Úvod TréninkBěžecký trénink Tipy a chyby při používání aplikace mySasy. Propojte ji se Stravou a Garminem

Tipy a chyby při používání aplikace mySasy. Propojte ji se Stravou a Garminem

od Martin Kubala

Žádný software vám nenahradí tréninkový plán. Může vám ale pomoct s jeho plněním. Tápete s tím, jak na tom jste? Aplikací, které se zabývají evidencí a vyhodnocením aktivit, je nepřeberné množství. Všechny se ale zabývají pouze tím, co jste už absolvovali. MySasy je o krok dále a na základě měření variability srdeční frekvence vyhodnocuje aktuální stav vašeho organismu.

O tom, jak aplikace mySasy funguje, jsme již dříve psali zde. Dnes se podíváme hlouběji. Nic totiž není úplně zadarmo. K tomu, abyste pomocí mySasy mohli dosáhnout stanovených cílů, je zapotřebí řídit se určitými zásadami.

Co je nutné dodržovat

Pravidelnost. Pokud se změříte jednou za týden, nedostanete informaci o tom, jak se vaše odezva na zátěž vyvíjí. Ideální je denní měření. Můžete se měřit co dva dny nebo vždy po tréninkovém dni, ale každodenní rutina je zárukou, že nedojde k opomenutí.

Načasování. Měřte se vždy ve stejnou ranní hodinu. Výrobce doporučuje hned po probuzení. Pokud ale jednou vstáváte ve čtyři a den na to v sedm, nezískáte srovnatelné výsledky. Tělo má nastavený svůj režim, který nezměníte tím, že otevřete oči o tři hodiny dříve nebo později. Kdo někdy cestoval do vzdálenějšího časového pásma, může vyprávět. Mějte proto stanovenou vždy stejnou dobu měření. Pokud přes týden vstáváte v šest, provádějte měření v tuto hodinu i o víkendu.

Tréninkový plán. MySasy vám neřekne, co máte trénovat. Z aplikace se dozvíte pouze doporučenou míru zátěže a toto doporučení byste potom měli aplikovat do svého plánu. Co lze ale pomocí mySasy v dlouhodobém horizontu dobře vysledovat, je reakce vašeho organismu na jednotlivé formy zátěže. Díky tomu můžete upravit tréninkový plán a přidat na důrazu u těch typů tréninků, které mají pro vaší kondici největší přínos.

Nebuďte otrokem čísel. Vidět po ránu ukazatel adaptace organismu na úrovni superkompenzace je určitě skvělá věc. Zmasakrovat se ale čtyřhodinovým “tempíčkem” na základě doporučení z mobilní apky dva dny před závodem, je spíše na návštěvu sportovního psychologa. Přijměte proto skvělou zprávu o vaší kondici s nadšením, ale držte se stanoveného plánu.

Praktický návod k použití

Jednou z možností, jak mít svůj trénink pod kontrolou je vzájemná synchronizace tří aplikací a to: mySasy, Strava a Garmin Connect. Proč těchto tří?

Protože mySasy a Garmin nejdou vzájemně synchronizovat, takže Strava plní roli prostředníka. 

  • prvními dvěma kroky bude spárování mySasy se Stravou a Stravy s Garminem (v libovolném pořadí).
  • jako jednotku míry subjektivního zatížení si ve Stravě i v mySasy nastavte RE (relative effort)
  • na zařízení se snímačem tepové frekvence (hodinky, cyklocomputer) Garmin si nechte zviditelnit funkci Strava relative effort (pokud ji nemůžete v menu najít, dá se stáhnout v aktualizaci)

Jak to bude fungovat v praxi?

  • Absolvujete trénink, jehož výsledky se vám po nahrání dat ze zařízení do aplikace Garmin Connect automaticky načtou i do Stravy.
  • Strava vyhodnotí váš RE a odešle výsledek do mySasy.
  • Následující ráno provedete měření s mySasy a to vám na základě odpovědi vašeho HRV zobrazí rozpětí doporučeného zatížení (např. RE 87-101).
  • Během tréninku pak na zařízení Garmin sledujete hodnoty Strava RE a snažíte se vést trénink tak, aby nedošlo k výraznému překročení hodnot.

Poznámka na závěr

Ukazatel Strava RE není vhodný pro zhodnocení zátěže při silovém tréninku, neboť vychází z času stráveného v jednotlivých zónách tepové frekvence. Při maximální zátěži dojde ke svalové únavě mnohem dříve než ke zrychlení srdečního tepu. Mějte proto na paměti, že při maximálních intenzitách anebo v posilovně je vhodnější se řídit subjektivním pocitem únavy a v neposlední řadě vlastním rozumem.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky