Úvod VybaveníBěhání Recenze Huawei Watch Fit za 3 tisíce plné kompromisů, ale pro běžný sport jak kované

Recenze Huawei Watch Fit za 3 tisíce plné kompromisů, ale pro běžný sport jak kované

od Marek Odstrčilík


Čínská společnost Huawei začátkem září představila dvoje chytré hodinky. První jsme testovali nedávno. Jmenují se Huawei Watch GT2 Pro, jejich tělo je z titanu, dýnko z keramiky, řemínek z kůže, místo sklíčka mají safír a stojí osm tisíc korun. Druhé se jmenují Huawei Watch Fit, můžete je mít za pouhé tři tisíce, šasi je plastové a najdeme tu i řadu dalších kompromisů. Ale to hlavní zůstává.

Sportovec, který při tréninku pracuje s daty, v dnešní době pravděpodobně nesáhne po hodinkách od Huawei. Stále platí, že zaznamenané aktivity nelze exportovat, ani synchronizovat se žádnou ze zavedených služeb, zůstávají pouze v aplikaci Huawei Zdraví. Osmitisícové GT2 Pro si lidé koupí z několika důvodů, ale sport nebude jedním z nich, za stejné peníze pořídíte lepší sportovní hodinky.

Ale co když rozpočet klesne na tři tisíce korun? Omezení daná platformou najednou tolik nevadí. Stále máte hodinky, které při běhu informují o tempu, uběhnuté vzdálenosti, měří srdeční tep, po ukončení si můžete prohlédnout trasu v mapě a řadu přehledných grafů. Také si můžete sednout, chvíli se nehýbat a změřit si SpO2! Hodinky mají jednoduchou metriku pro zhodnocení tréninkového efektu a doporučí délku regenerace. 

Ani tady nechybí jednoduché tréninkové programy, se kterými se můžete připravit třeba na půlmaraton, nebo se jen procvičit uprostřed pracovního dne přímo v kanceláři. I hodinky jiných značek vás upozorní, že příliš dlouho sedíte a bylo by dobré se projít, protáhnout. Huawei na displej přidává tlačítko, které zobrazí konkrétní cviky. Je to drobnost, ale v praxi to jako výzva k aktivitě funguje mnohem lépe (aspoň na mě).

Huawei Watch Fit. Foto: Tomáš Dlouhý

I tyhle hodinky mohou do vody a změří počet uplavaných bazénů. V seznamu podporovaných aktivit najdete kde co, od klasických sportů přes ty exotické až vyložené kuriozity, jako je břišní tanec nebo pouštění draků (měří se čas a podle neznámého klíče počítají kalorie). V aktuální verzi firmwaru je to 96 druhů aktivit a mám pocit, že tohle Huawei dělá jen aby alespoň v něčem překonal konkurenci. Ale třeba to někoho osloví…

To už mi přijde užitečnější automatická detekce aktivity. Řekněme, že vyrazíte běhat, ale zapomenete zapnout měření. Hodinky to poznají, po chvíli vás upozorní, a když měření zapnete, záznam obsahuje i pár minut zpětně. Skvělé, tohle by se měli naučit i konkurenti.

Osm vs. tři tisíce

Když už jsem začal porovnávat s násobně dražším modelem, pojďme tento duel dotáhnout. Stejný operační systém LiteOS určuje základní vlastnosti a způsob ovládání. Většina povelů projde přes dotykovou vrstvu displeje, tlačítka se používají hlavně pro rozsvícení displeje, návrat na domovskou obrazovku a ve zvláštních situacích, jako je ukončení „workoutu“, nebo zrušení zámku displeje při plavání. Nelze si nevšimnout, že GT2 Pro mají dvě tlačítka a Fit pouze jedno, ale nejde o velkou nevýhodu. To spodní u dražšího modelu má vlastně jen jednu smysluplnou funkci – okamžitou aktivaci uživatelem zvolené aplikace. Levnější model tedy tuto možnost postrádá.

Ani do těchto hodinek nenainstalujete žádné další aplikace. Ale možná se to změní s některou z příštích aktualizací. Není tajemstvím, že na tom Huawei pracuje. Další slabou stránkou jsou pouze pasivní notifikace, což znamená, že si je přečtete, ale nelze na ně jakkoliv reagovat (jedinou výjimkou je odmítnutí příchozího hovoru). Na druhou stranu jsou notifikace ukázkově spolehlivé a chodí okamžitě (s nulovou až několikasekundovou prodlevou, která je obvyklá u některých konkurentů).

Huawei Watch Fit. Foto: Tomáš Dlouhý

V minulosti jsem téhle platformě vytýkal nedostatek ciferníků a nemožnost upravit zobrazovaná data, ale právě v tomto bodě je vidět, jak vývojáři na svém produktu pracují. Ciferníků je aktuálně 80 a u některých můžete zvolit, jaké informace zobrazí jednotlivé widgety. Většina designů vychází z verzí původně vytvořených pro kulaté displeje, ale rozhodně nejde o hromadnou strojovou konverzi. Všechno je citlivě upravené a aktivní prvky přesunuté tam, kde to dává smysl.

Stejná je pro oba modely také technologie displeje: AMOLED. Obdélníkový panel má trochu hrubější rastr (426 vs. 325 ppi), ale ani při přímém srovnání není rozdíl nijak zásadní. Oba displeje mají jasné barvy a dostatečný jas, abyste je přečetli i na prudkém slunci.

Kde se šetřilo

V recenzi GT 2 Pro jsem chválil hlasový výstup, který při sportu přečte základní údaje, nebo upozorní na příliš vysoký krevní tep. Modelu Watch Fit chybí reproduktor a s ním spojené funkce, což platí i pro telefonování. Pryč je i úložiště na hudbu a možnost připojit bezdrátová sluchátka. Aplikaci Hudba sice v menu najdete, ale slouží pouze k ovládání přehrávače v připojeném mobilu. Na seznamu senzorů chybí elektronický kompas a barometr, zato gyroskop a akcelerometr zůstávají.

Udávaná výdrž baterie klesla na 10 dní, v praxi jsem se dostal na necelých 9 dní, s každou aktivitou (s aktivní GPS) celková výdrž pochopitelně dále klesá. Jiný je i systém nabíjení – zatímco model GT2 Pro má bezdrátový disk, a nabijete je i bezdrátovými nabíječkami pro telefony, s levnějšími Watch Fit dostanete kabel s magnetickým konektorem a jiným způsobem nenabijete.

Huawei Watch Fit. Foto: Tomáš Dlouhý

Jiný je pásek. Místo koženého dostanete silikonový, ale to je vzhledem k cenovému rozdílu pochopitelné. Horší to bude, až budete chtít koupit nový. Kvůli typizovaným packám se výběr omezuje na pásky vyrobené přímo pro tento typ hodinek. Náhradní zatím nevidím ani na českých, ani na čínských e-shopech, ale hodinky jsou nové, příslušenství se v nabídce objeví časem.

Aplikace

K některým se dostanete posouváním domovské obrazovky do stran, kvůli některým musíte do menu. Na prvním místě tak je Cvičení, což je výše zmíněný seznam měřitelných sportů. Pod druhou ikonkou si prohlédnete absolvované aktivity a následuje Stav cvičení, což je dlouhodobé sledování formy. Aplikace Tep kromě grafu aktuálního dne ukáže i rozložení do zón.

Další je Kyslík v krvi, tedy hodnota SpO2 a abyste ji mohli změřit, musíte cca na půl minuty zůstat v klidu. Položka Záznamy aktivit mapuje den z pohledu spálených kalorií, našlapaných kroků, vystoupaných metrů a času, kdy jste byli aktivní. Spánek ukáže pouze délku posledního nočního spánku, pro podrobnosti a rozdělení do spánkových zón musíte do aplikace.

Položka Stres slibuje měřit hladinu …stresu. Patrně sleduje srdeční tep a srovnává s normálním stavem, ale vlastně se nedozvíte, co se děje na pozadí. Tahle veličina si mě nezískala, subjektivně si nemyslím, že by ukazovala nějaká smysluplná čísla. Pokud však ve stresu budete, zkuste Dechové cvičení. Zastavit se na dvě minuty a soustředit se na dlouhé výdechy a nádechy opravdu může pomoct.

Vzdálená závěrka je bezdrátová spoušť k fotoaparátu připojeného mobilu. Nutná podmínka – mobil musí mít značku Huawei, jinak tuhle aplikaci v menu neuvidíte. Kromě okamžité expozice můžete přidat dvou- nebo pětisekundovou samospoušť.

Huawei Watch Fit. Foto: Tomáš Dlouhý

Následují Zprávy, což je seznam posledních notifikací z mobilu, Počasí ukáže aktuální stav i předpověď na další hodiny a dny. Stopky jsou úplně jednoduché, Časovač je odpočet s několika připravenými hodnotami, ale nastavit můžete i vlastní. Budík dělá, co má, žádné složité nastavování, žádné záludnosti. Můžete jich mít pět, každý s opakováním, v rozhodný moment vás vzbudí diskrétními vibracemi. Svítilna na plný jas rozzáří všechny pixely displeje, což bohatě stačí na noční pochůzky po bytě. Aplikace Najdi můj telefon spustí na mobilu melodii, takže jej najdete po zvuku (tedy pokud je v dosahu Bluetooth).

Sečteno a podtrženo

Huawei Watch Fit je nositelnost, která stojí někde mezi jednoduchými fitness náramky a chytrými hodinkami. Platí to pro výbavu i pro cenu. Můžeme je považovat za drahý náramek s nádherným velkým displejem, nebo za levné chytré hodinky s omezenou výbavou. Ale to je jen hra slov…

Ve finále získáte přístroj, který zcela spolehlivě spolupracuje se smartphonem, dobře vypadá, díky mírně zaoblenému tělu a dobře umístěným řemínkům dobře sedí na zápěstí, nepřekáží a je lehoučký. O vhodnosti pro sportovce se rozepisuji výše, ale těm méně datově-náročným postačí. Kromě vyfocené „grafitově černé“ lze koupit i světle zelenou a světle růžovou.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky