Zadek v teple aneb tipy na zimní výbavu, abyste nemrzli u běhání

Speciální rukavice, zateplené kraťasy a další vychytávky, které vám zpříjemní zimní běhání. Foto: Vít Kněžínek

Prosinec je za dveřmi a nastává období roku, které je opravdovou výzvou pro většinu běžců. Tma, mlha, vítr, déšť a nepříjemná zima. Už jenom donutit se vyběhnout chce pořádnou dávku odhodlání. I když ale přemluvíte svou hlavu, tak zbývá vyřešit ještě jeden velký problém – co na sebe?

Zimní běhání je z hlediska oblečení jedním z nejzákeřnějších sportů, protože je potřeba zvolit rozumnou míru zateplení a ochrany proti živlům a zároveň dbát na dostatečně vysokou prodyšnost svršků, abyste se po pár minutách běhu neuvařili ve vlastní šťávě.

V dnešním článku vám přinášíme několik tipů na užitečné vychytávky, které výrazně zvýší pohodlí zimního běhání.

Něco pro zimomřivé

  1. Zateplené kraťasy a sukně
Zdroj: dynafit.com

Tento typ oblečení se na trhu objevuje relativně krátce, ale v poslední době zažívá obrovský boom. Není divu, protože v mrazivém počasí se jedná o neocenitelného pomocníka všem běžcům, které trápí promrzající stehna, nebo hýždě. Syntetická, nebo péřová izolace zajistí luxusní zateplení a délka nad kolena zabrání nechtěnému přehřívání. Některé kousky jsou navíc vybaveny bočním zipem, takže se dá úroveň izolace regulovat v průběhu tréninku. Na výběr máte z celé řady možností od základních modelů za několik stovek (např. Decathlon, nebo Kilpi), které používají méně kvalitní materiály (ale účel splní) až po špičkové propracované zateplovačky od značek jako GORE, Dynafit, nebo Sir Joseph s peřím, primaloftem, nebo polartecem alpha.

  1. Rukavice 2v1

Promrzající ruce jsou jedním z největších problémů, se kterým se většina běžců setká. Vyřešit to ale není jenom tak, protože tenké rukavice nemusí stačit a v těch zateplených se zase budete potit a přehřívat. Zajímavou variantou jsou proto rukavice 2v1, které jsou tvořeny základní lehkou rukavicí doplněnou o integrovaný palčák, který se dá v případě potřeby přetáhnout přes prsty, čímž zásadně zvýšíte tepelný komfort. Tento typ rukavic dělá např. Značky Craft (ADV lumen hybrid), Salomon (Fast wing winter), INOV-8 (race elite 3in1), nebo Kalenji (Evolutiv by night).

  1. Spodní funkční prádlo z merino vlny

Funkční prádlo je naprostý základ, aby se vám běhalo pohodlně, nebyla vám zima a domů jste se nevraceli zplavení. Nefunkční bavlna je bez debat zapovězená. Zbývá na výběr umělé vlákno, nebo přírodní alternativa v podobě ovčí vlny merino. “Umělina” má výhodu v tom, že rychleji schne, efektivněji odvádí pot pryč od pokožky a je elastičtější. Zároveň je ale pocitově mnohem chladnější, než funkční prádlo z merina. Všem zimomřivým běžcům, kteří nemají problém s nadměrným pocením bychom proto doporučovali podívat se po nějakém tom svršku právě z merina, které zajistí skvělý tepelný komfort za sucha i za mokra a skvěle udržuje tělesnou teplotu i v aktivitách s nižší intenzitou. Mezi vyhlášené značky patří Icebreaker, Devold, nebo Smartwool. Alternativou může být vlněné prádlo od Craftu, Moiry, nebo Sensoru, ale tady si dávejte pozor na to, kolik vlny je opravdu použito. Platí jednoduché pravidlo, že čím více, tím lépe.

Zdroj: Moira

Něco pro ty, kdo se hodně potí

  1. Polartec Alpha

Vyřešit zateplení pro zimní sportování tak, abyste se pod oblečením doslova nevařili byl dlouhou dobu problém. Zásadní zlom přišel s materiálem Polartec Alpha, který se začal používat několik let zpátky a jako první si ho oblíbila americká armáda. Alpha má unikátní schopnost hřát a dýchat zároveň, což je u izolačních svršků obecně problém. Dnes se z tohoto materiálu dají pořídit zateplené kalhoty, nebo kraťasy, mikiny, bundy i doplňky. Počítejte ale s vysokou pořizovací cenou. Na druhou stranu vám takový kousek vydrží v šatníku dlouhé roky a v zimě ho využijete na maximum.

  1. Nepromokavá membrána GTX Shakedry

Aby byla bunda nepromokavá a prodyšná zároveń je snad ještě větší problém, než aby byla prodyšná a zateplená. Všechny voděodolné materiály radikálně snižují paropropustnost, což v praxi znamená, že ve svižnějším tempu jste pod takovou bundou jako ve skleníku. Řešením může být materiál Gore-Tex Shakedry, který se výrazně rozšířil mezi běžeckými i cyklistickými značkami. Pořizovací cena je i tentokrát poměrně vysoká, ale jestli patříte mezi nadměrně se potící sportovce, pak se taková investice jednoznačně vyplatí. Jinak totiž po několika letech zjistíte, že jste si za mnohem vyšší částku koupili postupně několik levnějších bund, které vám ale vůbec nevyhovují.

  1. Bundy s odepínatelnými rukávy

Pro přehřívající se běžce je vždy těžké vybalancovat rozumnou míru zateplení. Jednou z možností je pořízení bundy s odepínatelnými rukávy, kterou můžete nosit jako vestu, když je teplota o něco vyšší a rukávy zase připnout zpátky v případě prudkého ochlazení, nebo nepříznivých povětrnostních podmínek. Takový typ bundy pak užijete od podzima do jara nejen při běhání, ale i na běžkách a při dalších zimních sportech.

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2