Úvod VybaveníBěháníSporttestery Vypaluje se, nebo ne? Jak funguje a jak se správně “starat” o AMOLED displej

Vypaluje se, nebo ne? Jak funguje a jak se správně “starat” o AMOLED displej

od Karel Holub

Displej nové generace chytrých sportovních hodinek Garmin Epix je jednoduše skvělý. Zobrazení je jemné, barvy zářivé a černá skutečně černá. A to vše díky technologii AMOLED, která patří ke špičce ve světě zobrazovačů. Abyste Garmin Epix a jiné AMOLED „ciferníky“ dnešní doby využili naplno a zároveň zajistili co nejdelší životnost displeje, je dobré dodržovat pár jednoduchých zásad.

Technologie

Zobrazovače, které Garmin použil u řady Epix, by klidně mohly dělat parádu v leckterém telefonu. Tedy pokud by trochu povyrostly. Displej v hodinkách Garmin Epix má 1,3” a umí zobrazit až 65 000 barev, což je víc než tisíckrát více, než umí běžně používané trasflektivní MIPS zobrazovače použité třeba u řady Fenix 7. Obdobně je na tom i srovnání rozlišení nového AMOLED, které dosahuje hodnoty 416×416 pixelů a jemnosti 326 ppi. U MIPS zobrazovačů je rozlišení 260×260 pixelů a jemnost zobrazení má hodnotu 200 ppi. Oba typy displejů jsou samozřejmě kvalitní a dobře čitelné ve většině světelných podmínek, jen AMOLED je díky svým skvělým parametrům zkrátka tak nějak krásnější, zářivější, jemnější a úžasnější. 

Prevence vypalování

Displeje s AMOLED technologií jsou známé tím, že při nevhodném zacházení a nastavení mohou trpět takzvaným vypalováním jednotlivých bodů nebo celých oblastí. Projevuje se to tak, že po relativně dlouhé době můžete na zobrazovači vidět tmavší “duchy” v místech, kde jsou obvykle statické, silně svítící prvky. 

Garmin ale není ve světě AMOLED zobrazovačů žádným nováčkem a rozhodně ví co dělat, aby riziko vypalování minimalizoval. Řada Epix využívá stejný displej, který už se osvědčil u řady Venu 2. Tento typ využívá mimo jiné i postup zvaný pixel-shifting (posouvání pixelů), který při vhodných příležitostech posune celý obraz nebo jeho části o jeden až dva body, aby redukoval riziko vypalování. Pohyb je pouhým okem těžko viditelný, ale dokáže efektivně chránit zobrazovač a prodloužit jeho životnost.

Aby Garmin dále ošetřil riziko vypalování pixelů, vydal sadu pokynů a pravidel pro vývojáře ciferníků a doplňků na platformě Connect IQ. Tato pravidla mají zabránit tvorbě přehnaně kontrastních zobrazení a také vývojářům doporučují postupy pro chování ciferníků a doplňků v režimu stále zapnutého zobrazení, režimu spánku, ztmavení obrazovky a dalších.

Na příkladu řady Venu 2, která je na trhu relativně dlouhou dobu, vidíme, že opatření pro minimalizaci rizika vypalování fungují. Zobrazovače Venu 2 jsou považovány za spolehlivé a případy vypalování displeje se v zákaznických reportech ani recenzích neobjevují. Dá se předpokládat, že u řady Epix to bude stejné.

Nastavení šetrná k baterii

Nádherné barvy a vysoké rozlišení u AMOLED displeje s sebou přináší zvýšenou náročnost na spotřebu energie. Obavy z výrazně kratší výdrže ve srovnání s modely s MIPS zobrazovači ale nemusí být na místě. Gamin Epix je možné nastavit tak, aby spotřeba baterie nabyla vyšší, než nutná, a to zejména tak, že hodinky nebudou zbytečně svítit, když se nikdo nedívá.

Základní nastavení displeje Garmin Epix se týká toho, jestli bude zapnutý stále, nebo se bude aktivovat gestem. 

  1. Stále zapnutý displej

Režim stále zapnutého displeje (always-on) udržuje obarzovku stále aktivní. Pokud otočíte zápěstím a na hodinky se podíváte, rozsvítí se displej jasněji pro ještě lepší čitelnost. Když hodinky položíte a budou bez pohybu, vypne se displej po 60 sekundách. Obdobně se může vypnout v případě, kdy jste opravdu v klidu a hodinky se ani nehnou. V režimu stále zapnutého displeje můžete očekávat běžnou výdrž modelu Epix na úrovni šesti dní v závislosti na počtu a délce měřených aktivit.

  1. Gestem aktivovaný displej

Když se nedíváte, Gamin Epix zhasne. Tedy v případě, kdy máte aktivovaný režim displeje spínaného gestem. Spínání gestem si můžete dokonce zvolit odlišně pro běžné nošení hodinek a jinak pro měření aktivity. V průběhu aktivity tak můžete mít displej stále zapnutý a spínaný gestem po zbytek dne. Režim gestem spínaného displeje může prodloužit výdrž vašich Garmin Epix až na 16 dní běžného provozu. 

  1. Noční režim

Garmin Epix má noční režim displeje, který šetří samotný zobrazovač, baterii a v neposlední řadě i váš spánek, protože zaručí, že vás hodinky nebudou rušit zbytečně jasným světlem. Tovární nastavení aktivuje noční režim od deseti večer do šesti ráno a tyto časy si samozřejmě můžete nastavit podle toho, jak obvykle spíte. V nočním režimu najdete na displeji Garmin Epix zjednodušené údaje a hodinky v tomto režimu nereagují ani na dotykové ovládání. Pokud se v noci chcete podívat na kompletní zobrazení, stačí zmáčknout tlačítko a Epix ožije.

  1. Nastavení jasu

Zobrazení Garmin Epix je hezky jasné a dobře čitelné i v továrním nastavení. Pokud ale chcete jas displeje měnit, můžete volit mezi třemi úrovni jasu pro aktivní režim a čtyřmi pro režim spánku. 

Co můžete tedy nastavit

Displej Garmin Epix si můžete nastavit podle svých potřeb a způsobu, jak budete hodinky používat. V nastavení najdete tři základní oblasti, pro které je možné měnit jednotlivé parametry:

  • Během aktivity
  • Obecné použití
  • Během spánku

A parametry, které můžete pro každou z těchto oblastní změnit jsou:

  • Vždy aktivní displej – aktivuje stále zapnutý režim zobrazovače
  • Jas – nastavení jasu ve třech úrovních pro běžné a čtyřech pro spánkový režim
  • Upozornění – zapínání displeje pro zobrazení upozornění
  • Gesto – zapínání displeje gestem zápěstí
  • Timeout – délka doby, po které se displej vypne

Nastavení si tedy můžete přizpůsobit tak, aby jste měli důležité informace vždycky jasně na očích a zároveň zbytečně neplýtvali kapacitou baterie.

Ještě více šťávy

Když chcete z baterie Garmin Epix vymáčknout poslední kapku, dodržujte tato doporučení:

  • Vybírejte vhodný režim napájení (power mode) během aktivity.
  • Zapínejte spořič baterie v situacích, kdy nepotřebujete všechny funkce hodinek.
  • Zkraťte dobu na vypnutí displeje (timeout), aby nesvítil zbytečně dlouho naprázdno.
  • Nepoužívejte zobrazovač v režimu vždy zapnuto a aktivujte místo toho spínání gestem.
  • Snižte úroveň jasu obrazovky.
  • Pokud to dovoluje typ aktivity, použijte režim měření UltraTrac.
  • Vypínejte bluetooth spojení ve chvílích, kdy nemáte aktivně připojený telefon nebo jiné zařízení.
  • Používejte možnost obnovit později ve chvíli, kdy přerušíte aktivitu na delší dobu.
  • Používejte ciferníky, které nejsou aktualizované každou vteřinu (např. neobsahují vteřinovou ručičku).
  • Omezte počet notifikací z telefonu, které se zobrazují na vašich hodinkách.
  • Nepoužívejte vysílání srdečního tepu do okolních zařízení.
  • Zvažte vypnutí měření srdečního tepu na zápěstí v situacích, kdy není potřeba.
  • Vypněte nepřetržité měření úrovně okysličení krve a používejte raději ruční měření.

Závěrem

Garmin Epix má úžasný displej a aby vám vydržel co nejdéle, využívejte nastavení pro spínání gestem a nepoužívejte příliš kontrastní ciferníky s ostrými liniemi. Úroveň jasu zobrazovače nastavte na hodnotu, která není zbytečně vysoká a využijte raději kratší časy pro jeho automatické ztmavení. V neposlední řadě využívejte noční režim displeje v době, kdy spíte a je zbytečné, aby vaše Epix svítily jako světlušky.

A pro lepší výdrž baterie využijte zejména zapínání displeje gestem a vhodné nastavení napájecích režimů v průběhu aktivit. Pokud to typ aktivity dovolí, využijte režim měření UltraTrac a klidně vypněte bluetooth připojení nebo snímač srdečního tepu a oximetr v situacích, kdy je nevyužíváte.

3 komentáře

Lukáš Mrkvička 5. 6. 2022 - 21:16

Osobně s tím určitě souhlasím, ale mám i mezi svými známými řadu lidí, kterým se displej vypálil a pak se ptali, proč se to stalo. Proto vznikl článek, aby se lidé řídili pár radami a displej byl i po letech bez nepříjemných defektů.

Odpověď
pitrisek0714 5. 6. 2022 - 21:16

Tmavý režim je pro AMOLED displeje bič. Ušetří sice baterii o pár bezcenných minut, ale bílý text na černém pozadí se mnohem snadněji vypálí do displeje. Bílé pozadí unavuje displej mnohem rovnoměrnějí, takže jeho následky nejsou tak agresivně viditelné.
Jinak vypalování AMOLED dochází především při maximálním jasu v horkých slunečných dnech. Mně notně zežloutl displej na S8, který ležel na stole u okna, a několik hodin na něj nekontrolovaně pražilo slunce. Od té doby už bílá není bílá…

Odpověď
nameless1 5. 6. 2022 - 21:08

No, kromě klasických věcí, jako výdrž, cena, vidím u AMOLED jeden ​“problémek​“… nemožnost nezávislé regulace jasu pomocí podsvícení. U LCD je to jednoduché, trochu uberete napětí podsvícení, 8 ​(nebo 6​) bitů zobrazení tím není nijak dotčeno, a všechny jasy se změní lineárně. U AMOLED to nepůjde, vše se bude muset regulovat přímo pixely. Takže buď vám takový monitor vypálí díru do hlavy stále maximálním jasem, nebo budou muset mít převodníky mnohem více bitů a těch vstupních 8 přepočítáváno podle nastaveného jasu ne lineárně, ale nelineární charakteristikou LED. Nebude to taky zadarmo a bude se na tom muset dát záležet. Ale snad se to vyřeší uspokojivě, ne že by to asi nešlo :​)
Naštěstí to nemusím dlouho řešit, zobrazením jsem dostatečně vybaven :​))

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky