Úvod Inspirace Sport vs. Ukrajina: „Rusko“mizí z dresů a ultramaratonec jde na pomoc své zemi

Sport vs. Ukrajina: „Rusko“mizí z dresů a ultramaratonec jde na pomoc své zemi

od Magdaléna Ondrášová

Vlna solidarity se valí celým světem. Nejde jen o tu, uvědomujeme si, že Ruskem rozpoutaný konflikt je mnohem větším problémem, než jednoho státu. Sestavili jsme průřez toho, jaká gesta jdou napříč sportem.

Začneme rázným krokem německého deníku Bild, který se nechal slyšet, že na svých fotografiích bude cenzurovat logo ruské firmy, Gazprom, která sponzoruje Ligu mistrů UEFA i fotbalový klub Schalke 04. Místo toho se po zásahu grafiků bude objevovat na prsou německých fotbalistů nápis Freiheit für die Ukraine, tedy svoboda pro Ukrajinu.

Finále ligy mistrů se mělo uskutečnit 28. května na stadionu v Petrohradu. Fotbalová asociace České republiky společně s Polskem a Švédskem ve společném prohlášení vyzvaly UEFA i FIFA k přesunu mistrovství světa i březnových zápasů z Ruska.

Slzy v Edenu

Jak informovaly České noviny a mnohé další deníky, Edenem včera cloumaly emoce. Ještě před prvním výkopem stadion potemněl a rozezněla se jím píseň Karla Kryla, kterou mají Češi spojenou s okupací Československa sovětskou armádou v roce 1968, Bratříčku zavírej vrátka. Slávisté přišli na trávník v ukrajinských žlutých dresech a měli své modré stulpny, což symbolizovalo barvy ukrajinské národní vlajky. Ukrajinský obránce Taras Kačaraba nastoupil jako symbolický kapitán Slavie. „Chci poděkovat Slavii, vedení klubu a fanouškům za velkou podporu. I po zápase všichni křičeli Ukrajina, Ukrajina. Vážím si toho,“ objevily se slova Kačaraby an Twitteru Slavie.

Přidávají se závodníci F1

Sebastian Vettel oznámil, že nepojede závod šampionátu F1 v ruském Soči, který by měl proběhnout v září. Na Twitteru to vzbudilo pozitivní ohlasy fanoušků, kteří současně vyjádřili stud nad tím, že vedení šampionátu F1 žádný postoj nezaujalo a zatím jen vyčkává.

Přispějte cyklistickou jízdou

„Rozhodli jsme se vyjádřit svou podporu tím, že přispějeme na Ukrajinu 1 € za každého sportovce, který dokončí trasu v rámci Jízdy pro Ukrajinu,“ stojí u speciálně vytvořené virtuální jízdy české aplikace Rouvy. Kdo tedy jezdí doma na trenažéru, může podpořit sužovanou zemi i takto. Na absolvování jízdy máte 16 dní a více informací o ní najdete zde.

Z běžeckých bot do boje

Jeden ze špičkových světových ultramaratonců Andrii Tkachuk sdílel veřejně na svém facebookovém účtu fotografie, jak se z dredatého běžce stal pod nůžkami kadeřníka vojákem a je připraven bránit svou zemi. Jeho slova mají znít nadlehčeně, ale při pohledu na konkrétní lidský osud člověka, který je úzce spjatý se sportem, který milujeme také, si člověk bytostně uvědomuje, jak moc tato situace postihuje obyčejné civilní lidi.

Rungo běží v neděli za Ukrajinu

Vyběhněte v neděli a darujte za každý kilometr deset korun na pomoc Ukrajině. To je výzva šéfů RUNGO.cz, kteří jdou příkladem a nabádají, aby tak udělali i další čtenáři. Každý kilometr se počítá. Událost najdete tady a můžete se tam podělit o svoji fotku i počet kilometrů. Sdílená radost je vždy větší a platí to i o pomoci.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky