Úvod VybaveníBěhání Recenze: S Asics GEL-Nimbus 24 je běh jako po obláčku. Určení? Těžší běžci, bolest kloubů nebo „dálkaři“

Recenze: S Asics GEL-Nimbus 24 je běh jako po obláčku. Určení? Těžší běžci, bolest kloubů nebo „dálkaři“

od Karel Holub

Asics GEL-Nimbus 24 je silniční bota pro objemový trénink, dlouhé závody a běžce, kteří chtějí vyšší úroveň tlumení. A hlavně je to naprostá legenda, která se dočkala už 24. pokračování. Asics vyladil model Nimbus do detailů a nikoho asi nepřekvapí, že čtyřiadvacátá evoluce není revolucí. Většina změn proti předchozí generaci ale posouvá Asics GEL-Nimbus 24 zase o kousek dál a většina běžců je snad uvítá. Jak hodnotím legendu? Čtěte test.

Běžci obvykle volí modely Asics Nimbus kvůli vysokému tlumení (špička 15 mm pata 25 mm) a dokonalému zpracování. Primárně je bota určená na dlouhé výběhy na silnici, kde bude pohodově hltat kilometr za kilometrem a bez problémů vás provede i přes tempové tréninky nebo dlouhé závody.

Design a svršek: změna hlavně v jazyku

Svršek tvoří technický úplet s designovými prvky, který dobře větrá a příjemně obejme chodidlo. Je zřejmé, že odolnost svršku bude dostatečná spíš pro silniční, městskou botu a průletům ostružiním a roštím je lepší se vyhnout, nebo z Asics GEL-Nimbus 24 budou velmi rychle sandály.

Šněrování jistí ploché tkaničky, které jsou u Asics tradičně delší a dobře drží. Jazyk je pružný a výrazně tenčí než u předchozí generace (detail najdete ve fotogalerii) a za mě je určitě tento nový lepší. Materiál jazyka je něco mezi pružným soft shellem a tenkým neoprenem. Jazyk se neroluje a nikde netlačí a přitom dobře chrání proti otlaku od tkaniček i při těsnějším dotažení. Špička je dobře tvarovaná a je potřeba počítat s tím, že ochrana prstů proti vnějším překážkám je opravdu jen ta nezbytně nutná – nejsou to trailovky. Tak dávejte pozor na nakopnutí obrubníku nebo soupeře.

Podrážka a tlumení Nimbus 24

Podrážka a tlumení jsou skutečně zásadní prvky Asics GEL-Nimbus 24. Lehká pěna FF Blast Plus ve spojení s 3D Space Construction a technologií GEL pomáhají snížit váhu při zachování dokonalého tlumení a údajně vás podpoří v lepší dynamice odrazu. Asics GEL-Nimbus 24 opravdu ubraly na hmotnosti a oproti předchozí generaci jsou o 20 gramů lehčí, takže jejich váha se dostala na 290 gramů. A to je na objemovou botu s vysokou mírou tlumení opravdu dobrý výsledek.

Pro přímý kontakt s podkladem používá Asics GEL-Nimbus 24 podrážku s technologií Full Ground Contact. Podrážka byla při testování stabilní na suchu i mokrém asfaltu. Bláto nebo kamenité povrchy jí ale nedělají dobře. Podrážka má mimo gumové plochy i velké oblasti pěny, kde zůstávají po přeběhu po štěrku nebo kamenech, menší dolíky a oděrky. To by mohla být pro běžce kombinující různé povrchy trochu nepříjemnost. Pěna na podrážce by se mohla proměnit na vzteklý kartáč, nicméně na funkci to nejspíš nebude mít vliv a je to jen otázka vzhledu. Tlumit bude určitě stále skvěle a podle zkušeností s předchozí generací snad vydrží opravdu dlouho. Porovnání s modelem 23 najdete ve fotogalerii.

Osobní dojmy a hodnocení

Asics GEL-Nimbus 24 hodnotím určitě kladně a neváhám tyto běžecké boty doporučit těm, kteří hledají pohodlnou, tlumenou botu pro nabíhání silničních objemů. Pro hltání dlouhých kilometrů jsou Asics GEL-Nimbus 24 opravdu skvělé a určitě vás dokáží podpořit i na maratonu nebo v ještě delších závodech. Pokud se bojíte, že by běhání mohlo mít negativní vliv na opotřebení kloubů, nebo potřebujete vysoké tlumení kvůli vyšší hmotnosti, tak tyhle boty určitě vyzkoušejte a věřím, že pohodlí vás přesvědčí. Jejich rajón je určitě městské prostředí, tam jsou vražedně pohodlné. Občasnou změnu terénu zvládnou, ale štěrk a bláto nejsou jejich doména. Investovat do nich se vyplatí všem, kteří požadují opravdu vysokou kvalitu zpracování a skvělé tlumení.

Asics GEL-Nimbus 24

  • Určení: silniční, objemová
  • Došlap: neutrální
  • Hmotnost: 290 g
  • Drop: 10 mm
  • Technologie: AHAR+ , FlyteFoam , GEL , Trusstic™
  • Doporučená cena: 4 599 Kč

Pozitiva

  • skvělé tlumení
  • nízká váha
  • dobrá dynamika odrazu

Negativa

  • pěnová část podrážky trpí na štěrku
  • těsnější přední část boty

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky