Úvod VybaveníBěhání Polar Vantage V2. Recenze odhalila nové funkce. Majitele starších modelů nenadchnou

Polar Vantage V2. Recenze odhalila nové funkce. Majitele starších modelů nenadchnou

od Vít Kněžínek

Po podzimní novince Grit X si finský Polar přichystal další novinku v podobě druhé generace své vlajkové lodi Vantage V. Hodinky už na první pohled působí velmi podobně jako jejich předchůdce. To potvrzuje i prozkoumání všech nových funkcí, po kterém zjistíte, že se jedná spíše o evoluci, než o revoluci.

Následující řádky asi příliš nepotěší vlastníky původních Vantage. Polar se totiž rozhodl výrazně zkrátit životní cyklus tohoto sporttesteru a místo postupných aktualizací přišel se zcela novým přístrojem. To v praxi znamená odstřižení Vantage V (1) od všech nových funkcí, které byly použity u Grit X, nebo budou představeny v budoucnu.

Na druhou stranu není potřeba smutnit příliš dlouho. Všechny novinky, kterými se Vantage V2 liší od první generace, jsou spíše kosmetické a nenajdeme zde žádnou zásadní novinku, která by posouvala sporttester na výrazně vyšší úroveň.

Jaké nové funkce tedy ve Vantage V2 najdeme

Zátěžové testy:

  • RAMP Test běžecké výkonnosti, který vám stanoví hodnotu VO2Max
  • cyklistický FTP test.
  • test regenerace nohou, který rozpozná, v jakém stádiu regenerace jsou vaše lýtka a stehna.
  • v aplikaci Polar Flow přibyl “Test Hub”. Místo, kde jsou přehledně zobrazeny všechny výsledky a informace o absolvovaných testech.
Foto: Polar.com

Hodinkové widgety:

  • v hodinkách je nově obrazovka s týdenním tréninkovým souhrnem včetně času stráveného v jednotlivých tepových zónách
  • v hodinkách je nově obrazovka s počasím
  • nově si můžete nastavit, které obrazovky (dashboards, neboli hodinkové widgety) chcete na svých hodinkách vidět a které budou skryté
  • Vantage V2 vám umožní ovládat hudbu hrající z vašeho mobilního telefonu. Nejedná se ale o datové úložiště a přehrávání přímo z hodinek.

Nové tréninkové funkce:

  • Hill Splitter (funkce z Grit X) – funkce, která v reálném čase rozděluje váš běh podle toho, jestli stoupáte, nebo klesáte a ukazuje konkrétní parametry jako je čas, vzdálenost a nastoupané/naklesané metry aktuálního kopce. 
  • FuelWise (funkce z Grit X) – funkce upozorňující na správný příjem živin a tekutin. Buď podle ručně nastavených hodnot, nebo podle reálné náročnosti probíhajícího výkonu. 
  • Energy Sources (funkce z Grit X) – rozbor toho, z jakých zdrojů jste energii při výkonu čerpali. Díky této funkci se dá skvěle ohlídat např. spalování tuků.

Ostatní:

  • nový úsporný režim GPS, který zajistí až 100 hodin nepřerušovaného záznamu díky snížení přesnosti
  • navigace s pomocí aplikace Komoot. Na rozdíl od klasické navigace vás hodinky upozorní na křižovatky a blížící se odbočky
  • zvedla se voděodolnost z původních 50 na 100 metrů.
  • nový optický senzor s více barevnými diodami, který používá i Grit X.

Základní parametry hodinek jsou pak následující:

Výdrž až 40 hodin s nejvyšší citlivostí záznamu. Optický snímač srdeční frekvence. Měření běžeckého výkonu ve wattech přímo ze zápěstí. Výškoměr. Multisportovní využití s podporou plavání na otevřené vodě i v bazénu a triatlonu. V hodinkách budete marně hledat přehrávání hudby, bezkontaktní platby, nebo interaktivní chytré notifikace z mobilního telefonu (Vantage vám upozornění ukáže, ale neumožní na něj odpovědět). 

Tělo hodinek je nově celokovové (hliník) a sklo je osvědčené Gorilla glass. Změna materiálu těla hodinek má za následek radikální snížení hmotnosti z původních 67 na 52 gramů. Díky tomu hodinky skvěle sedí na ruce, čemuž pomáhá i integrovaná konstrukce řemínku. Zapuštění přímo do hodinek má výhodu v tom, že hodinky budou většině lidí sedět na ruce velmi dobře, ale zapomenout můžete na výměnu řemínku od jiného výrobce. Vantage V2 sice umožňují odmontování řemínku bez použití nářadí (pomocí výsuvné hrazdičky), ale nejedná se o standardní rozměr a kromě originálních řemínků k tělu žádný jiný nepřipojíte.

Lehké změny se dočkala i tlačítka. Ty mají i nadále zvrásněný povrch pro snadnější ovládání, ale jsou více zapuštěná do těla hodinek a snáze se mačkají. Samozřejmostí je dotykový displej, který se ale při spuštění tréninku deaktivuje. Což je jedině dobře, protože je velmi citlivý a při běhu, nebo jízdě v dešti by mohlo docházet k nechtěným akcím jako je přepnutí na jinou obrazovku, nebo pozastavení tréninku. 

Nový je i optický senzor, který odpovídá tomu, který je použit u modelu Grit X a kombinuje více diod ve více barvách, což by mělo zvýšit přesnost u různých odstínů kůže. Reálně se ale jedná o kosmetickou změnu a většina lidí nebude pozorovat citelný rozdíl v přesnosti měření.

Zásadní novinka u Vantage V2

Nový model od Polaru má rozšířené možnost testů. Hodinky tak v uvozovkách nahrazují návštěvu speciální zátěžové laboratoře a pomocí speciálních protokolů změří vaši běžeckou výkonnost. To stejné platí i na kole, ale pro absolvování FTP testu budete potřebovat kolo s wattmetrem, nebo chytrý trenažer. Tady dávejte pozor na to, že Polar komunikuje se senzory pouze pomocí BT a nikoliv pomocí ANT+, které se hojně využívá právě u cyklistických senzorů. Třetím testem je tzv. Leg recovery test, který budou znát uživatelé starých V800. Zjednodušeně řečeno vás hodinky nechají několikrát vyskočit a na základě předvedeného výkonu zhodnotí míru regenerace vašich nohou.

Testy jako takové jsou velmi zajímavou věcí, která má potenciál výrazně zefektivnit a zpřesnit váš trénink. Většina služeb (Strava, TrainingPeaks), nebo konkurenčních přístrojů (Garmin) se ale snaží testy nahradit sledováním dlouhodobých trendů, což jistě má svoje pozitiva. Polar se rozhodl oba směry propojit, když testy doplňují oblíbený a velmi přesný nástroj Training Load Pro, který sleduje aktuální stav vašeho organismu a doporučuje vhodnou tréninkovou intenzitu v nejbližších hodinách, nebo dnech.

Training Load Pro je úzce propojen i s funkcí Fitness Spark. Z Training Load Pro vyčtete, jestli máte trénovat hodně, lehce, nebo vůbec a Fitness SPark přichází s doporučením konkrétních tréninků, nebo regeneračních cvičení na základě předchozí zátěže a únavy organismu. V tomto směru je Polar opravdu velmi daleko a potřebujete-li dát svému tréninkovému snažení řád, pak by to mohlo být to pravé.

Rozšíření hodinkových widgetů je detailem, u kterého nemá smysl se obšírněji rozepisovat. Týdenní přehled je užitečná záležitost, která vám naservíruje statistiky přehledně přímo v hodinkách a vy tak nemusíte procházet statistiky v Polar Flow. Počasí pak vyžaduje pravidelné aktualizace a propojení sporttesteru s mobilním telefonem. Ovládáním hudby jde v tomto směru konzervativní Polar obrovským krokem vpřed. Bohužel se ale jedná pouze o základní funkce jako posouvání o písničku zpět/vpřed, nebo změnu hlasitosti – tedy nic, co nezvládnou “chytrá” sluchátka s ovládacími tlačítky.

Samozřejmostí je rozšíření Vantage V o funkce přítomné v outdoorově laděném modelu Grit X. Jmenovitě se jedná o Komoot navigaci, Hill Splitter, FuelWIse a Energy Sources. Detailnější rozbor těchto tří užitečných funkcí, které řídí příjem tekutin a jídla, hlídají spalování tuků, navigují po trase a analyzují stoupání a klesání po trase si můžete přečíst v naší recenzi modelu Grit X.

Shrnutí

Ve výsledku je nový Vantage V2 lehčí a vyladěnou kopií svého předchůdce. Výčet nových funkcí vypadá na první pohled úctyhodně, ale jakmile se tím začneme probírat, tak zjistíme, že zásadní novinky chybí. Pro majitele původních Vantage V je tak minimum důvodů k investici do nového přístroje. Pokud ale zvažujete koupi nových hodinek (a první Vantage nemáte), pak jsou V2 skvělou volbou, která se staví do role konkurence modelů Garmin Forerunner 745 (recenzi si můžete přečíst zde), nebo Coros Apex. Nejsilnější zbraní Vantage je propracovaný systém monitoringu a managementu únavy organismu a na to navázaná tréninková doporučení. Všechno funguje automaticky a intuitivně a budete-li své hodinky poslouchat, pak bude váš tréninky mnohem efektivnější, než dřív. 

Vynikající je výdrž baterie 40 hodin i hmotnost 52 gramů. Ze základních funkcí tomuto sporttesteru nechybí vůbec nic, ale jestli hledáte přístroj pro běžné nošení s intenzivním napojením na chytrý telefon, přehráváním hudby a placením na bezkontaktních terminálech, pak nebude Vantage V2 to pravé. Tyto hodinky místo toho cílí na ambiciózní sportovce všech vytrvalostních disciplín, kteří před lifestylově laděnými funkcemi oceňují ergonomii, přesnost a pokročilé tréninkové a analytické funkce.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky