Úvod Inspirace Olešnice s trochou asfaltu – zrychlujeme do finiše Moravského Ultramarathonu

Olešnice s trochou asfaltu – zrychlujeme do finiše Moravského Ultramarathonu

od Rungo

Mimořádně příjemné počasí vs. asfalt. I tak se běhaly v páté etapě Moravského Ultramarathonu rekordy. Asfalt nesvědčil Tarahumarovi Ramirezovi, příjemnou zprávou je, že ultramaratonská legenda Orálek je zpět a běhá pěkné časy.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Olešnická etapa. Pro někoho radost, pro jiné prokletí. Krásná etapa s jednou velkou nepříjemností. Ve střední části je téměř 20 kilometrů souvislého asfaltu. Někoho to zrychlí, ale pro spoustu běžců je to nepříjemný úsek, který navíc ve vedru znamená velké problémy. Dalo by se napsat: A po desátém kilometru závodníci běží v mírném klesání malebným údolím vírské přehrady, kde se po sedmi kilometrech zanoří do lesního úseku stoupajícího levým úbočím nádherného údolí, aby po dalších deseti kilometrech vystoupali až na krásný kopec nad Hodonínem. Jenže my víme, že je to takto: Horko, asfalt, kopec, horko, asfalt, ještě prudší kopec, horko a asfalt.

Ale musíme být spravedliví. Je to opravdu krásná etapa malebnou krajinou, kterou v poslední době poznamenal kůrovec, ale i tak je tu moc krásně.  No a my jsme v druhé půlce Moravského Ultramaratonu a výkony začínají být lepší. Počasí vyšlo nádherně, a tak jsme připraveni ze sebe vymáčknout spolu s ostatními, co se dá.

Víte jsme zvláštní komunita. Když jsem přijel na MUM poprvé, potkal se s lidmi tady a cítil tu atmosféru, úplně jsem tomu propadl a od té doby jezdím každý rok. Je nás spousta, co to tak máme. Líbí se mi to běhání po kraji, vzájemný respekt, ten mix lidí a povah, které propojuje něco, co se nedá jen tak popsat. Jsou to drobnosti, ze kterých se skládá něco mimořádného.

Jednou z těch drobností je také vztah k běžecké komunitě Tarahumarů. Když se půjdete podívat do cíle libovolné etapy, nepochybně zjistíte, že tady jsme všichni Más Locos (běžné označení pro účastníky Caballo Blanco Ultramarathon). Včera jsem mluvil s překladatelkou, která komunikuje s Tarahumary a snažil se jí vysvětlit, že Antonio Ramirez i jeho sestra Talina jsou pro nás symbolem něčeho, čemu strašně fandíme a respektujeme to. Jsou reprezentanty kultury, která má úplně jiné hodnoty než náš západní svět a měli bychom si je stále připomínat. Poprosil jsem ji, aby Antoniovi řekla, že mu všichni do jednoho fandíme. Jsme smutní, že má problémy a prožíváme je s ním.

Prostě, je třicátý ročník MUMu, nám se podařilo naplnit sen, který jsme měli a běháme tu s Tarahumary. Za deset let budeme všichni říkat, jo, to bylo tenkrát, jak tu byli Tarahumarové. Tím trochu nenápadně naznačuji, že Antoniovy problémy s asfaltem včera dospěly do stádia, kdy si musel nechat nohy na třetí občerstvovačce ošetřit. Běžel sice chvíli dál, ale nakonec se vrátil zpátky a etapu vzdal. A z toho jsme smutní.

Jak už jsem zmínil, v dnešním nadprůměrně příjemném počasí se bojovalo o mimořádné výkony. Celá řada běžců, schovaných hluboko v poli startujících si zaběhla buď osobák nebo skvělý čas, protože platí, že na Olešnické etapě se prostě osobáky běhají. Vás ale pochopitelně zajímá čelo závodu.

Vítězové páté etapy MUMu

Martin Kopecký, který je tu popáté, si téměř vyrovnal nejlepší výkon z roku 2020 a s časem 3:10:42 skončil první. Za ním pak doběhl nováček na MUMu, David Kellner, který je s každou etapou lepší a lepší a dnes si zaběhl krásných 3:18:09. No a třetí dnes byl Dan Orálek s časem 3:20:49. Mezi ženami bych normálně napsal, že opět kralovala Lenka Horáková, která zaběhla pěkný čas 3:40:32. Jenže ona přijela na svoji druhou etapu v rámci závodu 3 ze 7 také Lenka Kohnová a zaběhla neuvěřitelných 3:14:51 a s přehledem zvítězila. V pořadí etapy byla celkově druhá, hned za Martinem. Třetí místo dnes zbylo pro moc pěkně běžící Vendulu Kelbichovou a její čas 4:04:03.

Průběžné celkové pořadí MUMu

Po páté etapě nám tak vypadl z celkového pořadí Antonio Ramirez. Vede celkově Martin Kopecký s časem 16:38:43, za ním druhý Dan Orálek drží pěkných 17:46:28. Ne třetí místo se díky dnešní etapě dostal David Kellner, který odsunul na čtvrté místo Jana Šunku a vede před ním o 5 minut s časem 17:51:54. Mezi ženami zůstává na čele Lenka Horáková s časem 19:35:50, za ní je Vendula Kelbichová (20:00:05) následovaná na třetím místě Zdeňkou Komárkovou, domácí závodnicí, která prakticky startovala od domu a ta má čas 22:24:16. Zítra budeme doufat, že Antonio bude v pořádku a všichni si užijeme krásnou etapu z Bystřice nad Pernštejnem.

RUN FREE.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Martin Plachý

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky