Úvod VybaveníBěháníSporttestery Huawei představil hodinky vyloženě pro běžce. A tohle jsou první dojmy

Huawei představil hodinky vyloženě pro běžce. A tohle jsou první dojmy

od Karel Holub

Když se na trhu objeví chytré hodinky, kterým výrobce neváhá dát do názvu slovo “Runner”, vzbudí to moji pozornost. A v případě HUAWEI WATCH GT Runner o to víc, že jde o výrobce, který tradičně patří spíš do kategorie designové a užitkové nositelné elektroniky, než na neúprosné bitevní pole zařízení pro sportovce. HUAWEI WATCH GT Runner se ale mezi sportovními hodinkami rozhodně neztratí a věřím, že si najdou dost velkou skupinu spokojených uživatelů. My se v krátkém seriálu postupně podíváme těmto hodinkám na zoubek a představíme si jejich funkce a možnosti využití právě s ohledem na běžecký trénink.

Na první pohled určitě zaujme krásný, jemný a dobře čitelný display. O kvalitní zobrazení se stará AMOLED technologie a velikost displaye je 1,43” a hodinky tak vypadají dobře jak na útlejším, tak i mužném zápěstí. Display je dotykový a reaguje skutečně svižně bez zbytečných prodlev nebo cukání. Display může být nastavený v režimu aktivace gestem, kdy je většinu času zhasnutý a rozsvítí se jen v případě, že se na hodinky podíváte. To nejen významně šetří baterku, ale také zabraňuje nechtěné aktivaci funkcí náhodným dotekem. Samozřejmě je možné mít display aktivní stále (AOD) a věřím, že zejména prvních pár dní se budou noví majitelé chtít kochat jeho krásou pořád. Bude to ale na úkor výdrže baterky. Pro hračičky, estéty a datové nadšence je dobrou zprávou, že je možné měnit vzhled a údaje zobrazené na ciferníku. Vybírat můžete z několika designů přímo v hodinkách, nebo se probírat nepřeberným množstvím na tržišti ve vašem telefonu. Některé ciferníky na tržišti mohou být placené, ale myslím, že i z těch dostupných zadarmo si vybere každý. 

A výdrž baterky je alespoň podle specifikace další silnou stránkou HUAWEI WATCH GT Runner. Výrobce uvádí výdrž až 14 dní bez potřeby dobíjení. To je velmi slušný výkon a po krátkém testování můžu potvrdit, že je to uvěřitelný údaj. Hodinky jsem nabíjel před týdnem, nosím je nepřetržitě, jsou připojené k telefonu a absolvovaly se mnou zatím pět běžeckých tréninků v celkové délce 6,5 hodiny a baterie je aktuálně na 25 % své kapacity. Jak říkám, velmi dobrá výdrž o které se uživatelům mnoha jiných chytrých hodinek může jen zdát. Nabíjení je vyřešené přes bezdrátový “puk”, na který hodinky položíte a za chvíli je hotovo. Žádné konektory, které se mohou poškodit nebo korodovat, tak na hodinkách nenajdete.

HUAWEI WATCH GT Runner si vás umí důkladně proměřit. Aspoň co se týká parametrů spojených se srdečním tepem, dechem a úrovní okysličení krve. Pro přesné měření slouží vylepšený optický senzor srdečního tepu HUAWEI TruSeenTM 5.0+, který využívá osm fotodiod uspořádaných do kruhu a dvou sad světelných zdrojů. Senzor měří nejen srdeční tep, ale také okysličení krve a výrobce slibuje, že jeho přesnost se vyrovná měření z hrudního pásu a to i při intervalovém tréninku. Osobně mám problém s přesností optického měření u hodinek většiny výrobců, a tak se na pořádné vyzkoušení schopností nového senzoru opravdu těším. V klidu a při běžných činnostech jsem zatím nezaznamenal žádné výpadky ani podezřelé odchylky v měření. Zdá se, že hodinky měří velmi dobře i při nízkých hodnotách, takže bez problémů zaznamenaly klidovou tepovou frekvenci 42 úderů/minutu i hodnoty kolem 37 úderů/minutu při dechovém cvičení. Okysličení krve jsem zatím testoval na třech měřeních a hodnota se vždy shodovala s pulzním oxymetrem používaným v lékařství.

Hodinky mě velmi mile překvapily nízkou váhou (38,5 gramů). Na ruce skoro nejsou cítit a přitom nepůsobí laciným plastovým dojmem. Tělo hodinek je vyrobené z polymerových vláken s keramickou povrchovou úpravou a korunka je z titanové slitiny. Zatím jsem měl to štěstí, že jsem s nimi nikde nenarazil, ani je neodřel, ale pocitově na mě zvolené materiály působí dostatečně odolně. Výrobce uvádí voděodolnost do 5 ATM a s hodinkami by tedy mělo být možné plavat.

Jak už jsem zmiňoval, hodinky mají dotykový display, ale pro ovládání je možné použít i horní tlačítko s otočnou korunkou a spodní tlačítko pro zahájení aktivity. Ovládání tak kombinuje tlačítka a display a to ne vždy úplně logicky. Hlavní menu si uživatel může vyvolat stiskem horního tlačítka a mezi položkami se pohybovat otáčením korunky, ale výběr položky pak musí provést na dotykovém displayi. Chvíli trvá, než si na to mozek zvykne, ale je pravda, že to mohli návrháři vymyslet trochu přívětivěji. 

Celkově je první dojem z HUAWEI WATCH GT Runner nadmíru pozitivní a těším se na další testování.

V příštích dílech našeho krátkého představení hodinek HUAWEI WATCH GT Runner se podíváme na to, jak funguje osobní trenér, který se v hodinkách skrývá, jak přesná je GPS s napojením na 5 satelitních systémů, nebo jak je možné využít pokročilé metriky pro kvalitní běžecký trénink a regeneraci.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky