Úvod VybaveníBěhání Skvěle se ovládají, ale nabíjet musíte každý den. Samsung Galaxy Watch 3

Skvěle se ovládají, ale nabíjet musíte každý den. Samsung Galaxy Watch 3

od Magdaléna Ondrášová

Nové Galaxy Watch 3 jsou univerzální hodinky a Samsung dává jasně najevo, že necílí primárně na sportovce, ale spíše na zájemce, kteří budou hodinky využívat v různých situacích po celý den. Tomu odpovídá i elegantní kožený prošívaný řemínek, s nímž dorazily testovací vzorky všem novinářům po celém světě.

Pokud však s nimi hodláte především sportovat, první, co zřejmě uděláte, bude právě výměna řemínku. Díky rychloupínacímu systému není problém to dělat každý den třeba hned několikrát.

Na druhou stranu, otočná luneta, která (pokud prší nebo máte zpocené prsty) plně nahradí v tu chvíli nepoužitelný dotykový displej, je asi nejlepší inovací s jakou tyto hodinky právě pro sportovce přišly. Hodnocení pro nedočkavé: Samsung Galaxy Watch 3 jsou elegantní chytré hodinky, které se skvěle ovládají v takřka jakýchkoliv podmínkách. Díky AMOLED displeji jsou skutečně skvěle čitelné i na přímém slunci a cokoliv zobrazují, vypadá skvěle díky jemnému rozlišení 360 x 360 pixelů.

Prodávají se dvě verze hodinek, menší s průměrem 41 mm a větší s 45mm tělem. Odolnost displeje zaručuje speciální krycí sklíčko typu Gorilla Glass DX. Nejen fintily potěší více než 80 tisíc různých ciferníků, z nichž lze volně vybírat. Bohužel, zatím nepodporují aplikace třetích stran. Protože Galaxy mají AMOLED displej, je samozřejmě k dispozici i režim AOD – tedy vždy zapnutý displej.

Aplikace vítány, výdrž též

Začněme zápory. Galaxy Watch 3 jsou chytré hodinky s plnohodnotným operačním systémem Tyzen a umožňují tedy instalaci dalších aplikací třetích stran. To je pochopitelně dobrá zpráva. Ta horší zní, že těch aplikací zatím není mnoho (ale situace se postupně zlepšuje). Stinnou stránkou naprosté většiny takto koncipovaných chytrých hodinek (tedy s plným operačním systémem, jako například Apple Watch, atd) je pak krátká výdrž baterie. Galaxy mají akumulátor s kapacitou 340 mAh.

Pokud půjdete každý den na dvě hodinky běhat se zapnutou GPS a necháte zapnuté monitorování tepu, celých 48 hodin dají jen taktak. Pokud by sloužily i k monitorování kvality spánku (což umí mimochodem velmi dobře), dostanete se přibližně na den a půl (respektive cca 36 hodin). V úsporném režimu, kde ukazují pouze čas, neměří žádné další veličiny a nepřijímají notifikace, vydrží běžet i několik týdnů. Z nuly na plný stav se hodinky dostanou za tři hodiny.

Některé aplikace v době testování ještě nebyly zcela stabilní. Například u Spotify se nám několikrát stalo, že se reprodukce po několika písničkách náhodně přerušila. Musíme také bohužel zkonstatovat, že ani spouštění dalších aplikací třetích stran nebylo vždy nejrychlejší. Nativní služby však fungují zcela bez problémů a ty budete stejně používat nejčastěji. Navíc lze předpokládat, že svou vlajkovou loď Samsung ještě vylepší novým firmwarem.

Když už byla řeč o Spotify, hudbu nemusíte přes hodinky jen streamovat, ale vybrané skladby lze přímo do nich i nahrát. K dispozici jsou cca. 4 GB volného místa (celkem mají Galaxy 8 GB). Pokud pak Galaxy spárujete se sluchátky, můžete vyběhnout zcela bez telefonu.

Ovládání téměř dokonalé

K ovládání směřuje jediná výtka: žádné tlačítko neslouží pro potvrzení výběru, ten je nutné provést dotykem displeje. To je velká škoda, protože při sportu, kdy má člověk zpocené ruce nebo na lyžích rukavice, je šmrdlání po displeji něco, co nechce a někdy ani nemůže dělat. Horní tlačítko slouží většinou pro návrat a dolní vás vždy zavede na domovskou obrazovku – tedy ciferník. Naštěstí, jakmile cvičení jednou na dotykovém displeji vyberete a odstartujete, lze jej horním knoflíkem zapauzovat a znovu spustit. Finální ukončení tréninku a jeho uložení však musíte opět provést přes displej.

Pokud hodinky spárujete s telefonem běžícím na Androidu, můžete přímo na hodinkách číst a odpovídat na vzkazy z většiny komunikačních aplikací. K dispozici je klávesnice, psaní prstem po displeji, emoji i diktování odpovědi hlasem, což se při sportu hodí asi nejvíc. Bohužel, nic z toho nefunguje, pokud je vaším telefonem iPhone. Při propojení s ním se nám navíc stávalo, že hodinky se občas nahodile odpojovaly a bylo nutné je vždy znovu ručně donutit ke spojení. Místo rozšířeného Google Pay používá Samsung vlastní verzi nazvanou Samsung Pay, která má tu nevýhodu, že v ČR ji zatím oficiálně nezprovozníte (neoficiálně a nepřímo už to možné je).

Otáčením mechanické lunety lze kdykoliv jednoduše přepínat mezi jednotlivými widgety / funkcemi / aktivitami. Jediným pohybem si tak můžete zobrazit například aktuální spotřebu vody, příjem kalorií, stav právě běžícího nebo celodenního cvičení, přijaté zprávy nebo aplikace třetích stran jako je Spotify či Endomondo.

Hlasového asistenta Bixby, kterého Samsung používá místo řešení Googlu, v ČR většina z nás pohodlně nevyužije, protože neumí česky. Navíc je v porovnání s Google Asistantem a Siri výrazně pomalejší a nepříliš spolehlivý. Pokud se však s angličtinou smíříte, tak na aktivování jednotlivých funkcí využít lze.

Hodinky se z velké části zcela obejdou bez telefonu. Aplikace lze stahovat a instalovat přímo na nich (přes WiFi). Fungují například i jako diktafon nebo přes ně můžete ovládat prezentaci spuštěnou na počítači.

Hlavně sport? Zvládnou téměř vše

Co se týče sledování zdraví, nabízí Galaxy Watch 3 vše, co současné technologie v dané cenové kategorii (tedy běžných chytrých hodinek) dovolí. Od VO2max, výpočet spálených kalorií, automatický monitoring stresu a spánku, přes kontinuální měření srdeční aktivity až po automatickou detekci nechtěného pádu, to vše hodinky umí velmi dobře. Hodinky mají zabudovánu i funkci pro měření EKG, ale zatím nebyla finalizována, tak ji nespustíte.

Díky pohybovému senzoru nechybí ani obvyklý rozbor kadence běhu, délky kroku, atd., vše přehledně zobrazeno (včetně porovnání a zhodnocení) ve výsledných statistikách aplikace Samsung Health. Samsung se však tentokrát vydal ještě dál. Z naměřených hodnot vám vypočítá VO2 max, což je parametr, pro který byste ještě nedávno museli do specializované laboratoře. Jak už název napovídá, VO2 max vypovídá o tom, jak dobře umí vaše tělo hospodařit s kyslíkem, respektive jaké jeho maximální množství dokáží vaše svaly využít. Čím vyšší hodnota, tím lépe.

Sedm aktivit rozpoznají hodinky automaticky, i když je před cvičením zapomenete zapnout (běhání, cyklistika, plavání, veslování, eliptický trénink, aerobik a další pohybově výrazná cvičení pod střechou). Hodinky se ozvou několik minut po tom, co aktivitu zahájíte a upozorní vás, zda ji chcete zaznamenat. Stane se vám to i při rychlejší chůzi po městě. Pokud zvolíte odpověď “ano”, spolehlivě uloží cvičení zpětně od samého začátku. Hodinky rozpoznají, kdy se nehýbete a záznam cvičení automaticky dočasně pozastaví. Celkem dokáží Galaxy rozlišit 40 různých sportů a aktivit. Při některých, zejména těch indoorových, však měří pouze tep. Podobně jako konkurence, vás při dlouhém sezení upozorní, že byste měli vstát a protáhnout se. “Neprosezené” hodiny jsou také součástí celkových statistik. Naměřená data lze exportovat do formátu GPX a přenést do jakékoliv aplikace třetí strany.

Hodinky jsou vodotěsné do pěti metrů (IP68), nicméně pro plavání určitě nedoporučujeme originální kožený řemínek. Bohužel, nepodporují připojení dalších senzorů přes ANT+, takže na hrudní pás nebo doplňky na kolo rovnou zapomeňte.

Koupit či nekoupit

Během testování jsme Samsung hodinky porovnávali s celou řadou srovnatelných konkurenčních výrobků (Apple Watch 4 a 5, Huawei GT 2 Pro, celou řadu Garmin hodinek, atd.) a je potěšitelné, že měřené hodnoty byly vždy téměř shodné nebo alespoň podobné. Těžko se například měří aktuální srdeční tep, protože každé hodinky jej snímají v jiném intervalu. Konečné celkové výsledky, ale vždy byly téměř shodné. Ať už šlo o záznam spánku nebo běhání po lese. Samsung má skvěle zpracovanou mobilní aplikaci, ve které si můžete všechny dosažené výsledky a naměřené hodnoty přehledně prohlédnout. Nevýhodou je, že Samsung Health neexistuje verze pro velký displej tabletu nebo PC.  

Nejlépe fungují s nativními aplikacemi Samsung na telefonech Samsung. Jsou však plně kompatibilní s jakýmkoliv Android telefonem. S iPhonem fungují také, ale funkcionalita je omezená. S hodinkami zatím nelze v ČR platit (přestože mají NFC). Za 12 490 Kč získáte hodinky, které můžete mít na ruce doslova celý den. Se správným ciferníkem a řemínkem se dají nosit i k obleku. Pro běžce nebo cyklisty nabízí všechny základní potřebné funkce.

1 komentář

Martin 21. 5. 2021 - 19:23

Zkoušeli jste prosím, jak se liší tempo a kalorie oproti Garminu? Chtěl jsem Fénix 5 nebo 6,ale rozdíl 6000 je hodně. Cvičil jsem na veslovacím trenažéru, na kterém jsem měl spáleno 143kcal a na hodinkách jen 109kcal,tak nevím, jestli jsem udělal dobře a jak by to bylo u Garminu. Jinak ovládání je super. Děkuji

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky