Úvod Inspirace Potřebujete vybouřit děti? Vezměte je do Zruče nad Sázavou, třeba na Herní stezku rytíře Miloty

Potřebujete vybouřit děti? Vezměte je do Zruče nad Sázavou, třeba na Herní stezku rytíře Miloty

od Soňa Dvořáčková

Máte doma děti a dochází vám už inspirace, kam s nimi o víkendu vyrazit a co podniknout? Chcete spojit pohyb a poznání? Pak pro vás máme tip na výlet do Zruče nad Sázavou.

Zruč nad Sázavou, jak název napovídá, leží na řece Sázavě asi 60 kilometrů jihovýchodně od Prahy. Toto asi pětitisícové městečko je dopravně dobře dostupné, leží totiž jen pět kilometrů od exitu číslo 56 dálnice D1. Dostat se sem můžete i Posázavským pacifikem či vláčkem z Kutné hory.

Kdo jezdí vodu a jel už řeku Sázavu, město s největší pravděpodobností zná. Zruč ale může nabídnout víc než jen vodáctví. Ještě před deseti lety to bylo ospalé maloměsto, dnes už turisté vyžití najdou. A co jsme pro vás zjistili? Především to, že ve Zruči můžete strávit se svými ratolestmi příjemný den, aniž byste se nudili. Nakombinovat lze svůj oblíbený sport s nenásilným vzděláváním potomků.

Můj výlet do Zruče

Já jsem se do Zruče nad Sázavou vrátila po několika letech a musím říct, že mě městečko příjemně překvapilo. Pamatovala jsem si nevzhledné nové panelákové město a také historické náměstí, kde „chcípl pes“. Moje poslední návštěva mě ale přesvědčila o tom, že i tohle zapadlé město má co nabídnout.

Parkuji přímo na náměstí, kde je dostatek míst a dokonce zdarma. Tedy žádné zmatky se sháněním automatu, hledáním drobných a horečným odhadováním, kolik času tu strávím. Jedním slovem pohoda. Po obědě v restauraci hned vedle parkoviště (obsluha milá, ceny lidové, jídlo ucházející) vyrazím směrem k vlakovému nádraží, které míjím a podél kolejí po štěrkové cestě mířím k východnímu začátku cyklostezky. Cyklistická stezka mě ihned nadchne svou kvalitou: posezení se stojany na kola a informačními tabulemi, kvalitní povrch, sloupy s osvětlením… 

Po levé ruce mám řeku, která tu má spíš podobu širšího potoka než skutečné řeky, vždyť Želivka a Blanice, její dva největší přítoky, se teprve připojí. Vody je málo a plující kánoe každou chvíli dřou o dno… Po pravici mám nevzhledné tovární budovy, ale nemám pocit, že by mě to příliš rušilo. Každou chvíli se zastavuji u informačních cedulí, kde si čtu zajímavosti ze světa běhu, bruslí nebo cyklistiky. Po asi kilometru a půl se přede mnou otevře ikonický výhled na zámek na návrší nad řekou. Následuje pěkná pasáž cyklostezky přímo podél trati, kde nade mnou projíždí motoráček zvaný „šukafon“ (něco pro vlakové fandy). Následuje krátké prudší stoupání k lávce, která propojuje město a kemp, a já pokračuji dál podél bývalých obuvnických závodů až do takzvané Nové Zruče – panelákového sídliště, které je ale kupodivu docela opravené. 

Mezi paneláky se propletu až k parku u tzv. Starého zámku, místa, kde stával zručský hrad, starší předchůdce dnešního zámku, a mířím do zámeckého parku. Po parku korzuje spousta maminek s kočárky i pejskaři, na lavičkách posedává mládež. V průjezdu zámku okouknu nabízené prohlídkové trasy, ale se svým dvouměsíčním miminkem si dovnitř jít netroufám. Vracím se zpátky k bývalému hospodářskému dvoru, kde sídlí nejen vodácké muzeum, ale také super kavárna Hellas. Mají tu dobré dorty a také velký dětský koutek, který tedy můj potomek zatím ještě neocení. 

Kavárnou tedy zakončuji své zručské putování a strmým svahem okolo kostela se vracím na náměstí k autu. Nachodila jsem sedm kilometrů pohodovým kočárkovým terénem.

A co tedy mohu ve Zruči nad Sázavou rodinám s dětmi doporučit?

Tip číslo jedna – vyřádit se na cyklostezce

Město Zruč nad Sázavou nechalo ve dvou etapách vybudovat 3,9 kilometru dlouhou cyklostezku na pravém břehu Sázavy. Možná se vám její délka zdá nedostatečná, ale věřím, že i tak se vám ji vyplatí s dětmi navštívit. Povrch je totiž nový, na rozdíl od mnoha jiných cyklotras nerozpraskaný kořeny stromů, a kromě jednoho místa, kde cyklostezka vybíhá k lávce, nepřekonává žádné větší převýšení. Takže například k učení na inline bruslích je ideální. Důležité je také zmínit, že na ní potkáte minimum lidí – na rozdíl od „provařených“ cyklostezek podél Vltavy a Labe, kde je to o hezkých jarních víkendech hotový „Václavák“ a vyrazit tam s malými dětmi může být o život.

Celá trasa je hojně vybavená odpočívadly, na nichž se můžete dozvědět zajímavosti o sportech, které je možné na cyklostezce provozovat – o běhu, cyklistice, ale třeba i o běžkaření. V zimě se totiž cyklostezka mění na běžkařskou trasu (mnou tedy vzhledem k ročnímu období nevyzkoušenou).

Tip číslo dvě – zámek a zámecký park

Nejvýraznější dominantou města je zručský zámek, vypínající se na návrší nad řekou Sázavou – zručské panorama zná nejspíš každý vodák. Gotický hrad přestavěl v 16. století rod Kaleniců na renesanční zámek, na konci 18. století zámek vyhořel a byl přestavěn v barokním slohu. V 19. století zámek vlastnil železniční magnát Jan Schebek, který své sídlo nechal přestavět v romantickém duchu. Rod Schebků vlastnil zámek až do roku 1948, kdy jim byl vyvlastněn. Dnes je objekt v majetku města, sídlí zde městský úřad a v nabídce je několik prohlídkových tras různé délky a zaměření.

A co je všechno v nabídce? Klasický zámecký okruh dvou různých délek, Svět kostiček a panenek, kde si děti dokonce mohou pohrát s různými „retro“ panenkami a stavebnicemi, Příběh řeky Sázavy, kde se můžete seznámit s historií využívání řeky, s řemesly, která se na vodě provozovala (hlavně vorařství) a mnoho se také dozvíte o přírodním prostředí řeky. V podkroví zámku je pak muzejní expozice Od verpánku k Baťovi mapující dějiny obuvnictví ve Zruči (ve 40. letech 20. století zde vznikla Baťova fabrika a až do 90. let téhož století se ve městě vyráběly dětské boty). Navštívit můžete také Kolowratskou věž, zámeckou galerii nebo hradní příkop s herní Stezkou rytíře Miloty. V infocentru na zámku též zakoupíte vstupenku na dětské dopravní hřiště s možností zapůjčení autíček.

Minout byste neměli ani zámecký park s mnoha zajímavými dřevinami, jezírkem a dokonce psím hřbitovem, na němž byli pohřbíváni psi rodiny Schebků…

Tip číslo tři – vodácké muzeum

Jak už jsem několikrát zmínila, Zruč nad Sázavou je neodmyslitelně spjata s vodáctvím a sjížděním řeky Sázavy. Asi proto nepřekvapí, že právě zde vznikla první expozice v republice věnovaná vodáctví. Vodácké muzeum najdete v areálu bývalého hospodářského dvora. Prohlédnout si můžete různé typy kanoí a raftů, nechybí ani model vodáckého tábořiště, model bezpečného i nebezpečného jezu a dokonce vodácký trenažer.

Tip číslo čtyři – rozhledna Babka

K rozhledně se dostanete buď po svých po značené turistické stezce od vlakového nádraží ve Zruči, nebo můžete zaparkovat autem u hřbitova asi kilometr od rozhledny. Rozhledna se tyčí 24 metrů nad okolním terénem v nadmořské výšce 451 metrů nad mořem. Je proto odsud krásný výhled do okolní krajiny, především na jih do Posázaví. Je volně přístupná.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky