Úvod VybaveníBěhání Recenze: Garmin dokázal rozbouřit emoce novinkou. Epix 2 dominují displejem

Recenze: Garmin dokázal rozbouřit emoce novinkou. Epix 2 dominují displejem

od Pavel Tomek

Které modely hodinek Garmin považujete za revoluční? Ať už je váš výčet jakýkoliv, měli byste do něj nově zařadit i Epix 2. Mají stejnou výbavu jako špičkové Fénixy a ještě přidají něco navíc. Takže jsou nejlepší? Čtěte a dozvíte se to.

Při pohledu na název hodinek si možná říkáte, kde jsou původní Epix 1. Ani se vám nedivím, že si na ně nevzpomínáte, Garmin se totiž k řadě Epix vrátil po dlouhých 7 letech. Porovnávat tyhle dvoje hodinky tedy nemá moc smysl, nové Epixy mají se svým vousatým předchůdcem shodný hlavně název. No dobře, trochu zjednodušuji, ale i tak je lepší říct, že Epix 2 jsou takřka totožné s řadou Fénix 7. Představují tak absolutní vrchol současné nabídky Garminu. A já si troufám říct, že jsou na úplném vrcholu.

Nové Epixy seženete ve dvou verzích. Základním rozdílem je zde použitý materiál – titan versus ocel. Dražší titanová verze má navíc ještě safírové sklo a využívá tzv. GPS multiband. Zjednodušeně řečeno GPS s více satelity a větší přesností. A pro někoho by mohla být důležitá i dvojnásobná kapacita paměti, která je u safírové edice 32 GB. Najdete zde také rovnou stažené mapy, u ocelové varianty si je musíte stáhnout. Obě verze hodinek se nijak neliší velikostí, která je 47 mm. Osobně mi ale vadila spíše tloušťka, která je 14,5 mm. Z poslední doby jsem byl zvyklý spíše na drobnější hodinky.

Dotykový displej i pro ty, kteří jsou k němu nedůvěřiví

Displej je tím hlavním důvodem, proč byste Epix 2 měli chtít. Nebo se jim naopak vyhnout, což by ale byla opravdu velká chyba. Pravověrní zastánci starých pořádků asi budou těžko rozdýchávat, že je displej dotykový. Ale fakt si to vyzkoušejte, je to prostě skvělé. Hodinky reagují pohotově, ovládání je plynulé a oproti tlačítkům jednoznačně pohodlnější. Už v prvních dojmech jsem psal, že nejlepší je tahle funkce při používání map, ale hodinky se používají pohodlněji i jinde.

No a pokud by vám dotyk opravdu vadil, můžete jej vypnout. Tohle se mi na Garminu strašně líbí. Přidá skvělou funkci, ale nijak vás netlačí do jejího používání. Vyberte si sami. Dotyk se dá vypnout i částečně třeba pouze pro sportovní aktivity. Tady už jsem i já dal přednost tlačítkům, která se přeci jenom ovládají jistěji. Ale doma na gauči už jednoznačně vyhrává dotykový displej. Věřte mi, na tlačítka si za chvíli ani nevzpomenete. A dotykové ovládání funguje u 99 % všech funkcí. Nepřišel jsem vlastně jen na to, jak vstoupit do menu a spustit sportovní aktivitu. 

Dotyk ale dostala i nová řada Fénix 7, takže tím hlavním důvodem, proč se z těchto dvou novinek rozhodnout Epix 2, je technologie AMOLED, tedy zářivější a barevnější displej. Jsem opravdu rád, že se ji Garmin nebál nasadit i do nejvyšší řady svých produktů. Barvy totiž vypadají skutečně skvěle, displej zůstává perfektně čitelný a hodinky na mne také působí více prémiovým dojmem než u transflektivní technologie Fénixů. Pokud ale 65 000 barev na displeji nechcete, Epixu se vyhněte, nemá pro vás smysl. Pořiďte si místo něj něco z řady Fénix.

Za 15 minut se nabijí o čtvrtinu. A výdrž baterie?

Vzhledem k novému typu displeje jsem byl na výdrž baterie opravdu hodně zvědavý. Hodinky jsem se rozhodl nijak nešetřit. Podsvícení displeje jsem zapnul takřka na maximum a nenechal jej nikdy zhasínat – při neaktivitě se obrazovka jen barevně utlumí, ale zůstává čitelná. Jedinou dobou odpočinku byl pro displej noční režim, kdy je zcela zhasnutý, případně se na něm objeví jen ukazatel času na černém pozadí. Zapnul jsem také nonstop měření tepu i oxymetru. V tomhle stavu se Epix 2 za den vybil zhruba o 17 %. 

Při sportování je kromě displeje největším žroutem GPS. I tady jsem byl celkem náročný a nechal zapnutou nejvyšší možnou přesnost. Padesát minut sportování si z baterky sebralo 6 % energie. Neposlouchal jsem jen hudbu, která by výdrž dále zkrátila. 

Představu o výdrži tedy snad máte. Kvalifikovaný odhad zní, že vícepásmová GPS vydrží fungovat zhruba 14-15 hodin. S hudbou to bude tak o třetinu méně. Za sebe mohu říct, že mi tyto hodnoty naprosto stačí. Jasně, Fénixy na tom budou určitě líp, ale při praktickém používání jsem musel hodinky dobíjet zhruba jednou za 4-5 dnů. A to mi rozhodně nevadí. Dobíjení je navíc hodně rychlé. Stačí 15 minut a baterie získá 24 %. Takže jediná výtka se může vztahovat k systému dobíjení. Bral bych raději nějakou nabíjecí podložku než připojování kabelu. 

Ovládání a nesportovní funkce

Pokud jste někdy viděli Garmin Fénix, máte dobrou představu o podobě a způsobu ovládání nových Epixů. Základem je jednak horní levé tlačítko, které slouží pro rychlý přístup k vybraným funkcím. Rychle zapnete noční režim, hudbu, placení nebo třeba vypnete kompletně dotyk.

Zbývající dvě tlačítka na levém boku slouží pro přístup k widgetům. Jejich počet a uspořádání snadno změníte a díky AMOLED displeji vypadají skutečně skvěle. Já nejvíc využíval widgety s informacemi o východu a západu slunce, sledoval jsem stav tréninku, kontroloval kvalitu spánku, hodnotu klidového srdečního tepu a Body battery, což je zjednodušeně informace o aktuální únavě organismu. Když na jakýkoliv z těchto widgetů klepnete, objeví se většinou další podrobnější informace.

S potěšením musím říct, že změřené hodnoty mi připadají přesnější než kdy dřív. Obzvláště s Body battery jsem měl v minulosti problém, kdy hodinky tvrdošijně ukazovaly, že jsem na tom s energií špatně i po vydatném spánku. To už se mi nyní nestávalo.

Novinkou (pokud tedy nepoužíváte Garmin Venu 2) je snímek zdravotního stavu. Jedná se o dvouminutové měření srdeční frekvence, SpO2, stresu, dýchání a variability srdeční frekvence. Doporučuji tohle měření pouštět hned ráno po probuzení a sledovat vývoj za delší časové období. Můžete získat další zajímavý střípek do mozaiky o svém zdraví. 

Sportovní funkce

Ke sportovním funkcím se nejrychleji dostanete pravým horním tlačítkem. Stejně jako jinde v hodinkách i tady toho můžete spoustu nastavovat. Od počtu obrazovek při vybrané sportovní aktivitě, přes množství informací na nich (maximum je osm hodnot), přesnost GPS, automatické přepínání obrazovek. Hodinky si můžete opravdu nastavit přesně podle svých představ a potřeb.

Popsat vše opravdu není v mých silách ani možnostech této recenze. Ve zkratce aspoň uvedu, že výběr sportů je v Epixech skutečně obrovský. Nejvíce se ale pochopitelně chci věnovat běhání. 

Doporučuji si na nejprve udělat zátěžový test, aby vás Epix trochu lépe poznal. Díky tomu budete od začátku dostávat velmi rychle optimální tréninková doporučení, hodinky vám poradí, jak dlouho odpočívat, přesněji zhodnotí kvalitu běhu, tréninkovou zátěž a vliv na aerobní a anaerobní kondici. To vše už ale možná znáte z dřívějška. K téhle bohaté náloži informací ale Garmin znovu přidal něco nového. 

Tím je funkce výdrž, která vám v průběhu běžeckého nebo cyklistického tréninku ukazuje, jak jste na tom aktuálně se svou zásobou energie, a jak dlouho ještě vydržíte ve zvoleném tempu či rychlosti. Hodinky celkem rychle a hlavně přesně reagují na změny tempa, takže když jsem zkusil běžet opravdu naplno, výdrž velmi rychle ubývala. V reálu a i na displeji hodinek. A když jsem zas přešel do chůze, výdrž šla pochopitelně nahoru. Obzvláště pro někoho, kdo moc dobře nedokáže odhadnout své síly nebo naslouchat tělu je to opravdu užitečný doplněk.

GPS a mapy

Na mapách Garmin tento rok opravdu výrazně zapracoval. A tím nemyslím jen pohodlnější ovládání díky dotykovému displeji. Zjednodušila se také možnost přidávání nových mapových podkladů do hodinek, které zvládnete na pár klepnutí do displeje. A stejné je to s navigací k nějakému místu. Stačí si najít cílový bod a vybrat funkci navigovat. 

Skvělé je také naimportovat si trasu z programu Garmin Connect a využívat funkci ClimbPro, která odhalí, jak dlouho ještě bude trvat ten nekonečný kopec, který zdoláváte.

Skvělé mapy jsou doplněné stejně úžasnou GPS. Garmin poprvé u hodinek použil vícepásmovou technologii, která zjednodušeně řečeno znamená zvýšení přesnosti. To se hodí hlavně ve složitějším terénu, hustějším lese, husté městské zástavbě a podobně. Při porovnání map byl Epix 2 přesnější než Garmin 6, který jsem měl na druhé ruce. Ale nečekejte rozhodně žádné radikální rozdíly, novinka je prostě jen o malý kousek přesnější. Například při krátkém tříapůlkilometrovém běhu se hodnoty z hodinek Fenix 6 a Epix 2 lišily o 30 metrů. Vícepásmová GPS už je opravdu blízko absolutnímu ideálu. Všimne si, když budete na chodníku kličkovat, přeběhnete na druhou stranu silnice pro občerstvení, nebo pěkně vykreslí zatáčku v lese. Cenou, kterou budete muset zaplatit, je rychlejší vybíjení baterie. A myslete také na to, že vylepšenou GPS má jen safírová edice hodinek.

Komunikace s telefonem

Přiznám se, že když jsem se dozvěděl, že z nových Epixů nejde telefonovat ani diktovat zprávy, byl jsem trochu zklamaný. Přeci jenom tuhle funkci už Garmin nasadil do výrazně levnějších Venu 2 Plus. Tady ale zatím máme smůlu a zůstává obvyklý standard. Hodinky upozorňují na hovory, zobrazí příchozí zprávy a všemožná upozornění, která na mobil chodí. Během sportovní aktivity lze tohle neustálé vyrušování pochopitelně vypnout.

Data, které od vás Epix 2 přijímá, se samozřejmě nahrávají do aplikace Connect, kde vidíte spoustu dalších podrobností. Připadalo mi také, že si přes mobilní aplikaci mohu nastavovat mnohem více informací než kdy dřív. Přes hodinky vám tak teoreticky stačí spouštět jen samotnou sportovní aktivitu.

Nové aplikace, doplňky a ciferníky zase nahrajete přes ConnectIQ. Asi by se mi líbilo mít vše pod jednou aplikací, ale podobně to dělá i většina ostatních výrobců. Nově můžete vybrané aplikace instalovat bez použití telefonu, rovnou z hodinek. Nějak jsem ale nepochopil, na základě čeho Garmin tyto aplikace vybírá.

Dokonalé? Ne, ale…

Jsou Garmin Epix 2 dokonalé hodinky? Ne. Ale v safírové verzi jsou tím nejlepším, co aktuálně můžete mít. Mezi nevýhody se dá zařadit slabší výdrž baterie než u řady Fénix a opravdu mě zklamala chybějící podpora pro telefonování. Všechno ostatní je už ale naprosto špičkové. Dotykový AMOLED displej je nádherný, k tomu si přidejte obrovské množství sportovních režimů, statistik, rad a doporučení, vylepšené mapy, přesnější GPS. Dále tu máme praktické funkce typu placení, možnost poslouchání hudby online i offline. I když většinu z toho nabídnou i nové Fénixy, neváhal bych ani vteřinu a raději sáhnul pro Epixech. Jsou to momentálně nejlepší sportovní hodinky na trhu.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky