Úvod VybaveníBěhání Huawei FreeBuds Pro: Hledáte lepší a levnější alternativu pro AirPods Pro? Tak tady je

Huawei FreeBuds Pro: Hledáte lepší a levnější alternativu pro AirPods Pro? Tak tady je

od Marek Odstrčilík

Dostat do rukou k recenzi sluchátka, která vám vyladí úsměv na tváři, je vždy svátkem. A Huawei se to u mě povedlo. Nová FreeBuds Pro jsou téměř dokonalá. Potěší dlouhá výdrž, skvělý zvuk, rychlé dobíjení a několik režimů potlačení okolního ruchu. A hlavně se s nimi dobře sportuje. Negativa aby jeden pohledal.

Sluchátka jsem proklepl hlavně při sportu. Není to tak dávno, kdy člověk, který chtěl při aktivním pohybu poslouchat hudbu, se musel spokojit většinou s nekvalitním zvukem. FreeBuds Pro hrají tak, že i třeba při běhu si můžete užívat opravdu kvalitního poslechu a nezažívat pocit, že vám někdo mumlá melodie do hlavy. 

Huawei FreeBuds Pro

  • Bezdrátová sluchátka pro běžné použití i sport
  • Výdrž: 7 h poslechu, hlasové hovory až 3 h
  • Nabíjení: kabelové, USB typu C, bezdrátové podporováno
  • Doba nabíjení: cca 40 minut sluchátka v pouzdře, pouzdro se nabíjí cca 1 h
  • Hmotnost: 6,1 g (sluchátko), 60 g (pouzdro)
  • Cena: 4 999 korun

Sluchátka sedí v uších jak přibitá, nikdy netlačí a jsou pohodlná. Rozhodně nemají tendenci vypadávat. Jediné co chce cvik, je ovládání, ke kterému se používají hranaté „nožičky“ sluchátek. Na těch mačkáním prstů proti sobě (výborné řešení, jelikož je pro mě přesnější než dotyk nebo poklepání), nebo potažením prstu po nožičce ovládáte přijímání hovorů, zastavení přehrávání, hlasitost, přeskakování skladeb a zapínání různých stupňů potlačení hluku. Při rychlejším běhu v terénu je někdy trabl se trefit, ale jde jen o cvik.

Zvuk FreeBuds Pro? Paráda

Další věc, která mě opravdu příjemně překvapila, je telefonování. Přes sluchátka Huawei FreeBuds Pro je hovor hlasitý, čistý, působí to skoro až tak, jako by dotyčný stál opodál. A to pro obě strany. Ani volaný nepozná, že mluvíte přes ně.

Huawei FreeBuds Pro. Foto: Marek Odstrčilík

Hudba ze sluchátek zní o něco basověji než u jiných, což nemusí popravdě každému vyhovovat, ale v nastavení služby Spotify si můžete ekvalizér upravit. Zvuk je čistý, nic nechrastí, i když pustíte do uší nářez. Hudební zážitek je opravdu parádní. Máte pocit, jako by hudba byla všude kolem vás a vy se do postupně propadáte. Pokud se sluchátky Huawei FreeBuds budete třeba běhat a chcete dbát na svoji bezpečnost, doporučuji si zapnout propustnost okolního zvuku, která vám umožní vnímat velmi detailně jednotlivé ruchy kolem vás.

Jestli máte sluchátka Huawei FreeBuds Pro propojená s Android telefonem, můžete v aplikaci sluchátek Al Life ještě zapnout funkci Vylepšit hlasy (tento režim nejde aktivovat při používaní na iPhonu). Klidně se vám pak stane, že když probíháte kolem debatující dvojice nebo skupinky, tak velmi zřetelně i přes hudbu v jejich blízkosti slyšíte, o čem se baví. Zvuk je čistý a vy máte pocit, že jste součástí jejich rozhovoru. Zmínil jsem propojení s iPhonem – tam vše až na pár funkcí funguje stejně. 

Vypněte své okolí

To, co na iPhonu nemůžete používat, jsou rozšířené možnosti nastavení potlačení okolního hluku. Na Android zařízeních můžete zapnout režim Dynamický (automaticky se přizpůsobuje okolí), Pohodlný (ideální pro málo hlučná místa), Obecný (určen pro hlučná místa) a Ultra (určený pro velmi hlučná místa). To na jablku nejde. 

Další výhodou aplikace na Androidu je možnost nastavit si gesta na sluchátkách tak, jak vám to vyhovuje. Aplikace pro Huawei FreeBuds Pro na Android zařízeních též umožňuje Test, zda vám správně sedí silikonové koncovky v uších a zda budou dobře potlačovat okolní hluk (to najdete třeba i u AirPods Pro od Apple). Na druhou stranu ty věci, které jdou nastavovat pouze na Androidu, nejsou podle mého tak zásadní, takže majitelé iPhonu si sluchátka rozhodně v tom nejdůležitějším užijí.

A co že to stojí?

A na závěr dvě věci, které stojí rozhodně za pochvalu. První je baterie, která vydrží kolem čtyř hodin, když zapnete potlačení okolního hluku (ANC). Bez něj pak vydrží až sedm hodin. To je pokládám za dobrou výdrž.

Pouzdro nabíjíte přes USB-C a když připojíte výkonnou nabíječku, je nabití otázkou pouhých desítek minut. Druhá a pro spoustu z nás zásadní je otázka: Co za to? Na Huawei FreeBuds Pro si připravte necelých 5 000 korun, což si myslím, že jsou za opravdu povedený kousek techniky, velmi rozumné peníze.

Sluchátka sedí skvěle i při sportu. Foto: Marek Odstrčilík

Pokud vám na kvalitě zvu, potlačení okolního hluku, dobře slyšitelného telefonického rozhovoru a velmi dobrém zpracování tolik nezáleží, tak jistě najdete spoustu jiných, levnějších produktů. Za mě jsou to však skvělá sluchátka, která rozhodně stojí za vaši pozornost, protože se hodí jak na doma, tak i do práce nebo na sport. Dlouho se mi nestalo, že bych se v hudbě “zapomněl” a chtěl poslouchat celý den.

A co se týká nedostatků, tam mám pouze dvě výhrady. Ovládání na nožičkách sluchátek, kdy prsty musíte použít proti sobě, je dobré řešení, jen je třeba si zvyknout a dát tomu čas. A pak je to vyjmutí sluchátek z pouzdra, hlavně když máte vlhké prsty, to je výzva pro pevnější nervy. Ale to je opravdu asi vše.

Huawei FreeBuds Pro jsou opravdu povedený kousek elektroniky. Foto: Marek Odstrčilík

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky