Úvod VybaveníBěhání Fitbit Sense: hodinky, které o vašem zdraví ví skoro všechno

Fitbit Sense: hodinky, které o vašem zdraví ví skoro všechno

od Pavel Tomek

Společnost Fitbit patří mezi ty nejtradičnější výrobce chytrých hodinek. Na novince pojmenované Fitbit Sense je nejzajímavější opravdu velké množství zdravotních informací, které dokáže svým uživatelům nabídnout. Když přidáte slušnou výdrž a sportovní funkce, tak tu máme celkem nadupaného doktora na zápěstí.

Fitbit Sense jsou docela drobné hodinky s barevným AMOLED displejem s úhlopříčkou 1,58“ a vysokým rozlišením. Displej je potřeba hodně pochválit, protože je skvěle čitelný a ovládá se skutečně dobře. Navíc je schovaný pod Gorilla Glass 3, takže vydrží i nějaký ten náraz. Přiznám ale, že jsem to nezkoušel, hodinky přeci jenom díky své menší velikosti působí spíše křehce. Na výběr je pouze jedna velikost, takže pokud máte mohutnější zápěstí, možná nejprve vyzkoušejte, jak na něm hodinky budou vypadat.

Fitbit Sense se prodává ve dvou barevných provedeních. Kromě jiného pásku se liší také kovovým rámem kolem displeje. Pro pány mi více pasuje tmavá varianta, dámy ocení světlejší variantu. Při prvním seznámení s hodinkami mne zaskočilo, že nikde na jejich těle není vidět jediné tlačítko.

Jedno dotykové se ale přeci jenom skrývá na levém boku. Stisk a umístění není úplně ideální, ale naštěstí na něj hodinky reagují zavibrováním, takže víte, že se něco stalo. Tlačítko je docela inteligentní, dají se mu totiž přiřadit funkce na dlouhé podržení i na dvojí krátké stisknutí. Lehce se tak dostanete ke spoustě položek, které byste jinak museli hledat v menu.

Na druhém boku je mimochodem umístěn reproduktor a mikrofon. Ten se ale dá aktuálně využít jen ve spolupráci s hlasovým asistentem Amazon Alexa. Můžete se tedy Alexy na něco zeptat a na displeji se vypíše odpověď. Pro většinu zájemců by asi bylo užitečnější možnost diktovat třeba SMS, něco takové ale Fitbit Sense bohužel nezvládá. Do budoucna bychom se ale měli dočkat Google asistenta.

Celkem zajímavě vypadají i záda hodinek. I kdybyste o FitbitSense nic nevěděli, množství senzorů, které zde objevíte, jasně naznačuje, že tyhle hodinky toho budou měřit opravdu mnoho.

Váš osobní doktor na zápěstí

Začít můžu třeba měřením stresu. Něco podobného umí třeba i některé modely značky Garmin, Fitbit na to ale chce jít přeci jenom pečlivěji. Je tu speciální měření, které sleduje vylučování potu a podle toho vyhodnocuje reakci těla na stres. Víceméně stačí přiložit dlaň na hodinky a snažit se být v klidu. Hodinky nejméně po minutě vyhodnotí vaše skóre stresu. Fitbit nabízí celou řadu různých cvičení, které by měly se zvládáním stresu pomoci.

Hodně podobně na mne působila funkce, která vás má zklidnit pomocí dechového cvičení. Je to podobné jako třeba na Apple Watch. Hodinky zkrátka vibrováním naznačují, kdy se máte nadechnout a kdy vydechnout. Na konci cvičení byste měli být určitě klidnější než na začátku.

Fitbit Sense dále měří hladinu okysličení krve, EKG, nechybí GPS pro sledování sportovních aktivit, měřit také můžete teplotu kůže, spánkový režim, srdeční tep. Je toho zkrátka hodně. Po měsíci nošení se navíc dají tyhle zdravotní údaje vyexportovat a jednoduše poslat vašemu lékaři. Určitě dobrý nápad.

Problém je, že ne všechno funguje tak, jak bych si to představoval. Třeba zvládání stresu se v dnešní době opravdu hodí, ale většina cvičení vyžaduje předplatné. SpO2 si zase nespustíte kdykoliv byste chtěli, ale zaznamenává se pouze při spánku.

Samotné měření spánku funguje výborně a je vidět, že se na něj Fitbit hodně soustředí. Je velmi přesné a citlivé a odpovídalo vždy tomu, jak jsem se ráno cítil. Údajů, které dostanete k dispozici v souvislosti se svým spánkem je opravdu hodně. Hlídá dechovou frekvenci, variabilitu srdečního tepu, klidový tep, hodnotu SpO2. Upřímně, těch údajů je možná až moc a s některými jsem si úplně nevěděl rady. Co mi vlastně říká třeba odchylka teploty kůže při spánku? Občas prostě nepomůže ani jinak moc dobře zpracovaná česká nápověda v mobilní aplikaci.

Jdeme sportovat

Spokojený jsem byl s přesností GPS, zato měření tepové frekvence má občas hodně velké nepřesnosti. A není to jen náhlými změnami tempa, jako u konkurence. 

Dotykový displej také příliš nenahrává ovládání v průběhu sportu. S hodinkami jsem si byl párkrát zaběhat, displej vždy zobrazuje jednu hodnotu přes celou obrazovku a na začátku možná budete trochu tápat, na co se díváte. Přepínání tažením do stran je opravdu nepohodlné, takže jsem byl docela rád, když jsem zjistil, že když vytáhnu spodní lištu, vidím najednou vše současně. Sice prťavým písmem, ale přehledněji.

Fitbit Sense nabízí kolem dvaceti různých sportovních aktivit. Hodinky jsou voděodolné, můžete s nimi i plavat. Bohužel jsem nezkusil, protože pandemie plavecké areály zavřela.

Z funkcí, které už dnes musí být součástí moderních smartwatch, tu najdete možnost placení a poslechu hudby. To první funguje parádně, poslech hudby je možný přes Spotify, ale bohužel nefunguje offline. Hodinky také umožňují doinstalovat si spousty aplikací či dalších ciferníků.

Výdrž baterie se pohybuje kolem tří dnů. Majitelé Apple Watch mohou závidět, majitelé Garminů se zasmějí… Mně osobně přijde výdrž dostatečná. Dobíjení je rychlé a pokud nevyrazíte sportovat s pár procenty baterie, hodinky vás nezradí.

Celkově mám k Fitbit Sense dost rozporuplný vztah. Úplně často se mi nestává, aby mne hodinky při recenzování a zkoušení rozzlobily. Fitbit Sense to ale dokázal. Má v sobě řadu funkcí a velký potenciál, ale nechává si ho pro sebe. Ukáže vám spoustu funkcí, ale současně řekne, že se dají použít jen při spánku. Naprosto bizarní je fungování SpO2. Nejenže jede jen přes noc, ale aby fungovalo, musí být na hodinkách nastaven jeden konkrétní ciferník. Proboha proč?

Hodně pokročilejších možností hodinky nabídnou jen při zapojení prémiového účtu. Ten je sice půl roku zdarma, ale pak za něj zaplatíte buď za měsíc 9.99 dolarů nebo 79,99 dolarů za rok. Mezi ony prémiové funkce patří například: podrobnější rozpis Sleep Score a možnosti poslouchat audio nahrávky pro zklidnění, prémiové výzvy, programy pro zlepšení kondice, nebo detailnější grafy jednotlivých funkcí.

Fitbit Sense stojí 8 890 korun a jsou to opravdu povedené hodinky, které vám umožní nejen sledovat svoje sportovní výkony, ale hlavně velmi detailně sledovat svoje různé zdravotní funkce.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky