Úvod VybaveníBěhání HUAWEI WATCH GT Runner: proklepli jsme novinku pro běžce po softwarové stránce

HUAWEI WATCH GT Runner: proklepli jsme novinku pro běžce po softwarové stránce

od Karel Holub

Dnes pokračujeme v testování hodinek zaměřených na běžce HUAWEI WATCH GT Runner. Dalo by se shrnout klasickou hláškou: „Dobrej hardware a co software?“ O designu a provedení hodinek jsme si minule řekli, že jsou na velmi dobré úrovni, stejně jako výdrž baterie a papírové předpoklady optického měření tepu a GPS snímače. Dnes se podíváme na to, jak dokáží HUAWEI WATCH GT Runner využít svůj potenciál a pomoct běžcům s efektivním tréninkem.

Nejdřív se podíváme na optické měření tepu a s ním spojené základní i pokročilé metriky. HUAWEI WATCH GT Runner využívá vylepšený optický senzor srdečního tepu HUAWEI TruSeenTM 5.0+ s osmi fotodiodami a dvěma sadami světelných zdrojů. Zní to skvěle a já jsem byl hodně zvědavý, jak si se mnou tenhle malý zázrak techniky poradí.

Optické měření tepu je totiž lákadlo, které používají všichni přední výrobci a které by sportovcům opravdu mohlo výrazně zjednodušit život. Už žádné hrudní pásy, kontrola spojení a výměna baterek. Jen dobře nasazené hodinky a čtení tepu přímo ze zápěstí. Jako všechna elegantně jednoduchá řešení má ale i optické měření tepu svoje úskalí a je ovlivněné množstvím faktorů, takže zatímco někteří uživatelé budou mít relativně přesné výsledky s většinou typů zařízení a senzorů, jiní budou zoufalí z toho, že jim hodnoty lítají jako hodnota Rublu. No a já bohužel patřím do té druhé skupiny. Mám úzké zápěstí, velmi málo podkožního tuku a slabší prokrvení periferií. V kombinaci s chladným počasím a aktivitami běžně přesahujícími 60 až 90 minut je to pro optické senzory vražedná kombinace.

Bohužel vyjímkou není ani senzor na HUAWEI WATCH GT Runner. V běžných podmínkách funguje skvěle a měří hodnoty srovnatelné s jinými hodinkami i pulsním oxymetrem. Problém nastane při aktivitách venku. Tam obvykle drží správné měření po dobu 20 až 30 minut, a pak najednou začne tepová frekvence stoupat do naprosto nereálných hodnot.

Testování porovnávám se spolehlivým měřením hrudním pásem a záznamem na druhé hodinky. Výsledné hodnoty se často rozcházejí o 20 a více tepů, a to je pro kvalitní měření tréninku nepoužitelné. Beru to jako víceméně individuální problém a v běžných situacích hodnotím optický senzor HUAWEI WATCH GT Runner velmi kladně, protože měří přesně a spolehlivě. Nicméně pro přesné měření tréninku rozhodně doporučuji použít hrudní pás a to nejen u těchto hodinek.

Přehled tréninku. Foto: Karel Holub
Srovnání – Strava. Foto: Karel Holub

A tady narážíme na druhý nedostatek, který může pokazit dojem z HUAWEI WATCH GT Runner. Možnost připojit hrudní pás. Hodinky se v tomto směru chovají trochu jako chytrá horákyně. Hrudní pás připojit můžete i nemůžete. Připojit totiž jdou jen dva. Suunto Smart Belt nebo Polar H7. Takže pokud máte hrudní pás třeba značky Garmin nebo Wahoo, tak máte zatím smůlu. Třeba to Huawei vyřeší v některém z dalších updatů, ale zatím je tedy možnost přesného měření tepu značně omezená.

Graf srdečního tepu. Foto: Karel Holub
Záznam tepu z hrudního pásu v aplikaci Strava. Foto: Karel Holub
Detail trasy. Foto: Karel Holub

A co dalšího vám HUAWEI WATCH GT Runner změří a spočítá v rámci vašeho tréninku? Samozřejmostí je čas a vzdálenost. U měření času si můžete vybrat, jestli budou hodinky automaticky zaznamenávat pauzy. Defaultně je tato funkce vypnutá a já nemám potřebu ji používat.

Měření vzdálenosti je samozřejmě výrazně zajímavější a složitější parametr. HUAWEI WATCH GT Runner mají GPS senzor s napojením na pět satelitních systémů. Překvapivě si nikde nemůžete nastavit, jak bude toto připojení využíváno. Takže je to trochu “magie”, do které uživatel nevidí a musí důvěřovat, že všechno bude nastavené v optimálním poměru přesnosti a spotřeby energie. Rychlost, s jakou GPS senzor chytne signál a hodinky najdou svoji polohu před zahájením aktivity, je působivá. Kvalita záznamu je velmi dobrá i ve složitějších podmínkách (hustý les, vyšší zástavba) a nikdy jsem nezaznamenal výpadek signálu (viz výše obrázek „detail trasy“).

Na velmi dobré úrovni je i ukazatel aktuálního tempa ve ztížených podmínkách. S tímto atributem mohou mít některé hodinky problém a ukazují pak hodnoty, které se liší i o více než minutu na kilometr, ale HUAWEI WATCH GT Runner ukazuje hodnoty, které jsou, zdá se, relativně přesné. Naměřené vzdálenosti se nijak výrazně neliší od těch z jiných hodinek, které jsem využíval pro testování. Obdobně je na tom údaj o nastoupaných metrech. O ten se stará barometrický výškoměr a naměřené hodnoty byly téměř shodné s údajem ze srovnávacích hodinek. Fakt, že HUAWEI WATCH GT Runner má barometrický výškoměr, hodnotím velmi kladně, protože přesnost měření je nesrovnatelně vyšší než u měření výšky z GPS. 

Další měřené údaje souvisí s běžeckou dynamikou. HUAWEI WATCH GT Runner v průběhu tréninku měří průměrnou délku kroku a počítají kadenci a celkový počet kroků. Kadence je parametr, který najdete i v grafu, ale délku kroku můžete najít pouze v celkovém přehledu a pak v přehledu u jednotlivých segmentů. Oproti hodinkám jiných výrobců tady nenajdete údaje o vertikální oscilaci nebo výšce odrazu. Ale upřímně řečeno, metriky běžecké dynamiky jsou pro většinu hobíků spíš z říše kuriozit a pro skutečné zlepšení techniky běhu nebo speciální odrazová cvičení je použije málokdo.

Záznam kadence. Foto: Karel Holub

Zajímavé mohou být zejména pokročilé metriky, které jsou odvozené z údajů naměřených senzorem srdečního tepu. HUAWEI WATCH GT Runner tak umí odhadnout Aerobic training stress (aerobní tréninková zátěž), Anaerobic training stress (anaerobní tréninková zátěž), VO2Max a Recovery time (doba na zotavení/regeneraci).

U všech těchto hodnot je potřeba mít na paměti, že jde o odhady, které jsou určené na základě měření a statistických tabulek. Takže aby byly relativně přesné, musíte mít správně nastavený věk, pohlaví a tréninkové zóny a hlavně musí být přesné měření srdečního tepu v průběhu aktivity. HUAWEI WATCH GT Runner vám pak u každé aktivity ukáže, jaký dopad měla na rozvoj vaší aerobní a anaerobní výkonnosti, jaká je hodnota vašeho VO2Max a jak dlouho bude vašemu tělu trvat, než mu budete moc dát zase pořádně zabrat.

Hodinky umí změřit i hodnotu laktátového prahu. V menu pro to najdete samostatnou položku a ta spustí klasický zátěžový test, na který si musíte vyhradit 20 až 30 minut času. V průběhu testu vám hodinky budou dávat instrukce a provedou vás stupňovanou zátěží. Výsledkem bude prahová hodnota tempa a tepové frekvence, které teoreticky udržíte po dobu přibližně jedné hodiny.

V přehledu naměřených hodnot samozřejmě nemůže chybět údaj o spálených kaloriích. V týdenním přehledu pak navíc najdete vtipný přepočet na kuřecí paličky, a tak jsem se dozvěděl, že v týdnu, kdy jsem naběhal skoro 100 kilometrů, jsem si mohl dát 4,3 paličky denně. Oooo, já se mám.

Kalorie. Foto: Karel Holub
Tempo běhu v grafu. Foto: Karel Holub
Segmenty. Foto: Karel Holub

Údaje o běžecké formě a době potřebné k regeneraci najdete jak v mobilní aplikaci, tak přímo v hodinkách. Hodinky zobrazují vaše VO2Max, Training index, Recovery time a Training load. Training index je hodnota složená z rozdílu mezi kondicí (fitness) a únavou (fatigue). Recovery time je pak odhadovaná doba potřebná k regeneraci a hodinky ukazují hodnotu v procentech, kolik energie máte aktuálně k dispozici. Tato hodnota je samozřejmě hodně subjektivní a údaj pouze orientační, tak se ani neodvažujte doma argumentovat tím, že domácí práce dneska fakt nebudou, protože hodinky ukazují posledních deset procent. Training load je hodnota kumulované tréninkové zátěže za posledních sedm dní a hodinky ukazují i srovnání s předchozím obdobím a také indikátor, jestli zátěž odpovídá doporučení. Pokud si hodinky myslí, že máte příliš velkou zátěž, doporučí vám odpočívat a naopak, pokud je zátěž příliš malá, poženou vás na trénink.

Z pohledu vyhodnocení tréninku je pak zajímavá obrazovka Pace (tempo) v mobilní aplikaci. Najdete tam přehled o průměrném a nejvyšším tempu tréninku a také tempo jednotlivých kilometrů. Užitečné je rozdělení tréninku po pěti kilometrech a údaje o čase v těchto úsecích. Snadno si tak ověříte, jestli jste při běhu šli s tempem setrvale dolů, nebo se vám dařilo stupňovat.

HUAWEI WATCH GT Runner jsou skutečně zaměřené na běžecký trénink a dokáží běžcům poskytnout dostatek informací jak v průběhu samotné aktivity, tak v souhrnu po jejím ukončení. Překvapivě ale chybí některé podstatné detaily, které by z HUAWEI WATCH GT Runner udělaly skutečně všestranného pomocníka a trenéra. Mimo zmiňovaného omezení připojení hrudního pásu je pro mě nepochopitelné omezení sdílení a exportu aktivity. Zatím není možné synchronizovat aktivitu na běžně využívané tréninkové aplikace jako je Strava nebo TrainingPeaks a není zde ani možnost exportu dat (formát FIT). Jedinou možností je tak synchronizace do aplikace adidas Running a to je upřímně dost málo. Škoda. Nezbývá než doufat, že se možnosti synchronizace dat budou časem rozšiřovat.

Příště se podíváme na možnosti strukturovaného tréninku a nastavení tréninkového plánu. A aby toho nebylo málo, podíváme se na zoubek i dalším funkcím, které mohou zpříjemnit život běžce, který se rozhodne využít služeb HUAWEI WATCH GT Runner.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky