Úvod Nezařazené Dovolená na kole, ferratě i na vodě: Jak se vyznat v cestovním pojištění, abyste pak nebyli překvapení

Dovolená na kole, ferratě i na vodě: Jak se vyznat v cestovním pojištění, abyste pak nebyli překvapení

od Karolína Hornová

Protože dnes slavíme mezinárodní den sportu, přinášíme vám varování, kde obyčejné pojištění při výjezdu za aktivní dovolenou nestačí i tipy, na co myslet, aby investice do pojištění měla při případné události smysl a splnila účel.

Pro značnou část obyvatel České republiky (průzkumy udávají 17 až 22 procent) je aktivní dovolená, zahrnující sportovní aktivity, ideálním způsobem trávení volného času. A protože jsme národ turistů a cyklistů, nejoblíbenějšími destinacemi jsou Rakousko, Itálie ale stále častěji také Slovinsko.

Jaké sporty mezi českými dovolenkáři vedou? Podle velkého průzkumu periodika Deník vede právě turistika (69 % dotázaných), následuje plavání a vodní sporty (celkem 15 % dotázaných) a hned v závěsu je cyklistika (11 %), která v poslední době nabývá na popularitě. Pouze jedno procento zmiňuje běh – je nám ale jasné, že kdybychom udělali stejný průzkum mezi našimi čtenáři, právě tato aktivita by si výrazně polepšila. Které z těchto dovolenkových sportů vyžadují nejen dobrou kondici, ale také speciální cestovní pojištění? Pojďme se na to podívat.

Vysokohorská turistika

Vysokohorské treky, přechody hřebenů a stále častěji také ferraty. Nejčastější aktivity, které našinci na dovolené provozují, mohou být zcela neškodné, ale i fatální. Nepodcenit fyzické (ale ani psychické) síly a nevydávat se do terénu, který pro nás není „přirozeným prostředím“ by mělo být samozřejmostí. Pamatovat je potřeba i na to, že každé hory jsou jiné – na rozdíl od Krkonoš, v Tatrách nebo Alpách není horská chata na každém rohu a chybí stín stromů. Chceme tím naznačit, že nemusí jít hned o těžký úraz – horská služba často zachraňuje i turisty dehydratované, s úžehem nebo na pokraji jejich sil a možností. V exotičtějších lokalitách není výjimkou ani napadení zvířetem, o jehož existenci jsme neměli ani tušení.

Pro případ vysokohorské turistiky se vyplatí vybrat takové cestovní pojištění, které zahrnuje krytí zásahu horskou službou. Třeba pojišťovna Kooperativa nabízí v rámci svého cestovního pojištění Kolumbus finanční krytí zásahu horské služby už v základu (do částky 500 tisíc), ve variantě Plus až do jednoho milionu. Pokud plánujete zlézání náročných ferrat nebo klasické horolezectví, vyplatí se mít pro klid „v kapse“ sjednané speciální připojištění pro aktivní sporty, které tato pojišťovna má také v nabídce. Připojištění Aktivní sport platí do výstupu až 5 000 m n. m. a na via ferraty do obtížnosti C. Aby pojištění platilo, je třeba se pohybovat po značených cestách.

Tip: Cestovní pojištění i pro dovolenou v tuzemsku

Loni podle agentury STEM/MARK zvolilo Českou republiku jako destinaci pro svou dovolenou (nebo jednu z dovolených) 9 z 10 obyvatel naší země. Svou roli v tom sehrála i covidová opatření, nic to ale nemění na tom, že dovolená nebo prodloužené víkendy v tuzemsku stále „táhnou“. A to právě ve smyslu trávení aktivní dovolené na kolech, hřebenech hor nebo třeba na vodě. I „na doma“ se cestovní pojištění může vyplatit – především co se týče připojištění zavazadel, vlastního nebo zapůjčeného sportovního vybavení, odpovědnosti a samozřejmě také storna zájezdu.

Cyklistika

Alpy, Mallorca, Kanárské ostrovy nebo třeba Elba či Pyreneje. To jsou lokality nejvíce zaslíbené silničním cyklistům. Právě zmíněné Kanáry můžeme už s nadsázkou nazvat „novým Chorvatskem“ – Češi sem začali masivně jezdit nejen díky poměrně mírným covidovým opatřením, ale také proto, že to je „exotika na dosah ruky“. Milovníci aktivní dovolené ji volí jasně ještě z dalšího důvodu: Nabízí celoročně poměrně stabilní počasí, příjemné teploty a úžasné podmínky pro silniční cyklistiku se širokým zázemím půjčoven kol a vybavení. Pokud nechcete, nemusíte tak balit své kolo na cestu letadlem. (Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, máme pro vás podrobného průvodce, jak na to.)

Úraz se vám při cyklistice může přihodit kdekoli, v zahraničí je ale třeba někdy dávat větší pozor na určitá místní specifika, co se týče dopravního provozu. Druhou skupinou „nezdravotních“ nepříjemností může být majetková škoda. Cena zapůjčeného vybavení se v případě silniční cyklistiky lehce vyšplhá k desítkám tisíc a zapomenout bychom tak neměli na pojištění odpovědnosti za škodu, způsobenou na cizím majetku během dovolené. Ne všechna cestovní pojištění tuto položku v základu obsahují a často je třeba ji dokoupit zvlášť – nezapomeňte na to. Vhodnou volbou je i připojištění sportovního vybavení (ať už svého, které si vezete, nebo právě toho z půjčovny).

Tip: Repatriace porouchaného vozidla

Podle statistik až 55 % Čechů volí jako prostředek dopravy na svou dovolenou automobil. Platí to především o sportovcích, kteří si vezou své vybavení, nebo jedou obytným vozem. Rozbité auto pak dokáže překazit všechny vaše dovolenkové plány. Asistenční připojištění Holiday od Kooperativy např. mimo jiné nabízí odtah vozidla do místa bydliště do celkové vzdálenosti 3 000 km,nepodaří-li se opravit vozidlo do 48 hodin, ale také zajištění náhradního řidiče na cestu domů, pokrytí půjčovného za náhradní vozidlo nebo telefonické tlumočení při jednání s policií nebo v servisu. Kooperativa nabízí také připojištění zavazadel pro případ ztráty nebo krádeže a připojištění odpovědnosti, ve variantě PLUS, které se vztahuje na pokrytí případné spoluúčasti na vozidle, zapůjčeném v zahraničí. 

Vodní sporty

Jachting, windsurfing, vodní atrakce a především pak rafting nebo canyoning, oblíbené lákadlo dovolených ve slovinských horách. Pokud nepočítáme plavání, toto jsou vodní sporty, které Češi na dovolené provozují nejčastěji. V mnoha případech jde o aktivitu, kterou na dovolené zkoušíme vůbec poprvé. Tomu by měla předcházet zralá úvaha: Zvážit, jestli na aktivitu tzv. „máme“ – ať už fyzicky, nebo psychicky – a podle toho vybrat formu a stupeň náročnosti vodního sportu. Váš klid během provozování aktivity, ale i případnou prevenci následků zajistí i volba zkušeného instruktora nebo průvodce, který vám se vším poradí a aktivitu absolvuje s vámi. 

Podle nejnovějších průzkumů má stále více Čechů zálusk na exotiku (asi i díky „hladu“ po něčem novém, způsobeném omezením cestování v době pandemie). Destinace jako Maledivy nebo Tichomoří přímo lákají k aktivitám, které mnozí z dovolenkářů vyzkouší úplně poprvé – třeba potápění. Zatímco vodní lyžování a další podobné atrakce jsou zahrnuty v základu cestovního pojištění, na ostatní zmíněné sporty už potřebujete připojištění pro aktivní sporty. Výhodou je, že ho nemusíte sjednávat na celou dobu dovolené – pokud máte jasný itinerář a víte, že se této aktivitě budete věnovat třeba jen dva konkrétní dny, pojistíte se pouze na ně (ať už budou navazovat, nebo půjde o dva oddělené termíny). Díky tomuto nastavení ušetříte a za cenu pojistného si koupíte také klid – kdyby se něco přihodilo, můžete se soustředit jen na sebe a své zotavení, a nepřidělávat si starosti tím, na kolik se ta zlomená ruka nakonec vyšplhá…

Tip: Nestačí evropská kartička pojištěnce?

Kartička pojištěnce sice zajišťuje nárok na poskytnutí zdravotní péče v celé EU a dalších zemích, ale veřejné zdravotní pojištění pokrývá v zahraničí jen výdaje za poskytnutou nezbytnou zdravotní péči, a to ještě s výhradou zmiňované spoluúčasti pacienta. Nemusí ale pokrýt zdaleka všechny výlohy – především pokud jedete do země, kde jsou výlohy na zdravotní péči vyšší než v ČR. Na rozdíl od veřejného zdravotního pojištění pak komerční pojištění proplatí i náklady na zdravotní péči v plné výši v místních cenách, a to včetně případné spoluúčasti na převozu do České republiky, který se může vyšplhat na desítky až stovky tisíc korun.

1 komentář

Adam 8. 4. 2022 - 11:30

Děkuji za spoustu skvělých informací! Myslel jsem, že mi stačí kartička pojišťovny.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky