Úvod Inspirace Pelmel: Šéf Nutrendu podporuje dezinformátory a běžecký závod na 5000 km zná vítěze

Pelmel: Šéf Nutrendu podporuje dezinformátory a běžecký závod na 5000 km zná vítěze

od Karel Holub

Výrobci kol už nevědí, čím by nás překvapili a tak Bianchi dělá díry do řídítek a Specialized prodává štěrkolet za cenu slušně vybavené Dacie. Běžci na dlouhé tratě si udělali mistrovství světa v běhu kolem dvorečku, Courtney Dauwalter láme rekordy kam se podívá a Ital Marcato potřetí vyhrál závod na 5 000 km. Jo a Nutrend nám poněkud zhnědnul. Tak si dejte další pelmel ze světa vytrvalostního sportu.

Běžecká šílenost číslo 1

Možná si pamatujete větu přisuzovanou Zátopkovi, že jestli chcete něco vyhrát, běžte 100 metrů a jestli chcete něco zažít, běžte maraton. Na závodě 3 100 miles tedy o zážitky určitě nebude nouze. Jde o nejdelší oficiální běžecký závod. Vznikl v roce 1996 na trati 2 700 mil (4 345 km), ale asi to bylo moc krátké, tak už v roce 1997 pár mil přidali a od té doby je délka závodu neuvěřitelných 3 100 mil (4 989km). Tradičně se závod běží v New Yorku na okruhu, který vede kolem parku a střední školy ve čtvrti Queens.

Jde samozřejmě o vícedenní závod a běžci si mohou tempo rozvrhnout podle vlastních schopností a potřeb, ale na odpočinek mají maximálně šest hodin denně. V téhle krátké době se mohou postarat o nohy, vyspat, nebo prostě jen chvíli neběžet. Zbývajících 18 hodin z každého dne musí být na trati. Cílem závodu je překonání sebe sama a na start mohou jen závodníci s prokazatelnou ultramaratonskou historií. Není se čemu divit, protože se běží za každého počasí, a tak se závodníci mohou těšit na teploty atakující 40 °C nebo silný vítr a přívalové deště.

Letos vyhrál Ital Andrea Marcato. Ten není na závodě žádným nováčkem a vyhrál už předchozí dva ročníky. Na zdolání skoro 5 000 km dlouhé trasy potřeboval 43 dní 3 hodiny a 20 minut. Andrea je skutečně exemplárním příkladem duchovního odkazu spojeného se závodem, který založil Sri Chinmoy, a který mluví hlavně o překonání sebe sama. Marcato je vegetarián, běhá tisíce kilometrů ročně, vyhrává dlouhé závody, ale nezapomíná zdůraznit, že nejde o samotné výkony, ale o poznání sebe sama. Běh je pro něj asi opravdová meditace pohybem a jeho výkony jsou tak trochu z jiného světa. Občas ho můžete potkat i na závodech u nás, účastní se 48hodinovky v Kladně.

I v oblečení na street basket se dá vyhrávat ultra

Courtney Dauwalter zakončila sezónu ve velkém stylu na závodě Diagonale des Fous, který se běží na Francouzském ostrově Reunion. Závod o délce 167 km s převýšením 9 600 m nezačala úplně dobře, když upadla v jednom z technických seběhů a bolestivě se zranila. Nevzdala se a doběhla na prvním místě a ještě k tomu v novém ženském, traťovém rekordu 24:37 h. Předchozí rekord 26:34 h držela nedávno zesnulá Švýcarka Andrea Huser z roku 2017 a Courtney z něj ukrojila dvě hodiny.

Courtney Daulwater letos vyhrála na co sáhla, nebo spíš co rozběhla. Doma má tak zlato z Hardrock 100, Madeira Island Ultra-trail a teď tedy i Diagonales des Fous. Na všech třech závodech nejen vyhrála, ale taky posunula traťové rekordy. Courtney je mimořádné zjevení na ultra-trailové scéně. Trénuje se sama, nemá žádný pevný tréninkový plán a závody běhá v oblečení, které připomíná spíš úbor na pouliční basket. A vyhrává.

Ultra závod na okruhu 6 706 metrů

Myslíte, že je možné běhat ultra maratony na dvorku? No, jestli máte trochu větší dvorek, tak by to snad i šlo. Závody „back-yard ultra“ jsou relativně novým formátem ultra běhů, ale už si našly dost příznivců na to, aby bylo možné uspořádat mistrovství světa. Závod back-yard ultra nemá pevně danou vzdálenost, kterou musí závodníci zdolat. Běží se na okruhu 6 706 m a závodníci mají jednu hodinu na každý okruh. Říkáte si, že hodinka na necelých 7 km je dost času? Jasně, na první kolo dobrý. Na druhé asi taky. Ve třetím kole už někdo může mít problém. V šestém kole už se bavíme o maratonské vzdálenosti a rychlost 7 km/h najednou nemusí být taková samozřejmost, jak se na začátku zdálo.

Oběhnete kolo a čas do hodiny je jen váš. Můžete ho využít, jak chcete. Jídlo, pití, masáž, spánek, povídání s přáteli. Ale na začátku další hodiny musíte být na startovní čáře. Jinak končíte. A vyhrává ten, kdo se zvládne v limitu postavit na start, když už všichni ostatní vzdali. Poslední, kdo se udrží na nohách vyhrává.

Na mistrovství světa, které se konalo na několika místech po celém světě najednou zvítězili Belgičané Merijn Geerts a Ivo Steyaert, kteří si dvoreček oběhli 101. Sto a jedno kolo zvládli za 4 dny a 5 hodin a uběhli 677 km. Neskutečný výkon, ale co si budeme říkat, raději bych za tu dobu oběhnul nějaké pěkné kopce, než se kodrcat na 6km kolečku a čekat, až každou hodinu někdo pískne další start.

Zděšení z chování šéfa Nutrendu

Zdá se, že při výrobě sportovní výživy a doplňků pro sportovce se mohou do vzduchu uvolňovat látky, které negativně působí na kognitivní schopnosti a zdravý úsudek. To je samozřejmě nadsázka, ale jak jinak si vysvětlit blábolení majitele společnosti Nutrend Richarda Zedníka, který na firemním večírku vychvaloval dezinformátory Zítka a Malého. Zedníkův proslov se dostal na sociální sítě a na zveřejněném videu o mluví o Zítkovi a Malém jako o borcích a hrdinech, kteří bojují za naší svobodu. Tihle dva výlupci jsou přitom dezinformátoři nejhrubšího zrna – zadlužení až po uši a bezostyšně zneužívající strach a nejistotu lidí, kteří jim neváhají posílat penize na jejich „boj za svobodu a nový světový řád“.

Společnost Nutrend patří k předním výrobcům doplňků pro sportovce a sponzoruje také poměrně velké množství známých sportovců, akcí a závodů. Sám Zedník zatím odmítá video komentovat a ani společnost Nutrend nevydala žádné oficiální stanovisko. Výrazné prohlášení zatím nepřišlo ani od sponzorovaných sportovců. Jasně, peněz ve sportu není nikdy dost a darovanému koni i od zadele voní. Ale diskutující na Facebooku už své zděšení dali jasně najevo a mnozí naznačili, že my obyčejní hobíci máme naštěstí možnost volit svojí peněženkou.

Kolo z jiné dimenze

Bianchi Oltre RC. Foto: se svolením Bianchi.cz

Společnost Bianchi nedávno představila svoje nové superkolo Oltre vybavené technologií Air Deflector. Jedná se o speciální kokpit (řídítka chcete-li), který má podle výrobce významně ovlivnit proudění vzduchu nejen kolem samotného kola, ale taky kolem jezdce. Člověk by ani neřekl, že něco takového dokáže trojúhelníková díra do řídítek, ale když to říká Bianchi, bude to asi pravda.

Podle výrobce dokáže nová technologie ušetřit až 17 wattů při rychlosti 50 km/h. Problém je tak trochu v tom, že tohle super kolo není oficiálně schválené UCI a na závodech, které spadají pod regulaci UCI, se na něm jen tak nesvezete. Tedy svezete, ale bez zmíněné díry technologie Air Deflector. Zda kola s takovou „vychytávkou“ na závodech nakonec uvidíme, ukáže čas.

Štěrkolet za cenu auta

Specialized S-Works Diverge STR. Foto: se svolením Specilized.cz

Specialized uvedl na trh nový štěrkolet. Gravel je stále populárnější a Specialized se s modelem Diverge STR zaměřil na hodně movitou klientelu, které za pořádný peníz nabídne špičkové technologie a inovativní tlumení v zadní stavbě rámu.

Speciální tlumení umístěné mezi horní rámovou trubku a sedlovku nabízí až 30mm zdvih a tím by mělo zajistit lepší efektivitu jízdy v terénu a vyšší pohodlí jezdce. Samotný tlumič je uložený v horní rámové trubce a tato konstrukce by měla jezdcům zajistit možnost zůstat v sedle i na nerovnostech rozbitých cest. Specialized slibuje, že nové tlumení vám umožní strávit v sedle o 20 procent více času než u modelů bez tlumiče. Paráda. Sedím, šlapu, nedrncám. Tedy za předpokladu, že jsem za tuhle vychytávku ochotný zaplatit mezi 13 až 15 000 USD podle specifikace. Takže štěrkolet s tlumením za bratru 320 až 370 000 Kč. Asi napíšu Ježíškovi, no.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky