Úvod VybaveníBěhání Recenze: Umí měřit spoustu věcí a stojí třetinu než konkurence. To jsou Amazfit T-Rex 2

Recenze: Umí měřit spoustu věcí a stojí třetinu než konkurence. To jsou Amazfit T-Rex 2

od Karel Holub

Amazfit T-Rex 2 jsou chytré sportovní a outdoorové hodinky, které si troufají vyšlápnout i na nekorunovaného krále segmentu Garmin. V solidním, odolném designu skrývají dobře promyšlené funkce a to včetně některých, které můžeme směle označit za prémiové, a přitom na těchto hodinkách visí cenovka, která vás nejspíš příjemně překvapí.

Jak fungují chytré hodinky, které na první pohled působí solidním dojmem? A mohou se srovnávat s dražšími modely jiných značek? Podíváme se mu pořádně na zoubek a otestujeme, jak umí běhat, plavat a jezdit na kole.

Značka Amazfit patří pod čínskou společnost Zepp a nejedná se o žádného nováčka na poli chytrých hodinek. Jde o druhého největšího producenta chytrých zařízení na světě. Nabízí celou řadu modelů a je vidět, že věnují dostatek pozornosti nejen samotným hodinkám, ale také připojené mobilní aplikaci a funkcím, které uživateli poskytnou.

Představení Amazfit T-Rex 2

Amazfit T-Rex 2 jsou svým určením odolné, multi-sportovní, chytré hodinky a jejich design tomu odpovídá. Na první pohled vypadají, že skutečně něco vydrží a zvolené materiály i zpracování budí solidní dojem. Rozměry i design budou rezonovat spíše u mužů, ale myslím, že ani na ženském zápěstí nebudou působit přehnaně robustním dojmem. Mají průměr 47 mm, tloušťku pouzdra 13,7 mm a řemínek o šířce 22 mm. Váží 67 g a na ruce jsou cítit, ale po chvíli si zvyknete, hlavně pokud podobný typ hodinek nosíte běžně. Display je krásný AMOLED s průměrem 1,39“ a možností nastavení úrovně jasu. Baterie má kapacitu 500 mAh a při rozumném nastavení umí hodinky udržet při životě až 24 dní nebo 10 dní při vysoké míře používání. Takže pokud je budete nosit převážně v režimu chytrých hodinek bez častého a dlouhého využití GPS, budete nabíjet jednou za tři týdny, a to je velmi dobrá výdrž.

Testovaný model se v divočině neztratí, dostal do vínku dokonce dual-band GPS s možností příjmu pěti satelitních systémů. Hodinky Amazfit T-Rex 2 využívají vlastní systém Zepp a k němu přidruženou mobilní aplikaci, která běží bez problémů na telefonech Android i Apple. Tak základní představení máme za sebou a teď se podíváme na to, jak Amazfit T-Rex 2 fungují.

Design a ovládání

Amazfit T-Rex 2 nabídnou možnost ovládání přes dotykový display a také čtyři tlačítka pro ty, kteří stále preferují pořádný stisk před ťukáním do sklíčka. Dotyk funguje velmi dobře, je dostatečně přesný, nic se necuká, nezadrhává. Samozřejmě je možné ho vypnout a spolehnout se na tlačítka. Při aktivitách se dotykové ovládání samo vypne, abyste předešli náhodným událostem a nepříjemnostem. Ale třeba ve sprše vám můžou hodinky začít poskakovat mezi obrazovkami jako posedlé zlým duchem.

Výrobce uvádí, že Amazfit T-Rex 2 může bez problémů pracovat v rozmezí teplot od -30 do +85 °C a míra vodotěsnosti nese označení 100M, takže s nimi můžete plavat a potápět se do malých hloubek. Pohyb v menu je plynulý a docela intuitivní, jen občas pokulhává český překlad a někde dokonce narazíte na termíny, které zatím nejsou přeložené. Víc se tenhle nešvar objevuje v mobilní aplikaci než v hodinkách samotných.

Tlačítka reagují na stisk bez zbytečných prodlev a působí dobře i po mechanické stránce. Nesmekají se, dobře je nahmatáte a nebudete mít problém poznat, jestli jste je stiskli či nikoliv.

Co umí a jak fungují

Amazfit T-Rex 2 jsou samozřejmě vybavené celou řadou senzorů, které pomáhají sledovat váš denní rytmus, úroveň aktivity a některé zdravotní parametry. Optický biosenzor BioTrackerTM 3.0 PPG se stará o monitoring úrovně vašeho srdečního tepu, umí měřit saturaci krve kyslíkem a také odhadnout úroveň stresu.

Optické měření tepu je u chytrých sportovních hodinek dávno standardem a senzor u Amazfit T-Rex 2 měří spolehlivě a relativně přesně. Během testování jsem nezaznamenal výpadky měření v klidovém režimu, spánku, ani při intenzivních aktivitách, jako je intervalový běžecký trénink nebo plavání. Přesnost měření je u optických senzorů vždycky diskutabilní (více jsem tento problém rozebral v článku: Snímání tepu ze zápěstí, je to dobrý ukazatel, ale špatný trenér) a obvykle je potřeba brát tato měření s rezervou. Amazfit T-Rex 2 měl v některých situacích tendenci posouvat měření na vyšší hodnoty, ale obvykle se relativně rychle srovnal. Celkově hodnotím přesnost a spolehlivost optického senzoru jako velmi dobrou.

U biometrického senzoru si můžete nastavit frekvenci měření, a to v rozmezí od jedné do deseti minut. Četnost měření samozřejmě výrazně ovlivní, jak dlouho vydrží Amazfit T-Rex 2 nabitá baterie a je na zvážení, jestli opravdu potřebujete analyzovat svoje srdeční rytmy každou minutu, nebo si ve většině situací vystačíte s méně častým měřením. Nastavení samozřejmě dovoluje zvolit jinou frekvenci měření pro klidový režim a aktivity.

Obdobně můžete pracovat s nastavením měření úrovně saturace kyslíkem. Tyto hodnoty jsou sice hezké „na papíře“, ale pokud není součástí vašeho tréninku pobyt ve vysoké nadmořské výšce, nebo extrémní zátěž, pak jsou jeho výsledky spíš málo využitelné. Přesnost měření saturace kyslíkem u testovaného modelu byla trochu proměnlivá a někdy se trefovala do stejných hodnot jako pulzní oxymetr, jindy se lišila o jednotky procent. Vzhledem k tomu, že se moje hodnoty pohybují mezi 95 až 99 procenty, jsou odchylky zanedbatelné.

Naměřené hodnoty využívá Amazfit T-Rex 2 k průběžnému vyhodnocení vaší kondice a jejího vývoje v čase. Hodinky se snaží odhadovat dobu potřebnou na regeneraci po tréninku a berou v potaz jak úroveň tréninkové zátěže, tak stres a kvalitu spánku. Doba regenerace, kterou mi Amazfit T-Rex 2 v průběhu testování ukazovaly, byla delší, než bych čekal a než ukazoval podobný parametr u Garminu, ale tuhle odchylku přičítám spíše kratší době testování a hlavně drobným chybám v měření tepové frekvence při některých typech tréninků.

Kromě doby regenerace měří, odhaduje a nebo počítá Amazfit T-Rex 2 další výkonnostní parametry včetně úrovně VO2max, klidové a maximální tepové frekvence, tréninkové zátěže a další. Může tak být efektivním průvodcem vaším tréninkem, který upozorní na možné přetrénování, nebo naopak na příliš nízkou tréninkovou zátěž.

Přesnost GPS je u tohoto typu hodinek naprosto zásadní parametr a ani tady si Amazfit T-Rex 2 nevede špatně. Signál chytají velmi rychle a záznam trasy je bez výrazných odchylek, a to i v náročnějších situacích jako je běh v lese, kde mívají hodinky tendenci ztrácet přesnost. Čip použitý v Amazfit T-Rex 2 umí pracovat se signálem z pěti GPS systémů a díky dual-band funkci by měl mít vyšší přesnost právě v náročných situacích. A přestože na tom s měřením není Amazfit T-Rex 2 vůbec špatně, budu doufat, že s dalšími verzemi firmware se bude dále zlepšovat protože například oproti Garmin Fénix 7 tam nějaké rezervy stále najdeme.

Testování Amazfit T-Rex 2 při běhu, plavání i na kole

Hodinky jsem testoval při běhu na silnici a v terénu, na silničním kole a při plavání v bazénu. Všechny aktivity zvládly bez problémů a naměřené hodnoty odpovídaly číslům z jiných zařízení. Při plavání v bazénu hodinky bez problémů rozpoznaly plavecký styl, správně spočítaly bazény, a dokonce měřily tep přes optický senzor i v průběhu plavání.

Při bězích a na kole jsem měl trochu problém s viditelností AMOLED displeje. Ten je sice krásný, jemný a s dobrým podáním barev, ale na přímém slunci a se slunečními brýlemi je viditelnost přeci jenom horší, než jsem zvyklý třeba z Garmin Fénix, který používá klasický MIPS display. Hodinky jsem měl ve standardním nastavení a je možné zvýšit úroveň podsvícení displeje a tím viditelnost zlepšit, ale je to samozřejmě na úkor výdrže baterie. Stejně tak je nejspíš pro většinu uživatelů vhodné vypnout úsporný režim obrazovky a aspoň v rámci běžící aktivity nechat obrazovku stále zapnutou. V úsporném režimu se obrazovka aktivuje pohybem zápěstí. To mi ale nefungovalo úplně spolehlivě, takže jsem občas musel pohyb několikrát opakovat.

Tréninkové funkce a asistenti umí pokrýt většinu z toho, co aktivní člověk potřebuje, aby si udržel radost z pohybu a mohl posouvat svoje výkony na novou úroveň. Amazfit T-Rex 2 dokáže automaticky rozpoznat celou řadu aktivit a například u silového tréninku rozpozná jednotlivé typy cviků, u plavání pak plavecký styl. U jednotlivých aktivit je možné celkem snadno nastavit intervalový trénink, kde si můžete vybrat délku intervalů i počet opakování. Hodinky vás pak upozorní v průběhu tréninku na začátek a konec intervalu. Nikde jsem ale při testování nenašel možnost vytvářet si tréninkové plány, nebo asistenta pro vytvoření takového plánu. Třeba to přijde s nějakou další aktualizací.

Mobilní aplikace, která Amazfit T-Rex 2 provází, poskytuje dobrý přehled o naměřených hodnotách a snaží se vás informovat o stavu vašeho zdraví a kondice. Zároveň v ní můžete nastavit parametry a funkce hodinek. Aplikace je docela přehledná a intuitivní, jen tedy české překlady jsou často zavádějící, nepřesné, chybné, nebo chybí úplně. Na druhé straně jsem byl příjemně překvapený, kolik toho Amazfit T-Rex 2 dovoluje uživateli nastavit, a to včetně některých pokročilých nastavení GPS systému. K hodinkám neexistuje žádný webový portál, kde by uživatel našel ještě více detailů než v aplikaci, ale pro běžného uživatele to nejspíš není problém a informace z aplikace jsou více než dostatečné.



Mapové funkce, navigaci nebo třeba mobilní platby byste zatím u Amazfit T-Rex 2 hledali marně. Nic takového zatím neumí a výrobce slibuje doplnění navigačních funkcí v některé z dalších aktualizací. U mobilních plateb se vylepšení nejspíš nedočkáme, protože hodinky nemají NFC čip. Takže, jestli se na tréninku občas ztrácíte a potřebujete mapu, nebo si chcete na vyjížďce koupit nějaký ten osvěžující drink a platit bezkontaktně, musíte si k Amazfit T-Rex 2 brát ještě telefon a tyhle funkce hledat v něm.

Shrnutí

Amazfit T-Rex 2 jsou zajímavé především svým poměrem ceny a výkonu. Za relativně rozumnou cenu dostanete funkce srovnatelné s tím, co umí hodinky konkurenčních značek s trojnásobnou cenovkou. Samozřejmě, že u Amazfit T-Rex 2 nenajdete prémiové materiály ani některé funkce, ale pokud hledáte spolehlivé sportovní hodinky s dobrou výdrží baterie, přesnou GPS a biometrickým měřením, pak rozhodně stojí za pozornost.

Parametry Amazfit T-Rex 2

  • outdoor a multi-sport chytré hodinky
  • unisex provedení
  • GPS – dual-band, 5 systémů
  • optické měření tepu, okysličení krve a stresu
  • měření spánku a pokročilé tréninkové metriky
  • doporučená cena: 5 590,- korun

Pozitiva

  • odolná konstrukce a dobré ovládání tlačítky nebo dotykovým displejem
  • velké množství podporovaných sportů
  • dobrá přesnost a spolehlivost GPS záznamů
  • biometrická měření optickým senzorem

Negativa

  • zatím nemá navigační a mapové funkce
  • nepodporuje bezkontaktní platby
  • horší čitelnost AMOLED display na přímém slunci

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky