Úvod ZdravíPohybBolest kolene Co nesmí chybět v tabletkách na klouby, aby fungovaly. Chondroitin a další prvky

Co nesmí chybět v tabletkách na klouby, aby fungovaly. Chondroitin a další prvky

od Karolína Hornová

Glukosamin, chondroitin, kolagen nebo kyselina hyaluronová. To jsou látky, které dokáží udržet naše klouby fit. S fyzioterapeutkou Mgr. Kateřinou Honovou si vysvětlíme, jaké dávkování je účinné, v jaké formě preparáty užívat, i proč se nemohou správně vstřebávat bez přiměřené zátěže.

Cílem tohoto článku není recenze kloubních preparátů ani rozhřešení, zda je ta drahá barevná krabička z lékárny lepší než ta levnější a méně barevná. Přiblížíme si ale, jaké látky umožňují zdravý a bezbolestný pohyb, kdy a proč je kloubní výživa vhodná a jaké látky a v jaké formě bychom v ní měli hledat. A v neposlední řadě zjistíme, že bolest kloubů může být i symptomem zcela jiného onemocnění, je potřeba ji léčit komplexně a odpočinek může být někdy kontraproduktivní.

Co je chrupavka?

Kloub si můžeme představit jako organický ekvivalent pohyblivého mechanického spoje: Spojení stýkajících se součástek z pevného materiálu, které zároveň umožňuje jejich vzájemný pohyb. Jedinečný pohyb, který kloub umožňuje, je v souladu s fyzikálními zákony vždy vykoupen určitou daní – postupným opotřebováváním kloubu, způsobeným tahem, tlakem a třením. Mechanické klouby eliminují tyto dopady využitím maziva nebo třeba ložisek, které lze snadno doplnit nebo vyměnit. Lidským kloubům podobným způsobem slouží vazy a svaly kolem kloubu, které na sebe berou část působící síly, a také chrupavka a synoviální tekutina.

Na poslední dvě jmenované se soustředíme. Chrupavka je bezcévná, pevná a pružná pojivová tkáň, která slouží k pružnému spojení kostních tkání a pokrývá hlavice a plochy většiny kloubů. Pružnost chrupavky a schopnost obnovy této tkáně se s věkem snižuje. Synoviální tekutina je vazká tekutina, která vyživuje kloubní chrupavku a i mechanicky zabraňuje tření – funguje tedy jako mazivo a zároveň distribuuje do kloubu látky, které zabezpečují jeho hladký chod. Chrupavku tvoří chondrocyty, kolagenní vlákna a proteoglykany, které se tvoří z kyseliny hyaluronové (ta je přirozeně obsažena právě v synoviální tekutině) a látek glukosaminu a chondroitinu (zdroj: studie).

Účinné látky pro klouby: Které a kolik

Odborné názvy látek v předchozího odstavce možná takzvaně „znáte z TV“. A ne nadarmo. Kyselina hyaluronová (neboli HA) pozitivně působí na elasticitu tkání (nejen třeba v kůži, ale také právě ve chrupavkách). Proteoglykany glukosamin a chondroitin osmoticky vážou vodu a dodávají chrupavkám pružnost. Spolu s HA pak tvoří tzv. nadmolekulární útvary – ty si můžeme představit jako jakési „sítě“, které ve tkáni vytvářejí vhodné prostředí pro ukládání kolagenu a dalších složek pojivových tkání. V případě kloubních onemocnění (např. osteoartróza) a také s věkem nebo při nadměrné jednostranné zátěži (při práci nebo i sportu) dochází k poruše tvorby těchto látek a obnovování tkání.  

Všechny zmíněné látky (včetně kolagenu) lze do těla dodávat pomocí stravy, výživových doplňků nebo i lokálně. Pojďme si tyto účinné látky kloubní výživy popořádku představit a také zjistit, v jaké formě je ideální je přijímat.

Glukosamin patří mezi účinné látky, dlouhodobě působící v rámci léčby nebo prevence osteoartrózy. V doplňcích stravy by měl být ve formě glukosamin-sulfátu, glukosamin-hydrochloridu a N-acetyl-glukosaminu – tyto informace bychom měli najít ve složení na obalu. Nejlepší je glukosamin-sulfát, který se nejlépe vstřebává. Působí i protizánětlivě a jeho pozitivní dopady na klouby by se měly dostavit cca do 3 měsíců. Doporučená denní dávka je 1 500 mg. (zdroj: IKEM)

Chondroitin je látka, která mimo jiné podporuje syntézu kolagenu typu II v kloubech a tím brání rozkladu chrupavky. Také působí protizánětlivě. V přípravcích kloubní výživy se vyskytuje ve formě chondroitin-sulfátu. Je třeba ho užívat dlouhodobě v doporučené denní dávce 800 mg. (zdroj: IKEM)

MSM neboli methylsulfonylmethan je látka, která upevňuje strukturu kloubu a má i výrazný (a okamžitý) analgetický a protizánětlivý účinek. V podobě doplňku stravy je možné ho užívat v dávce 4 g denně.

Síla z přírody pro zdravé klouby
Výše zmíněné látky patří do skupiny tzv. SYSADOA (z angličtiny „symptomathic slow acting drugs in osteoarthrosis“). Jde o dlouhodobě působící účinné látky, jejichž účinek se dostaví po několika týdnech až měsících a proto je třeba v užívání nepolevovat a neztrácet trpělivost. Patří sem třeba i diacerhein (získávaný z rebarbory), který má podobný účinek jako glukosamin-sufát, a tzv. ASU (extrakt z avokádových a sójových bobů) s významným protizánětlivým a kolagenotvorným účinkem, který lze ale užívat jen pod dohledem lékaře.

Kyselina hyaluronová (HA) je lubrikační čirá látka, kterou tělo přirozeně vytváří a její hlavní předností je schopnost zadržování vody (hydratace), přičemž v kloubech (ale třeba i v pleti) vytváří také vhodné prostředí pro udržení kolagenu. HA ubývá s věkem, ale také působením volných radikálů (tedy třeba i konzumací alkoholu nebo kouřením). Je nejúčinnější v injekční formě, tedy jako nitrokloubní výživa, vpravená přímo do prostoru se synoviální tekutinou.

Kolagen je v těle zastoupen ve dvou formách. Tzv. kolagen typu I najdeme ve vazech, šlachách a kostech, kolagen typu II pak primárně ve chrupavce. Ideální je, aby v kloubní výživě byly obsaženy oba typy. Pozor ale – v doplňcích stravy se vyskytuje kolagen buď tzv. nativní (ve formě téměř nevstřebatelné molekuly), nebo hydrolyzovaný, který si můžeme představit jako molekulu, rozbitou na malé částečky, které se vstřebávaní přímo a pomáhají vytvářet základ nových vláken, mimo jiné v chrupavkách. Tento typ by měla obsahovat kvalitní kloubní výživa, přičemž optimální dávkování je 8–10 g hydrolyzovaného kolagenu denně. (zdroj: IKEM) Vhodnou „rozbitou“ formou kolagenu je ale třeba i obyčejná želatina. Například tato studie doporučuje dávkování 15–20 g želatiny cca hodinu před cvičením. (Proč právě před cvičením, to si povíme níže.)

„Boostery“ pro kloubní preparáty
V mnoha kombinovaných kloubních preparátech najdeme ještě další látky. Možná vás už napadlo, proč se přípravek jmenuje třeba „Kolagen + vitamin C“. Je to proto, že tyto látky (mimo jiné) podporují účinky hlavní účinné látky preparátu.
Vitamin C: má antioxidační účinky (působí proti volným radikálům) a pomáhá při tvorbě kolagenu
Mangan: podporuje transport kolagenu v organismu
Vitamin E a selen: látky, které chrání organismus před volnými radikály (a tedy stárnutím tkání)
Boswellové kyseliny: jsou extrakty z pryskyřice stromu Boswellia serrata, které snižují bolestivost a ranní ztuhlost kloubů

Bez pohybu kloubní výživa nefunguje

Pouhá konzumace nebo aplikace kloubní výživy ale nestačí. Potvrzuje to i fyzioterapeutka Mgr. Kateřina Honová: „K efektu kloubní výživy potřebujeme pohyb, a to dokonce tak moc, že bych to napsala velkým písmem přímo na krabičku,“ uvádí odbornice a vysvětluje: „Chrupavka, kterou chceme chondroprotektivy vyživit, je totiž bezcévná. Vrstvy pod ní sice cévy mají, ale nám jde o tu povrchovou část, která je opotřebená. Pokud sníme kloubní výživu, dostane se do krevního řečiště a tím do spodních vrstev chrupavky. Naštěstí se účinné látky zkonzumovaného preparátu dostanou i do tekutiny, která je přímo v kloubu. A jediná možnost, jak ji do zničené chrupavky dostat, je ji tam ‚natlačit‘. Což se děje pohybem, který je zároveň v zátěži.“ Jinými slovy – pokud chceme vyživit chrupavku v koleni a budeme pouze jíst preparáty a ležet na gauči, případně koleno jen krčit a propínat, efekt bude minimální. Pokud ale budeme dělat podřepy či výpady, tlak na chrupavku bude daleko větší. Může to znít jako paradox, ale právě tento tlak potřebujeme. „Je třeba si uvědomit, že i dostatečný rozsah pohybu je nutný proto, aby se chrupavka ošetřila v co největší ploše. Tedy ve srovnání chůze s během (pokud neběháme v extrémním terénu) a zmiňovaným dřepem či výpadem bude druhá varianta účinnější,“ dodává Honová.

Pohybem proti příznakům artrózy
Pohyb je důležitý nejen pro distribuci účinných látek do kloubů, ale i pro „vyvážení“ symptomů kloubního onemocnění: „Při správně nastaveném cvičení může dojít ke korekci funkčních poruch pohybového aparátu, což může přestat dráždit daný kloub. Jsou lidé, kteří mají artrózu třetího stupně a potíže jim dělat nemusí. Vzpomínám si na hokejistu, který měl na kyčlích dokonce čtvrtý stupeň a jediný příznak byl, že ho po hokeji bolela třísla. Jiní zase se ‚čtyřkou‘ nemohu prakticky fungovat,“ říká Kateřina Honová. Znamená to tedy, že samotný nález na rentgenu a „verdikt“ lékaře nám nedává jasnou odpověď na to, jaký bude klinický projev. Ve hře je spousta faktorů.

Klouby mohou bolet i „od žaludku“

A jakou kloubní výživu doporučuje fyzioterapeutka Kateřina Honová? „Většinou jsou to preparáty na předpis s chondroitin sulfátem. Protože jsou na předpis, mají garantované množství účinné látky.  U volně prodávaných doplňků stravy není na výrobce v tomto ohledu takový tlak, takže některé z nich jsou dobré, jiné horší. Mnozí moji klienti si také pochvalují injekce do kloubů s kyselinou hyaluronovou,“ shrnuje odbornice. Zmiňuje také důležitost hladiny vitamínu D v organismu a zastoupení proteinů ve stravě. Zmiňuje i onemocnění, které bychom mezi příčiny bolesti kloubů nejspíš nezařadili: „Jde například o autoimunitní onemocnění střev, jako je celiakie, Crohnova nemoc a další. Existují případy, kdy se po korekci stravy spontánně upraví i bolesti kloubů. Proto byste neměli být překvapeni, pokud se vás fyzioterapeut zeptá, zda nemáte potíže s trávením,“ dodává Honová.

Pokud vás tedy bolí klouby, nemusí to zdaleka být „konečná“ co se týče provozování sportu (naopak) a vlastně to ani nemusejí být klouby: „Je třeba si uvědomit, že to, co vás bolí, nemusí být nutně místem, kvůli kterému potíže máte. Když jsme u bolesti kloubů, záleží, zda se jedná o kloub jeden (a příčinou je možná artróza), nebo více (a příčinou může být systémové onemocnění). V rámci zmiňovaných funkčních poruch je to totiž tak, že spouštěč může být někde (např. špatná hybnost v kotníku nebo plochá noha), ale bolest je jinde (koleno). Stejně tak artróza umí být pěkně ‚nečitelná‘: kupříkladu u atrózy kyčle může být prvním bolestivým místem právě koleno. Může se ale také stát, že za vším stojí třeba změna obuvi či tréninku, což se zase může projevit bolestí obou kolen,“ dodává odbornice. Když vás tedy začnou bolet klouby a bolest neodeznívá, je ze všeho nejdřív namístě návštěva odborníka, který určí příčinu. Až pak se vydejte do lékárny.

3 komentáře

David 19. 12. 2023 - 13:53

Dobrý den, zaujala mě informace, že kloubní výživa bez pohybu nefunguje. Můžete to prosím více vysvětlit? Znamená to, že po každém požití kloubní výživy je potřeba např. udělat pár dřepů, výpadů? Po jaké době od požití, v jaké intenzitě?

Odpověď
Anna Vorackova 27. 4. 2022 - 10:31

Mohu se prosím zeptat, odkud jste tyto informace čerpala? Děkuji.

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 27. 4. 2022 - 12:49

Dobrý den, odpovídám za autorku, v článku jsou linky na studie a článek je vypracován se supervizí fyzioterapeutky viz opět článek.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky