Úvod VybaveníBěhání Suunto „válí“. Přechod na nové platformy a ukončování podpory Movescount budí emoce

Suunto „válí“. Přechod na nové platformy a ukončování podpory Movescount budí emoce

od Magdaléna Ondrášová

Nedostatky současné aplikace Suunto App při plánování, ztížené vyhodnocování outdoorové akce a nemožnost najít dostatečné informace rozlítilo jednoho uživatele natolik, že se je rozhodl sepsat sám a dát je k použití všem uživatelům webové aplikace Movescount, které přechod čeká.

Jsem sportovec, kartograf a mám rád počítače. Ale jsem konzervativní. Používám věci kolem sebe zpravidla tak dlouho, až si je zamiluju, naučím se je perfektně ovládat a dobře se o ně starám. Pak se mi ovšem stává, že mám vyladěný přístroj, umím s ním triky a kouzla a ovládám ho poslepu, ale výrobce je zcela jiného názoru. Přichází s updaty, novinkami, a dává do přístrojů kazítka, aby se kola ekonomiky točila. 

Snad poprvé jsem ale zaznamenal tak razantní tah, jako udělalo Suunto při ukončování stávající webové a mobilní platformy Movescount. Suunto oznámilo ukončování Movescountu již v roce 2018 a od té doby se celá řada uživatelů marně dovolává po informacích, co s daty, jak připojit starší modely hodinek a jak si poradit s novou platformou. Nejnespokojenější je skupina uživatelů řady Suunto Ambit 1, 2 a 3 a Traverse, kde hodinky nedisponují Bluetooth spojením a jsou tak zcela závislé na připojení „krokodýlkem“ (specifickým USB kabelem) do počítače (PC i Mac). Zklamaní však musí být i další uživatelé Suunto hodinek, protože přechod z obrazovek počítačů na menší displeje mobilů a ochuzení o funkce je „s podivem“.

Abychom se v článku dále orientovali, tak je potřeba vysvětlit minulý a budoucí software:

  • Hodinky řady Ambit se k počítači připojovaly s využitím aplikace Moveslink 2, která provedla import/export dat z hodinek do počítače a synchronizaci GPS dat a softwaru hodinek. Následně se data zobrazovala v počítači s využitím webové aplikace Movescount. Linie Ambit<->Moveslink 2 <-> Movescount umožňovala uživateli veškeré požadované operace (import, export, přípravu tras, zobrazovaní výsledků cvičení, mapy atd. Škála nastavení hodinek a zobrazovacích oken byla opravdu široká. S masivním nástupem aplikací do mobilu představilo Suunto také vlastní aplikace do mobilu Movescount App, která však byla poměrně jednoduchá a určitě neuspokojila požadavky uživatelů na přehlednost a sdílení dat.
  • Nově Suunto přichází se SuuntoLink (nahrazuje Moveslink 2) a s mobilní aplikací Suunto App. O existenci webového rozhraní v budoucnosti se stále oficiálně mlčí, i když už na web unikly obrázky, které by mohly indikovat, že Suunto vyvíjí i nový web. Za protiváhu možného vývoje nového webu lze ale považovat fakt, že skupina vlastnící Suunto rovněž provozuje web Sports Tracker, a je pravděpodobně nežádoucí mít na trhu dvě webové platformy se stejným obsahem. Ano, a to je velmi důležité pro další část článku, data v Suunto App jsou totožná s daty na serveru Sports Tracker.

Dlouho jsem tvrdošíjně využíval Moveslink 2, web Movescount a Movescount App. Přesto, a hlavně pod nátlakem e-mailů o avízovaném ukončení podpory ze strany Suunto, jsem se pustil do přechodu na SuuntoLink a Suunto App, abych v závěru skončil v problémech a se softwarem, který nenaplňuje moje očekávání a vyžaduje využití třetích stran. Jenže není jiné cesty, Suunto podporu opravdu ukončí. Zde jsou moje doporučení, jak tedy na to:

  • Dokud můžete (před zahájením všech dalších kroků), tak ve stávajícím web prostředí Movescount požádejte o export vašich současných dat. Vyexportovaná data vám přijdou e-mailem, a jsou ve formátu .fit. 
  • V počítači odinstalujte Moveslink 2 a nainstalujte SuuntoLink (odkazy ke stažení jsou na stránkách Suunto). Výsledkem je spíše kosmetická změna, a hodinky se připojují s následným importem/exportem dat jako dříve. Následně pak lze buď automaticky nebo manuálně spustit Movescount.
  • Velké změny nastanou s instalací Suunto App do telefonu. Aplikaci lze instalovat z Google Play, App Store, nebo ze stránek Suunto. Před vlastní instalací výrobce doporučuje odinstalovat Movescount App. Suunto App vyžaduje přihlášení a na rozdíl od staršího Movescountu žádá o silné heslo. Je tedy potřeba si uvědomit, že hesla a loginy v Movescount a Suunto App nebudou pravděpodobně totožné.
  • Po přihlášení do Suunto App je tato aplikace zákonitě prázdná, bez vašich dat, protože ty jsou stále v Movescount. Lze je načíst přes Nastavení -> Propojit s dalšími službami. Toto načtení je časově velmi náročné, až desítky minut, a projeví se až při pozdějším znovuspuštění Suunto App. Dejte aplikaci čas přes noc, aby se data „zkopírovala“ do Suunto App. 
  • Tato operace, ačkoliv zdánlivě banální a ze strany Suunto popsaná krátkým odstavcem, má veliký dopad na vaši další práci se softwarem! Od tohoto okamžiku se nebudou vaše nová cvičení (moves) zobrazovat v počítači (v Movescount), ale pouze v telefonu (Suunto App). Movescount vám zobrazí pouze ta cvičení, která měl v sobě před instalací Suunto App! Nezobrazíte si tak již vaši trasu na velké obrazovce, pouze na mobilu.
  • Suunto App se mohutně rozrůstá a lze očekávat, že tato aplikace bude lepší a lepší. Přesto z pohledu sportovce, který si chystá trasy do hodinek, a naopak si prošlé trasy rád vyhodnocuje, je tato aplikace nevyhovující. Absence kvalitní mapy, malá obrazovka a tvorba trasy prsty na displeji nutí k využití aplikací třetích stran. Za velký nedostatek považuji nedostupnost exportu ve formátu .gpx. Suunto App je tedy nakonec jen nástrojem pro sdílení našich cvičení v rámci sociálních sítí.
  • Záchranou je tedy další aplikace z rodiny Amer Sports (vlastníci Suunto): Sports Tracker. Sports Tracker zobrazuje data ze stejné databáze jako Sunnto App a lze se na něj přihlásit pomocí loginu a hesla ze Suunto App (pozor, ne heslem z Movescountu). 

Před outdoorovým nadšencem tak dnes stojí řádná výzva – postup při plánování a vyhodnocování trasy se tak sestává z osmi kroků:

  • Na Mapy.cz, v aplikaci Alpenverainu, Bergflex atd. si naklikám plánovanou trasu a uložím si ji do formátu .gpx. Nebo ji někde získám přímo ve formátu .gpx. Jiné aplikace používám, protože Suunto nedisponuje dostatečně dobrými mapami.
  • V Movescount (ano, stále potřebuji Movescount na poslání dat do hodinek) vyrobím trasu (route).
  • Přes SuuntoLink propojím hodinky s Movescount a trasu naimportuji.
  • Hodinky používám k navigaci a záznamu prošlé trasy a dalších údajů.

Tyto tři kroky jsou vlastně beze změny – jen SuuntoLink je místo Moveslinku 2.

  • Po absolvování túry připojím hodinky k PC pomocí SuuntoLink a exportuji data, ty se zobrazí pouze v Suunto App. 
  • Chci-li je vidět na velké obrazovce, spouštím Sports Tracker.
  • Chci-li vyrobit .gpx file z mé trasy, exportuji data v Sports Tracker.
  • Výsledný .gpx si prohlédnu na kvalitnější mapě (Mapy.cz, Google Earth atd.). Pozn. import na Mapy.cz mi fungoval pouze pokud jmeno.gpx bylo bez diakritiky a zvláštních znaků.

Při psaní článku, a hlavně při vlastním přechodu ze staré na novou variantu připojení jsem dlouho hledal, jak si s tímto oříškem poradit. Nejvíce mi v období totální frustrace (kontaktování Suunta přes e-mail, chat a help-linku se mi nezdařilo ani jednou) pomohly tyto dva články na serveru Best Hiking, kde autor názorně popisuje stejné problémy, kterým jsem čelil i já, jde však mnohem více do hloubky a věří, že Suunto nakonec vyřeší nedostatky v aplikacích ve prospěch uživatele. 

Official: Suunto is discontinuing Movescount

Suunto App Review: Can it replace Movescount?

Já prozatím doufám, že to buď vyřeší rychle, nebo že životnost mých Ambitů 2 dojde k cíli a já změním značku. Protože i nejvyšší řady hodinek Suunto zatím mají jen Suunto App, a to je v dnešní době prostě málo a dělá to z high-tech navigačních outdoorových pomůcek obyčejné „chytré“ hodinky. 

Uznávám však, že na problematiku přechodu Suunta na nové platformy (mobilní telefony) se dá nahlížet i očima moderního telefonního nadšence, který využívá svůj telefon jako „velký displej“ svých hodinek. Se Suunto App se lze připojit k oblíbeným sportovním službám, jako je Strava, Relive atd., zároveň jste stále na signálu a online. Můžete si okamžitě zobrazit tepelné mapy a oblíbené trasy ostatních a efektivně sdílet svoje výsledky s kamarády. 

Článek do redakce zaslal čtenář Oldřich Novák.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky