Úvod VybaveníBěháníSporttestery Garmin Fénix 7 nebo Epix? Volba je to těžká, poradíme vám při výběru

Garmin Fénix 7 nebo Epix? Volba je to těžká, poradíme vám při výběru

od Karel Holub

Nedávné novinky značky Garmin rozvířily emoce. Mnoha sportovcům zamotaly hlavy a na sociálních sítích se neustále řeší, který z top sporttesterů si vybrat. Garmin Fénix 7 a Garmin Epix druhé generace mají totiž hodně společného, a přesto má každý model vlastní osobnost. Srovnání papírových specifikací je obvykle při výběru dobrým vodítkem, ale při rozhodování mezi řadou Feénix a Epix to nejspíš nebude čistě o hlavě, ale hlavně o emocích.

Na velikosti záleží (nebo taky ne)

Když nevíte, jakou velikost sportovních chytrých hodinek si vybrat, usnadní vám Garmin Epix život. Řídí se totiž heslem „jedna velikost pro všechny“. Řada Epix je skutečně dostupná pouze ve velikosti 47 mm, která je opravdu zlatým středem, který vypadá dobře na útlém, ženském zápěstí a neztratí se ani na zápěstí pořádného chlapa.

Garmin Fénix 7 vám naopak nabídne hned tři varianty velikosti pouzdra, a abyste se v tom lépe vyznali, rozlišuje je docela intuitivně písmenem za označením řady. Vybírat tak můžete z Fénix 7S (42 mm), Fénix 7 (47 mm) nebo Fénix 7X (51 mm). A to by bylo, aby vám některá z těch velikostí nesedla jako ulitá.

Materiály Fénix 7 i Epix jsou skvělé

Rozhodovat se můžete nejen podle velikosti pouzdra hodinek, ale také podle materiálů, které Garmin pečlivě vybral pro jejich výrobu. Oba modely můžete mít ve verzi sestavené z tvrzeného skla a polymerového pouzdra, nebo v prémiové verzi Sapphire  postavené na kombinaci titanu a safírového skla.

Jsou prémiové materiály výrazně lepší? Bývalo to pravidlem, ale doba pokročila a také běžné materiály použité na top modelech chytrých sportovních hodinek mají špičkové parametry a mechanické vlastnosti. Safírové sklo je velmi odolné proti rozbití a poškrábání, ale ani běžnější tvrzené sklo není žádná křehotinka a vydrží i drsnější zacházení. Podobně je na tom srovnání titanové lunety s lunetou z běžného materiálu. 

Pravdou samozřejmě zůstává, že titanová verze je o něco lehčí, ale ani tento rozdíl není úplně zásadní. Váhový rozdíl titanové a běžné verze hodinek je v jednotkách gramů a to u hodinek typu Fénix nebo Epix není téměř znát. Oba modely patří spíš mezi robustnější, těžší hodinky a jejich věrní fanoušci dobře vědí, proč mají na zápěstí právě tenhle odolný a výkonný stroj.

Rozhodování mezi Sapphire a běžnou verzí může být estetickou záležitostí, kde se obě verze liší vzhledem a barevnými kombinacemi. 

… funkce ještě lepší

Verze Sapphire u modelů Fénix 7 i Epix neláká uživatele jen na líbivý vzhled. Prémiová verze přináší u obou modelů shodné bonusové funkce ukryté v ušlechtilém těle hodinek. Na první pohled zaujme větší interní paměť, která je oproti běžným modelů dvojnásobná.

Ve verzi Sapphire tak u modelů Epix i Fénix dostanete celých 32 GB interní paměti a do takového prostoru už se něco vejde. A to něco mohou být například detailní mapy jak Evropy, tak Ameriky. Oba kontinenty hezky najednou. Takže pokud často přelétáváte přes velkou louži a nechcete se zdržovat přehráváním mapových podkladů, sáhněte po verzi Sapphire. Jestli ale trávíte většinu času na jednom kontinentu, asi vás tenhle problém moc trápit nebude.

Větší interní paměť se samozřejmě dá využít třeba jako uložiště většího množství hudby. Pohodlně si tak do hodinek můžete nahrát celou diskografii vaší oblíbené kapely a plnou knihovnu audioknih a stále budete mít co poslouchat. 

Asi nejsilnějším argumentem pro verzi Sapphire ale může být nová mutli-band technologie GPS. Ta slibuje skutečně přesný a spolehlivý záznam trasy i navigaci v obtížném terénu. Ať už jste zvíře v městské džungli a pohybujete se mezi vysokými domy, nebo v džungli opravdové, kde výhled na satelity stíní husté koruny stromů, multi-band GPS by vám měl zajistit spolehlivý a silný signál. Umí totiž GPS signál přijímat hned na dvou frekvencích najednou a tím významně redukovat rušení, které vzniká jak v atmosféře, tak vlivem okolních překážek. Multi-band GPS funguje skvěle, ale je potřeba dodat, že díky novým GPS čipům v modelech Epix a Fénix 7 je přesnost vynikající i v běžném režimu bez využití multi-band.

Vyplatí se funkce Solar? Využijte sílu slunce

Funkce Solar může být dalším parametrem, který vám pomůže s výběrem mezi modely Garmin Epix a Fénix 7. Solární články integrované přímo do displeje hodinek má pouze řada Fénix 7. Takže pokud chcete prodloužit výdrž baterie využitím energie slunečních paprsků, měl by váš pohled směřovat právě na některého ze zástupců této řady. Garmin Epix verzi se solárním dobíjením nemá. 

Vyplatí se vám funkce Solar? To záleží hlavně na tom, jak a v jakých podmínkách hodláte hodinky používat. Solární dobíjení samozřejmě funguje pouze v případě, kdy na hodinky dopadají paprsky naší nejbližší hvězdy, Slunce. A musí navíc dopadat v docela vysoké intenzitě a po relativně dlouhou dobu, aby se jejich efekt skutečně výrazně podepsal na celkové výdrži hodinek. Takže pokud je většina vašich aktivit v rozsahu 45 až 60 minut, bude ve většině případů efekt solárního dobíjení v průběhu aktivity spíš zanedbatelný. A  pokud cvičíte hlavně pod střechou, ve fitku, nebo gymu, pak je účinnost solárního dobíjení baterie vašich hodinek rovna čisté nule.

Funkci Solar můžete najít u všech rozměrů řady Fénix 7 (7S, 7, 7X). U prémiové řady Sapphire ani nebudete mít možnost volit model bez solárních článků.  A podobně na tom budete jestli si vaše srdce získal největší model 7X. Ten dokonce bez solárního dobíjení nekoupíte ani ve verzi sestavené z běžných materiálů.

A kolik času navíc vám vlastně solární dobíjení přinese? To záleží hlavně na vás. A době kterou strávíte na slunci, které dobije baterky vašim Fénix 7 i vám. Konkrétní schopnost dobíjení se bude lišit podle modelu hodinek a intenzitě slunečního záření, která je samozřejmě jiná v létě, zimě, během slunečného dne, zataženého dne nebo v tunelu. Při srovnatelných světelných podmínkách vychází porovnání pro jednotlivé modely a typy aktivity takto:

Fénix 7S
normal
Fénix 7S
Solar
Fénix 7
normal
Fénix 7
Solar
Fénix 7X
normal
Fénix 7X
Solar
Chytré hodinky11 dní14 dní18 dní22 dní28 dní37 dní
Pouze GPS37 hodin46 hodin57 hodin73 hodin89 hodin122 hodin
Všechny GPS systémy26 hodin30 hodin40 hodin48 hodin63 hodin77 hodin
Multi-band GPS15 hodin16 hodin23 hodin26 hodin36 hodin41 hodin
Max battery GPS90 hodin162 hodin136 hodin289 hodin213 hodin578 hodin
Expediční GPS26 dní43 dní40 dní74 dní62 dní139 dní

Jestli jste outdooroví nadšenci a trávíte na treku nebo horských bězích a cykloexpedicích dlouhé hodiny, pak je Solar přesně pro vás. Solární dobíjení dokáže v příznivých podmínkách přidat pěkných pár hodin nebo dokonce dní měření aktivity a může rozhodovat o tom, jestli budete mít v hodinkách zaznamenanou celou trasu, nebo jen její větší část.

Epix je pro rozhodnuté, Fénix pro vybíravé

Modelová řada Garmin Fénix 7 vám nabídne výběr z 22 variant, které se liší velikostí, použitými materiály a přítomností nebo absencí solárního dobíjení. Řada Epix vás rozhodně nepostaví před takovou rozhodovací paralýzu a výběr vám zjednoduší na to, jestli chcete verzi Sapphire nebo se spokojíte s verzí běžnou.

Tabulka: Karel Holub

V čem se odlišuje Epix od Fénix 7 aneb Nebojte se dotknout krásy

Garmin Epix se přece jen v jedné důležité věci odlišuje od řady Fénix 7. Displej. Ten je u řady Epix skutečně krásný a od displeje Fénix 7 ho poznáte na první pohled. Epix využívá AMOLED technologii, a díky tomu je jeho podání barev jasné, zářivé a výrazné. Stejně dobře je na tom jemnost, čitelnost a rozlišení. Řada Fénix 7 sází na osvědčené technologie a nabízí displej, který je velmi dobře čitelný a s dostatečným rozlišením pro zobrazení velkého množství údajů i detailů v mapách. Ale Epix jde v tomto směru ještě mnohem dál a skutečně nastavuje nový standard zobrazení u vrcholných modelů chytrých sportovních hodinek.

Obě řady mají displej s dotykovým ovládáním a u obou je možné nastavit jak permanentně zapnutý displej, tak šetřící režim spínaný gestem. Mohlo by se zdát, že pro Epix je úsporný režim jasná volba, a to hlavně kvůli vyšší spotřebě energie u AMOLED zobrazovačů, a také kvůli náchylnosti tohoto typu displeje k vypalování. Jenže Epix má skvělou výdrž i se stále zapnutým zobrazením a ani obava z vypalování už není na místě. Garmin zapracoval na opatřeních, která riziko vypalování AMOLED zobrazovačů redukují k nule a vy se tak můžete kochat stále zapnutým, úžasným displejem. Více jsme se tomu věnovali v tomto článku.

Garmin Epix má automatickou regulaci jasu zobrazovače, a i díky tomu je čitelnost na skvělé úrovni za všech světelných podmínek. Na přímém slunci není problém přečíst hodnoty, které potřebujete a ve tmě nehrozí, že vám bude displej nepříjemně zářit do očí. Dokonce tady najdete speciální noční režim, kde jsou základní údaje v minimalistickém zobrazení a jasu, které vás rozhodně nebudou budit ze sna.

Větší rozlišení zobrazovače řady Epix s sebou přináší výhodu v podobě zobrazení až osmi datových polí na jedné obrazovce. Řada Fénix 7 umí běžně zobrazit pouze šest položek na jedné obrazovce (varianta 7X umí až sedm položek). Nakolik je pro vás zásadní mít na jedné obrazovce o jednu až dvě položky navíc, necháváme na vašem uvážení.

Dotykové ovládání může být u chytrých hodinek lehce kontroverzní téma, ale jak u řady Fénix 7 tak u Epix funguje opravdu skvěle, a pokud by vám přece jenom vadilo, je možné dotyk vypnout a hodinky pohodlně ovládat tlačítky. Dotykové ovládání skutečně vynikne při práci s mapou nebo při prohlížení grafů a přibližování detailů. Dotykové ovládání se obvykle vypíná po spuštění měření aktivity, aby nedocházelo k nechtěným přepínáním a vypínání. Je škoda, že zatím není možné nastavit kombinaci vypnutého doteku na všech obrazovkách kromě mapy. Tam by byl dotek užitečný i v průběhu aktivity. Třeba se dočkáme takové možnosti v některé z dalších aktualizací.

Pokud máte možnost porovnat si Garmin Epix a Fénix 7 naživo, udělejte to. Z papírové specifikace ani fotek a videí totiž neuvidíte, jak krásný displej řady Epix je, a to i ve srovnání s velmi dobrým zobrazovačem řady Fénix 7. 

Baterie patří k absolutní špičce

Garmin Fénix 7 a Epix patří k absolutní špičce i v oblasti výdrže baterie. Ať už hodláte hodinky využívat na jakoukoliv aktivitu, budete mít nejspíš stále jistotu, že baterie nedojde dřív, něž projdete cílem. 

U jednotlivých modelů se samozřejmě výdrž baterie liší a velkým rozdílem může být i možnost solárního dobíjení. V režimu chytrých hodinek a s měřením jedné aktivity běžné délky denně, vydrží všechny modely alespoň šest dní na jedno nabití, a to je i v případě, kdy máte u řady Epix stále zapnutý zobrazovač. Taková výdrž je pro většinu uživatelů velmi pohodlná a nebývá problém jednou týdně hodinky připojit na nabíjení.

Některé modely pak mohou dosahovat výrazně vyšších hodnot výdrže baterie. Pohodlně se dostávají až na hranici 28 dní na jedno nabití, ale dá se předpokládat, že většina uživatelů bude svoje hodinky připojovat k nabíječce nebo synchronizaci častěji než dvanáctkrát do roka.

U chytrých sportovních hodinek je jedním z hlavních kriterií pro výběr výdrž baterie při zapnutém GPS měření a záznamu trasy. Tenhle parametr je přirozeně hodně proměnlivý a závisí na spoustě faktorů, ale jedno je jisté. Garmin Fénix 7 a Epix patří k šampionům téhle disciplíny a jejich výdrž se pohybuje od 24 do 63 hodin bez pomoci solárního dobíjení. A to už je doba, za kterou se dá dokončit i skutečně dlouhý závod, trénink nebo trek.

Pokud se budete rozhodovat čistě podle papírové specifikace a tabulek, pak je jednoznačným vítězem Fénix 7X Solar, protože zkrátka a dobře vydrží ze všech porovnávaných modelů nejdéle (dokonce 77 hodin). Nalijme si ale čistého vína, jak často potřebujete měřit aktivitu delší než 24 hodin? Zkuste se na výdrž baterie podívat v kontextu toho, jak budete hodinky nejčastěji využívat a možná nebudou papírové údaje tím nejdůležitějším ukazatelem.

Když se podíváme na hodnoty výdrže měření na jedno nabití baterie u srovnatelných variant Fénix 7 a Epix, dostáváme se na téměř stejné výsledky. Fénix 7 bude na jedno nabití měřit aktivitu přibližně 40 hodin. Epix se s úsporným nastavením displeje bude pohybovat kolem hodnoty 32 hodin a při stále zapnutém zobrazovači to pak bude lehce přes 24 hodin.

Oba modely mají ve všech variantách skvělou výdrž baterie, kterou navíc můžete u modelů Solar prodloužit s pomocí sluneční energie. Rozhodovat se ale čistě podle tabulkové výdrže nemusí být ideální, protože extrémní hodnoty kapacity baterie budou často jen nevyužitou výhodou.

Fénix vám posvítí na cestu

Modelová řada Fénix 7X má proti všem ostatním jeden zásadní rozdíl. Přímo v těle hodinek najdete integrovanou LED svítilnu, která dokáže prozářit tmu překvapivě silným proudem světla. Svítilna je v horní části pouzdra hodinek a aktivovat jí můžete jednoduše dvojím stisknutím tlačítka.

Intenzitu světelného toku můžete přímo na hodinkách regulovat, a také si můžete vybrat z několika rytmů blikání, nebo si dokonce vytvořit vlastní. A aby toho nebylo málo, můžete si přepnout barvu světla na červenou pro méně oslňující svícení nebo jako nouzové signální světlo.

Žádný z modelů řady Epix svítilnu nemá a přisvítit si můžete jen velmi jasným zobrazovačem, který je možné přepnout do režimu svítilna. Je zřejmé, že intenzitou se nemůže rovnat LED svítilně Fénix 7X, ale na to, abyste si posvítili na klíčovou dírku, nebo našli ve stanu čelovku, to úplně stačí. LED světlo modelu Fénix 7 určitě najde široké možnosti uplatnění, ale nečekejte, že plně zastoupí pořádné světlo na kole nebo čelovku při běhu nočním lesem. 

Když dva měří totéž, je to prostě totéž

Modely Fénix 7 a Epix mají stejné senzory a čipy, které měří zásadní hodnoty jako jsou srdeční tep, GPS poloha, nadmořská výška a atmosférický tlak nebo teplota. Když si dáte tu práci a budete po nějakou dobu měřit všechny svoje aktivity na obou modelech, budou vaše večery naplněné hrou “najdi deset rozdílů”. A většinou je budete hledat marně. Oba modely měří stejně a rozdíly jsou obvykle dané jen samotnou přesností jednotlivých senzorů

Na základě naměřených hodnot počítají oba modely stejné pokročilé metriky a nabízí uživateli stejnou sadu informací a fyziologických dat. Drobné rozdíly se dají najít v rychlosti zaměření GPS signálu při zahájení aktivity, kde se Epix zdá o nepatrný kousek rychlejší než Fénix 7, ale vzhledem k tomu, že jde o jednotky vteřin, nejde ani tady o zásadní rozdíl.

GPS a záznam trasy

Garmin Epix a Fénix 7 měří přesně a spolehlivě, a to i ve složitých podmínkách. Při testování v lese, uzavřených údolích nebo ve vysoké městské zástavbě dosahují oba modely velmi dobré výsledky záznamu trasy a obdobně je na tom přesnost GPS při zapnuté navigaci. Při přímém srovnání záznamu stejné trasy sice mezi modely Fénix 7 a Epix drobné rozdíly najdete, ale ty jsou dané spíš limity samotné GPS technologie než skutečně odlišnou přesností měření. 

Měření srdečního tepu

Oba modely mají samozřejmě měření srdečního tepu pomocí optického snímače přímo na zápěstí. Jak Epix, tak Fénix 7 využívají senzor nové generace a na přesnosti měření je to znát. Měří velmi dobře a rychle reagují i na změny a výkyvy tepové frekvence například při intervalovém tréninku. Přesnost optického měření tepu je závislá na dobrém usazení hodinek, typu a odstínu kůže, síle podkožního tuku, prokrvení pokožky a také na teplotě okolí nebo typu pohybu. Fénix 7 a Epix se ale umí postavit čelem i obtížnějším podmínkám a v testech měřily oba modely velmi přesně i při dlouhých aktivitách v chladném počasí. 

Hodinky řady Fénix 7 a Epix jsou relativně velké a težké a s tím je potřeba počítat i při posuzování možností optického měření tepu. Váha hodinek totiž při volném usazení na zápěstí může vést k jejich poskakování a nepřesnému měření nebo dokonnce jeho výpadkům. Paradoxně tak můžete lepší výsledky vidět u největšího modelu Fénix 7X, který se doslova přicucne na zápěstí a s dobře dotaženým řemínkem drží v každé situaci.

Kolik najdete rozdílů

Papírové specifikace sice prozrazují, že mezi řadami Fénix 7 a Epix pár rozdílů najdeme, ale srovnání obou modelů v reálných situacích ukazuje, že výběr bude spíš o emocích než čisté logice. 

Krásný, zářivý displej Epix může někoho oslovit natolik, že mu obětuje větší kapacitu baterie, funkci Solar nebo LED svítilnu. Pro jiného uživatele jsou důležitější právě extrémní výdrž baterie, dobíjení pomocí slunečních paprsků nebo možnost pořádně si posvítit na cestu. 

Je ale jisté, že ať už si vyberete z řady Fénix 7 nebo Epix, získáte skvělého parťáka na všechny typy sportů, outdoorových aktivit i běžné, každodenní nošení. Vybírejte pečlivě, a pokud máte tu možnost, běžte se na oba modely podívat, ať můžete srovnávat nejen podle papírových údajů, tabulek a fotek.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky