Úvod VybaveníBěhání Test: Kompresní oblečení SKINS je zpět v plné síle

Test: Kompresní oblečení SKINS je zpět v plné síle

od Vít Kněžínek

Když se řekne komprese, tak si většina běžců představí podkolenky. Pokud bychom se ale omezili na tak malou plochu našeho těla, tak by to znamenalo připravit se o obrovský potenciál kompresního oblečení. V dnešní recenzi se proto zaměříme na značku SKINS, která s kompresí pracuje velmi sofistikovaným způsobem.

Mnozí z vás jistě značku SKINS znají. Svého času bývala velmi rozšířená nejen mezi běžci a triatlety, ale také mezi hokejisty, tenisty a dalšími sportovci napříč nejrůznějšími disciplínami. Někteří z vás si možná všimli, že před několika lety tato značka doslova zmizela z českých i zahraničních obchodů. Teď je ale SKINS zpátky v plné síle a s novou Series 5 navazuje tam, kde před lety skončil.

Historie této původně australské značky je poměrně bohatá a začíná už v roce 1996. V té době se jednalo o vůbec první značku zaměřující se na využití kompresního oblečení pro sportovce.

Výhody komprese pro sportovce

Výhody byly už dlouho známé z oblasti medicíny a dodnes se v tomto směru nic nezměnilo. Kvalitní kompresní oblečení přináší tři základní benefity. Pomáhá zefektivnit krevní oběh, takže svaly jsou rychleji a efektivněji zásobeny okysličenou krví. Přínos má komprese i pro lymfatický systém, což vede k rychlejšímu vyplavení škodlivých látek ze svalů. Pro běžce je pak často zásadní benefit v podobě omezení otřesů, a tím i mechanická ochrana svalu. Zjednodušeně řečeno – svaly stažené kompresním oblečením nejsou tak silně naklepávány při každém kroku, takže nedochází k jejich poškození a vy můžete doběhnout rychleji a dále s pocitem menší únavy.

Zaměření na lýtka je u běžců logické, protože se jedná o jeden z nejdůležitějších svalů. Proč se ale připravit o nesporné výhody, které může komprese mít i v oblasti stehen, středu těla, paží, nebo mezižeberních svalů.

Evoluce kompresního oblečení

Skins byl dlouhou dobu technologickou jedničkou v oblasti kompresního (celotělového) oblečení. Pak ale došlo k odklonu od výkonnostně zaměřených produktů směrem k lifestylu, čímž začal konec této kultovní značky. Následně došlo k machinacím v managementu a návratu Skinsu zpět na výsluní s novým majitelem a novou energií. Aktuální kolekce v čele se Series 5 navazuje tam, kde před lety Skins skončil s oblíbenou řadou A400 a posouvá kvalitu kompresního oblečení zase o kousek dál.

Se Skinsem mám bohaté a mnohaleté zkušenosti. Krátké i dlouhé “čtyřstovkové” kalhoty se mnou za několik let strávily stovky hodin tréninku na silnici i v terénu. Kromě toho také na kole, nebo v posilovně. Zásadní benefit vždy spočíval v extrémně příjemném materiálu, který obepíná tělo jako druhá kůže a přitom je mechanicky velice odolný. Kromě toho stojí za zmínku i přirozený pocit, kdy míra stažení není tak intenzivní jako u některých jiných značek, kde může být až nepříjemná. Výsledný efekt u SKINSu přitom většinu konkurence předčil. I přes nižší intenzitu stažení je SKINS díky zónové konstrukci velmi efektivní. Kalhoty i trička jsou totiž ušity z velkého množství jednotlivých dílů, aby byla každá část těla stažená přesně tak moc, nebo málo, jak je potřeba. Výsledný efekt je takový, že nohy oblečené v kompresi nejsou tak moc unavené a člověk zvládá náročné tréninky s větší lehkostí.

Series 5

Jak už bylo řečeno, nová řada Series 5, konkrétně dlouhé kalhoty Skins Series 5 long tights, navazuje přesně tam, kde stará A400 končila. Velmi příjemným zjištěním bylo, že materiál, ze kterého je oblečení ušité, zůstává totožný. U žádné jiné značky jsem se nikdy nesetkal s tak příjemným a zároveň pevným a odolným materiálem a v tomto směru je jedině dobře, že SKINS neexperimentuje s novými materiály, ale drží se léty prověřené jistoty.

Stejný zůstává i princip zónové komprese. Velké svaly jsou staženy dost intenzivně, zatímco oblasti kolem lymfatických uzlin nejsou staženy vůbec, nebo jen minimálně, aby krevní i mízní oběh fungoval co nejlépe a nejefektivněji.

Z toho důvodu jsou kalhoty i trička ze Series 5 ušity z velkého množství panelů, což jde proti trendu bezešvého (pleteného) oblečení, ale jedině tak je možné dosáhnout maximálního efektu komprese. Švy jako takové nejsou nijak cítit, neškrábou a nepřekáží. Jejich jedinou nevýhodou tak je, že vám po nich na kůži chvíli zůstane vytlačené “tetování”, které ale zanedlouho zmizí.

Reálný přínos kompresního oblečení

Z hlediska funkčnosti si nový SKINS drží svůj vysoký standard. To pocítíte nejen po absolvování náročného tréninku, kdy tělo není tak rozbité, jak byste očekávali, ale okamžitý efekt je znát i při regeneraci. Unavené svaly se po oblečení kompresního oblečení citelně uvolní a sníží se i míra bolesti nebo zatuhlosti.

Na chvíli odhlédneme od komprese a budeme se soustředit na funkčnost z hlediska termoregulace a odvodu potu. Skins Series 5 je ušito z velmi jemné a poměrně tenké tkaniny. Nečekejte tak žádnou výraznou izolaci a zateplení. Odvod potu je ale velmi rychlý a dlouhé legíny i tričko se dá bez potíží nosit ve velkém rozsahu teplot od plus 20 stupňů a nehybného vzduchu v posilovně až do chladných venkovních teplot těsně nad nulou. Do mrazů bych zvážil doplnit toto oblečení o další izolační vrstvu, ale zde samozřejmě záleží na vaší zimomřivosti i intenzitě plánovaného tréninku.

Kompresní triko pro běžce obvykle není prioritou, ale Skins Series 5 long sleeve může hrát důležitou roli ve vašem podzimně zimním šatníku. Kromě vynikajících vlastností v oblasti odvodu potu pomáhá oddálit únavu paží i svalů zodpovědných za dýchání, nebo držení těla. Osvědčilo se zejména při dlouhých objemových trénincích, kde je intenzita pohybu sice nízká, ale čas strávený tréninkem šplhá do vysokých hodnot a každá úleva se v závěru projeví.

Ideální scénář pro použití dlouhého trika Skins Series 5 vidím u sportovců, kteří kombinují běh s běžkami, veslováním a dalšími vytrvalostními disciplínami, kde kromě nohou zaměstnáváte i paže, kde je u tohoto trika míra komprese nejvyšší.

Dlouhé kalhoty SKINS Series 5 long tights
Cena: 3 490,- Kč
Míra komprese: zaměřeno na hlavní svalové skupiny dolních končetin, uvolněné v oblasti kloubů
Materiál: vysoce odolný a vysoce prodyšný
Triko s dlouhým rukávem SKINS Series 5 long sleeve
Cena: 2 690,- Kč
Míra komprese: zaměřeno na paže a dýchací svaly, volnější v oblasti břicha
Materiál: kombinace kompresní tkaniny s prodyšnými panely na bocích a kolem páteře

Design neběhá, ale…

Vzhledu se u recenzí zpravidla nevěnuji, protože to je extrémně individuální záležitost, ale tentokrát si neodpustím krátkou poznámku. Kromě klasické černé je totiž k dispozici i několik dalších barevných alternativ v čele s temně modrou, která dle mého názoru skvěle oživuje monotónní svět černočerných pánských spodků a přitom je stále poměrně decentní, aby už to nebyla kategorie “vizuální cirkus”. Pozor si dejte na to, že jako u každého barevného oblečení i tady vlhkost způsobuje tmavé mapy. Při sportování venku na to nemáte šanci narazit. Pokud ale, jako já, patříte mezi lidi, kteří se intenzivně potí, pak bude v posilovně nevyhnutelné, že se na začátku tréninku objeví nějaký ten tmavý flek, než se vše slije do souvislého tmavšího odstínu (tím, jak se budete potit čím dál víc). Dámám tento jev asi není třeba představovat, ale pro pány zvyklé na černé kalhoty a kraťasy to může napoprvé být nemilé překvapení.

Celkové shrnutí

Ve výsledku se Skins po krátké pauze a restrukturalizaci znovu zařadil mezi nejkvalitnější značky nabízející kompresní oblečení. Efektivní míra stažení pro podporu krevního i lymfatického oběhu, zamezení otřesů, skvělý odvod potu i vysoká mechanická odolnost jsou hlavní přednosti SKINS Series 5.

Zajímavé bude toto oblečení především pro sportovce, kteří nechtějí kompresi omezit pouze na lýtka, ale využijí ji i v oblasti stehen, nebo v horní polovině těla. Ne nadarmo si pro SKINS do obchodů odjakživa chodili extraligoví hokejisté, triatleti a další (nejen) profesionální sportovci.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky