na případu běžecké bundy. Ta by v ideálním případě měla chránit náš trup a paže před větrem a/nebo deštěm. Jakmile se do toho začne plést snaha o dodatečnou izolaci, tak se celý systém vrstev bortí. Zateplená bunda bude totiž těžší a bude ušitá z pevnějších a robustnějších materiálů, což zásadním způsobem zhorší její schopnost odvádět pot. Výsledek? Pod bundou budete zapaření a celí mokří.

Rozumným kompromisem může být tzv. selektivní konstrukce, která kombinuje zateplení na místech, kde je to nejvíce potřeba s vysoce prodyšnými panely. Ani tento typ bund ale nezaručuje stoprocentní řešení a obzvlášť při rychlejším tempu se omezená prodyšnost projeví.

Propustnost směrem ven

Běžecké bundy by proto vždy měly být maximálně lehké a vzdušné bez ohledu na cokoliv dalšího. Jenom tak budou mít co možná nejlepší paropropustnost, která se udává nejčastěji jako počet gramů, které jsou schopny proniknout metrem čtverečním použité tkaniny za 24 hodin. Jistě jste se tím už někdy setkali. Jedná se o číslo v rozmezí celých tisíců až desetitisíců. Hodnoty levnějších bund se pohybují mezi 5 000 a 10 000, ale jestli chcete kvalitní bundu, ve které se nebudete pařit, pak bychom doporučovali vybírat z bund s hodnotami přinejmenším 15 000. Ideální funkční vlastnosti ale začínají na 20 000 a končí na 40 000. Asi nebude žádným překvapením, že čím vyšší číslo, tím vyšší cena.

Tuto metriku sledujte zejména u tzv. membránových nepromokavých bund. Voděodolné bundy obecně mívají s prodyšností problém a obzvlášť u levnějších modelů si běžec místo funkční bundy kupuje spíše předraženou plášťěnku, ve které se bude vařit ve vlastní šťávě. 

Odolnost směrem dovnitř

V případě, že pro vás voděodolnost není důležitý parametr a bundu potřebujete pouze jako ochranu proti větru, tak můžete být v klidu. Větruodolné bundy ve většině případů “dýchají” více než dostatečně a koupíte-li rozumně lehký model, pak bude s největší pravděpodobností vše v pořádku. Bundy proti větru jsou navíc mnohonásobně levnější, než jejich nepromokavé protějšky. Pár kapek nebude problém díky tzv. DWR (durable water repelent) povrchové úpravě.

Jak poznat, že je bunda opravdu tzv. neprofuk a nejedná se o obyčejnou “šusťákovku”? Jistotou je přítomnost některé z membrán z nichž nejrozšířenější a nejznámější je Gore Windstopper. Skvělou ochranu při nižší pořizovací ceně ale poskytuje i materiál Pertex. Odolnost proti větru si můžete velmi snadno vyzkoušet i na vlastní kůži. Stačí přiložit bundu k ústům a plnou silou vydechnout. Pokud se vám podaří tkaninu bundy profouknout, pak je něco špatně. V ideálním případě by se vám nemělo podařit látku profouknout ani když se budete snažit o sto šest. 

Jestli jste si 100% jistí, že v dešti běháte pravidelně a nová bunda to musí zvládnout, pak si pohlídejte vodní sloupec, který určuje míru odolnosti proti vodě směrem dovnitř. Rozumná voděodolnost začíná na hodnotě 10 000 milimetrů a špičkové bundy se pohybují okolo hranice 20 000. Nezapomeňte si pohlídat prodyšnost, jak jsme vám radili o několik řádků výše. Nakonec si nezapomeňte připravit patřičný obnos, protože taková bunda vás vyjde na několik tisíc, kdy většina modelů zavedených značek začíná na čtyřech a končí na deseti tisících korunách.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky