Vaše boty mohou zbavit oceány plastů i čistit vodní zdroje. Značky, které se snaží

Foto: koláž Vít Kněžínek Reebok/Bloom materials

Zdá se vám, že běžecké boty a ochrana životního prostředí spolu nemají nic společného? Pak se pletete. Boty se řadí mezi spotřební materiál, který většina z nás pravidelně střídá. Navíc se bez bot neobejde drtivá většina běžců, takže počet bot vyrobených každý rok je enormně vysoký. Výroba samotná má navíc k ekologii dost daleko. Každá snaha snížit zátěž na životní prostředí způsobenou touto volnočasovou pomůckou se tak velmi cení.

Nikoho asi nepřekvapí, že základním stavebním kamenem pro výrobu bot jsou různé formy plastů. Už na první pohled je tak jasné, že recyklace bude velmi důležité téma, které se skloňuje s čím dál větším množstvím značek i konkrétních produktů. Využití recyklovaných plastů není žádnou novinkou. Vše začalo u oblečení a první zmínky o vláknech z recyklovaných plastů najdete před pěknou řádkou let. V současnosti se recyklovaná vlákna stávají standardem i pro výrobu svršků běžeckých bot. Oblečení má v tomto směru stále náskok, ale boty tento rozdíl rychle dohání.

Vybavení z plastů vylovených z moře

Co kdyby se ale v tomto směru dalo dělat ještě něco navíc? Přesně tak uvažují v adidasu i dalších značkách, když nejen že využívají recyklované plasty, ale navíc tyto plasty sbírají z míst, kde nemají co dělat. Nejznámějším a nejviditelnějším projektem v tomto směru je adidas x Parley, který pro výrobu sportovního vybavení používá recyklaci plastů vylovených z moře.

Díky tomu není pro výrobu nových bot nutné vyrábět další a další materiál, ale navíc nákup bot pomáhá financovat čištění životního prostředí.

Tlumicí pěna, která čistí vodu

Na podobném principu funguje také společnost Bloom Materials, která dodává suroviny značkám jako Inov-8, Vivobarefoot, Altra, Merrell, Icebug a řada dalších.

Bloom na rozdíl od Parley nesbírá odpad pro recyklaci, ale filtruje zdroje sladké vody, kde se přemnožily vodní řasy (algae). Obzvlášť v subtropických a tropických oblastech způsobuje přemnožení algae obrovské problémy, protože se stává toxickou, znehodnocuje zdroje pitné vody a zabíjí všechny ostatní organismy. Bloom dokáže algae z vody odfiltrovat a z nasbírané biomasy vytváří jednoduchým procesem materiál velmi podobný klasické EVA pěně, která se používá pro výrobu tlumení nejen u běžeckých bot. Výsledný produkt je tak z části tvořen klasickou pěnou EVA a z části pěnou Bloom z biomasy, takže se zásadním způsobem snižují emise a navíc se tím financuje čištění velkého množství vodních ploch.

Zpětná recyklace použitých bot

Jiné značky, jako například Salomon na to jdou z opačné strany. Výroba z recyklovaných materiálů je jedna věc, ale co pak s botou samotnou, která se po několika stovkách kilometrů znovu ocitne v koši a vytváří další odpad? Recyklace klasických bot je prakticky nemožná, protože jsou tvořeny obrovským množstvím neoddělitelně spojených, avšak různých materiálů.

Tento problém se snaží řešit Salomon se svým projektem Index.01, který přichází s plně recyklovatelnými běžeckými botami. Něco podobného zkoušel už před lety americký Brooks s botou Green Silence a tlumicí pěnou BioMogo DNA, která byla kompostovatelná, ale Salomon posouvá celou myšlenku ještě o notný kus dál. Na webu salomon.com si vlastníci bot Index.01 mohou zdarma vytisknout štítek pro přepravní službu, který jim zajistí odvoz bot do sběrného místa. Tam Index.01 vyčistí, rozdělí na podešev a svršek a oba dva díly následně ze 100 procent využijí pro výrobu nových párů bot.

Klimaticky pozitivní Icebug

Za zmínku stojí i švédská značka Icebug známá především pro své boty s hřeby. Icebug je totiž vůbec prvním výrobcem sportovního vybavení, který je “klimaticky pozitivní”, tedy že jeho činnost snižuje emise na planetě Zemi. Toho v Icebugu dosahují komplexním přístupem k výrobě sportovního vybavení i investováním části zisků do ekologicky prospěšných projektů.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa