Recenze: Xiaomi Watch S1 Active. Slušná výdrž na jedno nabití a cena. Gesto pokulhává

Dostaly se nám do redakce na otestování nové sportovní hodinky Xiaomi Watch S1 Active. Řada věcí nás překvapila pozitivně, za příjemnou cenu dostanete spoustu benefitů, ale došlo i na negativa. Přečtěte si na naše zkušenosti s těmito chytrými hodinkami nebo chcete-li s tímto sporttesterem. 

Obsahem balení jsou samotné hodinky s již nasazeným řemínkem, dále obsahuje různé příručky a napájecí kabel USB-A s magnetickou nabíječkou. Jak jsme si již poslední dobou zvykli, nenajdeme zde napájecí adaptér. 

Konstrukce Watch S1 Active a prodej ve více variantách

Už na první pohled, první pocit a také podle názvu je zřejmé, že se jedná o chytré hodinky určené pro aktivní životní styl a měření našich sportovních výkonů. Tělo hodinek je vyrobeno z tvrzeného plastu, pouze luneta je z odolného kovového rámečku. Oproti „civilní“ variantě Xiaomi Watch S1 bohužel nemá safírové sklíčko. Vše je to samozřejmě ve prospěch celkové hmotnosti hodinek, která u sportovní varianty S1 Series činí celkem 36,3 gramů (hodnota udaná bez řemínku) při rozměrech 46.5 x 47.3 x 11 milimetrů. Váhu lze považovat za velmi dobrý průměr a napříč konkurencí se řadí k těm lehčím.

Sám mám poměrně slabé zápěstí. Velikost hodinek a jejich váhu hodnotím velmi pozitivně. Velikost ciferníku je za mě prakticky optimální. Je pohodlně čitelný, a přesto ne nějak monstrózní ani na menší ruce.

V redakci jsme měli pro potřeby testování variantu s černým rámečkem Space Black. Na výběr jsou ale i rámečky modré a bílé. Hodinky jsou samozřejmě odolné vůči vodě. Výrobce uvádí hodnotu 5 ATM, což znamená, že s nimi můžete plavat, nikoliv se potápět. Nedoporučuje použití hodinek například v horké sprše či použití v sauně. 

S hodinkami dodávaný silikonový řemínek působí na ruce při běžném použití velice příjemně, a i při běhu o hodinkách téměř nevíte. I při prudších pohybech drží hodinky na ruce doslova jako přibité. Řemínky jsou relativně snadno vyměnitelné. Upínací mechanismus není tolik sofistikovaný, jako nabízí třeba Garmin se svým QuickFit, ale svůj účel plní bez problému. 

Na bocích si všímáme dvou postranních ovládacích tlačítek, reproduktoru a mikrofonu. Při spárovaném telefonu lze skrze hodinky vyřídit i telefonát. Reproduktor je při volání dostatečně hlasitý a domluvíte se i na méně rušné ulici. 

Displej, nabíjení a výdrž baterie

Hodinky jsou osazeny AMOLED displejem o velikosti 1,43“. Displej lze nastavit na pět úrovní jasu. Při testování byly hodinky většinou nastaveny na střední úroveň a čitelnost na slunci byla naprosto bez problému. Dotykový displej reagoval velmi dobře a celkově působil plynulým dojmem. Po dobu testování jsme se nesetkali s žádnými „záseky“. Trochu rušivé byly odlesky skla na přímém slunci, které známe hlavně ze safírových skel. I přesto, že ve sportovní verzi není safírové sklo použito, tak se sklíčko nepříjemně lesklo a pod určitým úhlem to působilo rušivým dojmem. 

Nabíječka je vybavena dvěma piny. Hodinky musí být vždy do těchto pinů správně zasazeny v jediné poloze, což přinejmenším ze začátku není vždy na první pokus, ale jde jen o určitý grif. 

Výdrž baterie je výrobcem uvedena 12 dnů. Samozřejmě se vždy vše odvíjí od způsobu používání. Na začátku testování jsme baterii zcela nabili a během testování jsme hodinky nešetřili. Hned od začátku používání jsme měli nastavené průběžné měření okysličení krve, každý den minimálně jednu hodinu měření aktivity se zapnutou GPS, testovali jsme měření kvality spánku a zkrátka zkoušeli vše, co hodinky dovedou a vydrží. Při tomto způsobu používání hodinky po čtyřech dnech testování ukazovali zhruba ještě 50 procent kapacity baterie. Pokud tedy budete hodinky používat aktivně, k čemuž jsou určeny, reálná výdrž bude naším odhadem zhruba sedm dnů. Budete-li hodinky používat pouze jako chytré hodinky s občasným trackováním, je udávaná hodnota 12 dnů dosažitelná. 

Senzory měření a naměřené hodnoty

Jak již bylo nakousnuto v kapitole výdrže baterie, pojďme se nyní podívat na to, co všechno dokážou S1 Active měřit a jaké různé hodnoty nám dají. Hodinky umí sledování saturace krve kyslíkem SpO2, sledování menstruačního cyklu, monitorování spánku a jsou vybaveny senzorem k celodennímu měření tepové frekvence. Vedle uvedeného dokážou Watch S1 Active zhodnotit míru stresové zátěže během dne.

Během testování však ne zcela korektně fungovalo nepřetržité měření saturace krve a občas bylo nutné ho spustit ručně. Následně proběhlo v pořádku a naměřené hodnoty odpovídaly hodnotám ze záznamu zdravotnického oxymetru.  

GPS a praktické zkušenosti z běhu

A konečně se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu, a to jsou dojmy a zkušenosti z běžeckých tréninků. 

Při prvním spuštění aktivity se GPS chytala zhruba deset vteřin na volném prostranství. Domnívám se, že delší doba detekce GPS byla způsobena prvotním spuštěním. Následné chytání signálu bylo vždy bez problémů a probíhalo v řádu několik málo vteřin. GPS pak neměla problém ani v lese, ani v ne úplně dostupných místech, kde by člověk očekával třeba kolísání signálu. Nic takového jsme nepozorovali a GPS lze označit za spolehlivou. I následné vykreslování absolvované trasy bylo přesné a ve srovnání s jinými hodinkami vždy odpovídalo. 

Sporttester Xiaomi má přednastaveno až 117 druhů nejrůznějších cvičení. My jsme otestovali zejména běh a chůzi v přírodě. Cvičení lze zapnout samozřejmě manuálně, ale hodinky jsou vybaveny i automatickou detekcí cvičení, kdy vás při zvýšené tepové frekvenci upozorní na zahájení cvičení a automaticky aktivitu rozpoznají. Funguje to naprosto spolehlivě.

Profily jednotlivých aktivit v hodinkách, například běhu, jsou vybaveny třemi obrazovkami s předem definovanými datovými poli na jednotlivých obrazovkách. Je škoda, že pole člověk nemůže individuálně nastavit. Pokud jste zvyklí mít na jedné obrazovce například aktuální tempo běhu a zároveň průměrné tempo, máte smůlu a musíte pro zjištění hodnot „swajpovat“ po displeji, a to není zrovna pohodlné.

Ne příliš dobře hodnotíme gesto otočení zápěstí k rozsvícení displeje. Není spolehlivé a ne zřídka kdy se stane, že tento pohyb musíte opakovat dvakrát, třikrát, což je „otrava“ a pro přihlížejícího kolemjdoucího to může působit legračně.

Naopak spolehlivě funguje automatická pauza, pokud se zastavíte, a stejně tak opětovné zahájení cvičení, dáte-li se pak znovu například do běhu.

Měření tepové frekvence lze také označit jako za poměrně spolehlivé. Měření tepu při aktivitě 
(i během dne) bylo kontinuální bez výpadku. Naměřené hodnoty odpovídaly hodnotám naměřeným hrudním pásem s velmi malými odchylkami. 

Hrubá výtka s otazníkem

A na závěr ještě jedno nemilé, nebo s nadsázkou vlastně pro někoho pozitivní zjištění z testování při běhu. Námi zkoumané hodinky, možná se mohlo jednat jen o náš testovaný kus, vykazovaly ve srovnání s jinými rychlejší měření času než další zařízení. Tento rozdíl udělal například na hodinovém běhu takřka minutu a půl ve prospěch Xiaomi. Můj vedle mne běžící kolega, zapínající sporttester naprosto ve stejný okamžik, měl již hodinu uběhnutou, zatím co já s S1 Active kroutil „teprve“ 58:40 a liboval jsem si, jak mám lepší tempo.

Znepokojující chybu jsem opakovaně prověřoval s dalšími přístroji a mohu potvrdit rozdíl. Zhruba na jedné minutě to dělá něco malinko přes jednu vteřinu. Obdobné informace napříč různými weby se mi nepodařilo najít. Je možné, že chybu opraví nějaká následná aktualizace softwaru. Troufám si říct, že ano. I tak je fér na ni zde upozornit.

Jaké jsou Xiaomi Watch S1 Active?

Závěrem však můžeme říct, že se nejedná o vůbec špatné hodinky. Například pro začínající běžce, kteří chtějí své aktivity alespoň základně sledovat, zároveň nechtějí dát třeba 10tis. Kč a chtějí si vyzkoušet, jaké to vůbec je běhat s hodinkami, tak mohou být opravdu dobrou alternativou.

Xiaomi Watch S1 Active
Cena: 4 290,- Kč
Klady: AMOLED displej, výdrž, dostatečná výbava senzory, poměr ceny a vybavení
Zápory: levnější vzhled, gesto, měření času při aktivitě

Autor textu a fotografií: Michal Souček

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

3 komentáře

Hana 7. 11. 2022 - 7:29
Dobrý den, Prosím o radu. Zakoupila jsem si Xiaomi S1 active. Prosím o sdělení, zda tyto hodinky podporují VO2 max, Energie, Treninková zátěž. V aplikaci - v záložce Zdraví se mě tyto hodnoty neukazují, záložky jsou prázdné. Treninky mám od 2.11. až 6.11. Případně prosím o kontakt, kde bych toto info mohla najít. Děkuji moc. Jurová
Jiří Plainer 10. 4. 2022 - 18:15
Dobrý den, mám hodinky xiaomi watch S1 active pár dní a tak je testuju, včera jsem zkoušel automatickou detekci chůze či běhu a hodinky reagovali přibližně po 10 minutách aktivity a ptaly se mne, zda se má aktivita spusti. Vy však píšete: "hodinky jsou vybaveny i automatickou detekcí cvičení, kdy vás při zvýšené tepové frekvenci upozorní na zahájení cvičení a automaticky aktivitu rozpoznají. Funguje to naprosto spolehlivě". Na čem je založen ten algoritmus detekce, myslíte, že to záleží na určité tepové frekvenci a na jaké? po nějaký časový úsek? Děkuju za Váš názor
Marek 10. 4. 2022 - 20:44
Dobrý den Jirko, děkujeme za Váš dotaz. Domnívám se, že je to zhruba tak, jak píšete. Podle mě tento algoritmus vychází z klidové tepové frekvence konkrétního uživatele. Tudíž, pokud hodinky u Vás průběžně měří klidový tep například 60 tepů za minutu a po nějakou dobu se dostanete například na 80 tepů a výše a toto trvá nepřetržitě nějakou dobu, tak poté detekují aktivitu. O jakou nepřetržitou dobu se jedná jsem však při testování přesně nesledoval. U jiných zařízení, co mám zkušenosti, je to opravdu zhruba 5-10 minut. Je taky možné, že se hodinky algoritmem postupně “učí” uživatele poznat a příště to již bude po kratší době zvýšeného tepu. Zkuste sledovat a případně nám ještě napište. Michal
Add Comment