Úvod Inspirace Tohle by příště mohlo být vaše první ultra. Saar Challenge, 70 km Vysočinou

Tohle by příště mohlo být vaše první ultra. Saar Challenge, 70 km Vysočinou

od Karel Holub

V sobotu 17. září jsem běžel krásný ultra trail Saar Challenge. Startuje v Hlinsku a vede nádhernou přírodou Žďárských vrchů. Parametry jsou celkem přívětivé – 70 km/1400 m. Takže je to sice dlouhé, ale běhatelné a profil i terén jsou vhodné i pro začínající ultra běžce.

Organizátoři připravili tři trasy (21, 44, 70 km) a závod organizují bez zbytečného „tyjátru“. Za rozumné startovné tak závodník dostane parádní servis, dobře značenou trasu, profesionální fotky z trati, kvalitně zásobené občerstvovačky a vynikající jídlo v cíli (zajišťuje zdravá jídelna Pohanka z Pardubic).

Ráno jsem vstal v šest hodin, uvařil si kafe a ovesnou kaši. Kafe do termosky, kaši do misky, věci na běh do batohu a v 6:30 jsem vyrazil směr Hlinsko. Registrace, podepsat revers (ten název mě pobavil), vyplnit nouzový kontakt (paní Holubová, přijeďte si pro něj, zase někde běhal). Vypít kafe z termosky, natlačit do sebe kaši z misky, pověsit číslo na triko, nacpat pět gelů a tři tyčky do vesty, vodu do jedné 0,7litrové flašky, telefon do igelitu a s klíči od auta do zazipované kapsy u vesty a nakonec ještě nepromokavá bunda Monatane Minimius, kdyby sprchlo. Tepelný komfort jsem svěřil merino triku Icebreaker, na něj jsem hodil dlouhé triko ze závodu Scenic Trail a nohy si musely vystačit s kraťasy od Crazy Idea a kompresními návleky. O obutí jsem se rozhodoval mezi Inov8 Trailtalon 290 a Altra Olympus 4. Nakonec jsem zvolil větší pohodlí a obul Altra.

V devět hodin nám to organizároři odmávli a něco málo přes 40 lidí se vydalo na trasu. Počasí bylo přesně takové, jaké by člověk na podzimní Vysočině čekal. Chladno, mlhavo, deštivo, větrno, blátivo. Takže „skoro ideální“. Od startu kousek po rovině a pak hnedka hezký kopeček pro zahřátí. Následovala hezky zvlněná kombinace polních a lesních cest, cestiček a single tracků. Žádné prudké kopce, nic moc technického; dá se valit, co ti nohy dovolí a kam tě hlava pustí. Já jsem se držel zpátky, hlídal jsem si tepovku (kolem 135) a cesta hezky ubývala v tempu kolem 5 min/km. Na 25. km jsem byl v čase 2:10 a tady to začalo.

Šutry. Průchod kamennou řekou. Poskakování v bahně mezi kluzkými kameny. Nemám to rád. Neumím to, je to na mě moc technické a zpomaluje mě to. Nevadí, nějak to překlepu a užívám si panoramata (míněno mlha, zima, voda). Běžím se skupinkou dalších tří kluků a celkem pravidelně se střídáme v tahání tempa. Jenže s nástupem šutrů skupinku ztrácím a mám je sice na dohled, ale nemá význam je dotahovat, dokud nebude terén více běhatelný. Postupně překodrcám místní skalní útvary a kochám se, ale běžecky mi to úplně nechutná.

V poslední třetině se trasa zase srovná co do terénu, ale zase se trochu zkomplikuje delším přeběhem po asfaltu přes Svratouch. Tahle vesnice je snad nekonečná a ještě k tomu je to do kopce. Když jsem konečně nahoře, doběhne zezadu klučina, který mi před pár hodinami utekl v šutrech. Je hodně rozladěný. Zakufroval. To se stane. Jenže kousek za ním běžel borec, který se nejspíš ani nenamáhal na ně (kufrující byli dva) zavolat nebo písknout, že blbě zahnuli. Sám zahnul správně a nechal je valit špatnou cestou extra kilometr, aby si tu Vysočinu pořádně prohlídli. Kilometr kufr, kilometr zpátky. Jenom 10 až 12 minut navíc, žádná velká ztráta, ale v hlavě to udělá pěkný bordel. Nevím, jestli si to hoši v cíli vyříkali, ale tohle se prostě nedělá.

Posledních pár kilometrů se motají okrajem Hlinska a pro zpestření si vyšlápneme několik schodů na můstek přes řeku. Po skoro 70 kilometrech je pár schodů docela zajímavá výzva. Nakonec cestička kolem stadionu a už jsem na modrém koberci v cíli. Medaile, klepačka rukou s organizátorem a je to. Doběhl jsem na 15. místě za 7:26 h. Na 10. místo jsem ztratil “jen“ 10 minut a na vítěze 1:22 h. Užil jsem si to a věřím, že jsem na Saar Challenge nebyl naposled. A jestli uvažujete o svém prvním ultra, určitě si dejte Saar Challenge na seznam. Je to dobře organizovaný závod se zajímavou, běhatelnou trasou a rozumnými parametry. Vlastně ani nemusíte běže nejdelší trasu, protože i střední trasa o délce 44 km už je ultra. Sice takové “baby“ ultra, ale na to se historie neptá.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky