Úvod VybaveníBěháníSporttestery Garmin Fenix 7 vs. Garmin Epix (RECENZE): Které vybrat? 

Garmin Fenix 7 vs. Garmin Epix (RECENZE): Které vybrat? 

od Karel Holub

ADVERTORIAL Výběr chytrých sportovních hodinek bude každý uživatel podřizovat tomu, co od nich potřebuje, jaký preferuje vzhled a funkce a v neposlední řadě svému rozpočtu. Když se ale potřebujete rozhodnout mezi dvěma top modely předního výrobce, které navíc mají papírově téměř shodnou specifikaci, pak je jasné, že vybírat budete spíš srdcem než hlavou. 

A přesně takové rozhodování vás bude čekat mezi Garmin Fenix 7 a Garmin Epix druhé generace. Oba modely představují naprostou špičku toho, co můžete od chytrých sportovních hodinek očekávat. 

Najít zásadní rozdíly není snadné. Výběr tak bude o emocích, detailech a zamýšleném způsobu využití.

Jedna nebo tři velikosti?

První zásadní rozdíl mezi řadami Fenix 7 a Epix je samotné provedení hodinek, respektive dostupné varianty obou modelů. Zatímco Fenix 7 nabídne 3 velikosti (Fenix 7s, Fenix 7 a Fenix 7x), Epix se řídí heslem “jedna velikost pro všechny”. 

Takže zatímco Fenix 7 nabízí menší variantu pro ženy a úzké zápěstí, nebo naopak přerostlé xko pro pořádné chlapáky, tak Epix sází na zlatý střed a najdete ho pouze ve stejné velikosti jako prostřední model Fenix 7 a tou velikostí je docela univerzálních 47mm. Fenix 7 si pak můžete pořídit ještě v menší verzi S s velikostí pouzdra 42mm nebo velkou verzi X s velikostí pouzdra 51mm.

Prémiové materiály…

Další položka pro rozhodování mohou být použité materiály a s tím spojené některé funkce. U obou modelů můžete vybírat mezi prémiovou verzí Sapphire a verzí sestavenou z běžnějších materiálů. Verze Sapphire nabídne u obou modelů safírové sklo, titanovou lunetu a tělo. 

A vyplatí se mít na svých hodinkách prémiové materiály? Safírové sklo bývalo velkou výhodou, ale je potřeba říct, že dnešní generace běžných skel už má obdobnou tvrdost a odolnost proti poškrábání. Navíc safírové sklo má mírně horší průhlednost a nepatrně snižuje jas a čitelnost displaye. 

Titanové součásti těla hodinek samozřejmě snižují jejich hmotnost a mohou působit vizuálně lépe než běžné materiály. Nečekejte ale žádnou drastickou redukci váhy, jde o jednotky gramů a u cvalíků jako je Fenix 7X to není ani znát. V zásadě jde opět spíš o designový prvek, než o skutečnou přidanou hodnotu a rozhodující položku.

… a ještě prémiovější parametry

A aby toho nebylo čistě o vnější schránce, najdete v Sapphire verzích Fenix 7 a Epix také větší interní paměť a multi-band GPS čip. A k čemu tyhle extra funkce jsou? Větší interní paměť se hodí, pokud chcete mít nahrané mapové podklady jak pro Evropu, tak Ameriku najednou. Pokud často cestujete za velkou louži a zpátky, je jasné, že se nechcete obtěžovat neustálým přehráváním mapových podkladů. Jestli trávíte většinu času na jednou kontinentu, tak vás to nejspíš úplně trápit nebude. 

Samozřejmě větší interní paměť můžete využít i k uložení většího množství hudby, ale ani tady nepředpokládám, že si chcete udělat z hodinek juke-box. 

Takže rozhodování mezi běžnou a Sapphire verzí je nakonec o nové multi-band GPS. Nebo spíš o tom, jak moc věříte v sílu, potenciál a budoucí rozvoj téhle technologie. A v tuto chvíli je potřeba říct, že je to skutečně spíš o víře v budoucnost, protože současná verze není radikálně přesnější nebo spolehlivější než běžně dostupný režim GPS. 

Osobně věřím v další zlepšování multi-band GPS a přiklonil bych se kvůli tomu k Sapphire verzi, ale pokud se rozhodnete pro verzi běžnou, dostanete skoro stejnou užitnou hodnotu v oblasti GPS měření.

Jak funguje solární nabíjení? Je dotykové ovládání na Garmin Fenix 7 a Epix komfortní? V čem jsou mezi těmito modely největší rozdíly? Dozvíte se na blogu Alza.cz, pro kterou RUNGO.cz občas píše nezávislé články.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky