Úvod TréninkOstatní sporty Běhání se psem, díl druhý: Závodíme

Běhání se psem, díl druhý: Závodíme

od Soňa Dvořáčková

Těžké začátky už máte za sebou a přemýšlíte, kdy poprvé vyrazit se psem na závody? Co natrénovat a na co se připravit? Na tyto i další otázky odpoví následující řádky. O závodění v canicrossu jsem si povídala s Karolínou Cipro z Běhejsepsem.cz.

Kdy můžu začít aktivně závodit?

Soutěžní řád stanovuje minimální věk psa pro canicross na 12 měsíců věku a na koloběžce a na kole dokonce smíte závodit až od 18 měsíců. Jako ve všem ale platí, že není kam spěchat. Důležité je, aby vaše sotva odrostlé štěně bylo na závody připravené jak po fyzické stránce (s většími plemeny je lepší začínat ještě později), tak po stránce psychické. Jak jsme uvedli v minulém díle, základem je poslušnost a dostatečná socializace vašeho parťáka. První díl najdete níže:

Trénovat a trénovat…

Tak jako v každé sportovní disciplíně to bez tréninku nepůjde. Pes potřebuje pravidelný trénink ideálně třikrát až čtyřikrát týdně, vhodné je kombinovat běh v zápřahu s během na volno. Karolína Cipro k tomu říká: „I psi raději trénují intervalově. Například máme připravený trénink na pět kilometrů, který si rozdělíme na úseky po 400 až 500 metrech a střídáme úsek v tahu a na volno. Slovo pravidelnost opakujeme rádi. Protože když pes něco dělá často, tak si to oblíbí a získá v tom jistotu. Zvláště když máte kolem tréninku naučené rituály. Například psovi dáte napít (ochucenou vodu), pak je hodinu pauza, následuje vyvenčení, zahřátí a trénink. Poté vychození a opět napití. Pes přesně ví, co bude následovat, celou dobu má jistotu a těší se na to následující.“

Ideální je trénovat jednou až dvakrát týdně se psem na volno, jednou až dvakrát v zápřahu a jednou za čas zařadit trénink s řetězy, kdy pes táhne tzv. mrtvou zátěž a naučí se tak tahat i v menší rychlosti. 

V zásadě ale platí, že pro vynikající připravenost na závody musíte mít vy i váš pes perfektní kondičku. Je tak dobré mít nejen připraveného psa, ale pracovat také pravidelně na sobě.

… a konečně závodit

Když jste vy i váš čtyřnohý parťák dostatečně připravení na svůj první start, není důvod to dál odkládat a na závody nevyrazit. Závody vám ukážou, kde máte rezervy a na co se v dalším tréninku zaměřit. Prověří samozřejmě vaše dosavadní schopnosti. Závody pro vás i pro vašeho psa můžou být zaslouženou odměnou: „V canicrossu jsou závody pro psa velkou motivací. Více psů, jiná atmosféra, předbíhání atd. psy motivuje. Většina psů proto podá na závodě mnohem lepší výkon. Závody proto rozhodně doporučujeme,“ říká Karolína Cipro z Běhejsepsem.cz a dodává: „Jen je důležité zvolit délku tratě, na kterou máte se psem natrénováno. Je škoda, když hafanovi dojde síla před koncem a do cíle kluše vedle vás. O tom canicross není, a hlavně si psa můžete otrávit i do budoucna.“

Většina tratí je dlouhá pět až šest kilometrů, vybrat si ale můžete z tras dlouhých dva až 100 kilometrů, v tom tkví pestrost canicrossu. Těm dlouhým se říká dogtrekking a dají se absolvovat chůzí, ale stále více závodníků je v poslední době raději běhá. Jde opět o dostatečné naslouchání svému psovi – některým pejskům krátké tratě s větší rychlostí zkrátka nevyhovují a zálibu najdou spíše na delších vytrvalostních tratích.

Na co se připravit

Před závodem

Základem je vyrazit na závod dostatečně včas a se všemi věcmi, které budete vy a váš pes potřebovat. Karolína Cipro doporučuje: „Před prvním startem je dobré si vše pečlivě připravit. Budete nervózní a čím méně zmatků budete řešit, tím lépe pro psa. Nezapomeňte s sebou očkovací průkaz psa s platným očkováním proti vzteklině. Do jedné tašky si připravte postroj, odpružené vodítko a opasek. Také je dobré s sebou mít obojek a pevné vodítko na venčení psa mimo samotný závod. Pytlíky na bobky, aby po vás nezůstala na akci památka. No a pak vodu, misku a něco na ochucení napájení anebo speciální energetický drink. Psovi je potřeba dát cca dvě hodiny před závodem napít. Ideálně tak 15 mililitrů vody na jeden kilogram váhy psa.

Pro vás pak sportovní oblečení, svoje oblíbené boty a nějakou svačinu. To kdyby v občerstvení neměli nic, co vám před závodem sedne.“

Na závod jsme dorazili, všechno máme, nic jsme nezapomněli a co bude následovat? „Před samotným závodem se musíte zaregistrovat. Dostanete startovní číslo a obvykle už i čip, který vám měří čas závodu. U psa se kontroluje platné očkování a pokud jsou kategorie rozdělené podle váhy psa, tak dojde k převážení hafana. Poté si zjistíte čas vašeho startu a psa napojíte. Dáte mu tedy napít vodu s energetickým práškem a nebo alespoň ochucenou paštikou. Před příchodem na start se sami rozcvičíte a psa pořádně vychodíte a zahřejete. Na start dorazíte cca pět až deset minut předem. Pokud je hromadný start, tak je dobré volit strategické místo. Pokud jste rychlí, tak se postavit dopředu. Když si nevěříte, tak jít spíše dozadu.“ Běžnější jsou však intervalové starty, u nichž je důležité sledovat pořadí a hlídat si svůj čas startu.

Na závodě

A je to tady: „Tři, dva, jedna, go – a jsme na trase. Pozor jen na předbíhání soupeřů. Pokud někoho doběhnete, tak ho upozorněte, z které strany ho budete předbíhat. Pokud někdo doběhne vás, tak mu uvolněte místo. A celou dobu sledujte psa. Pes by měl mít ze závodu radost. 

Do cíle by měl vbíhat první pes a za ním člověk. To znamená, že pes má na závod natrénováno. Pokud nemá, do cíle už bude dobíhat pomaleji. V tom případně vy musíte zpomalit také. Po závodě je potřeba psa pořádně vychodit. Trochu vyklusat a cca pět až deset minut po vychození dát napít. Regenerační drink psovi jistě prospěje, ale pokud ho nemáte, tak dejte hafanovi alespoň vodu,“ doplňuje důležité informace odbornice.

Dát si pauzu

Jednou za rok se doporučuje dát si tréninkovou pauzu. Aspoň na měsíc, lépe ale na čtvrt roku. Pes v tu dobu nebude běhat v postroji, ale samozřejmě pohyb potřebuje i nadále. Může s vámi běhat na volno nebo se můžete vydávat na dlouhé vycházky. Vynechat canicross můžete kvůli vyšším teplotám v létě, kdy kondičku může zlepšit plavání. Jiní závodníci si dávají pauzu naopak v zimě. Záleží jen na vás a vašem psovi, co vám bude nejlépe vyhovovat.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky