Úvod Inspirace Novinky ze sportu: Zbořené rekordy a kalhoty pro ženy, které už nemusejí řešit svlékání

Novinky ze sportu: Zbořené rekordy a kalhoty pro ženy, které už nemusejí řešit svlékání

od Karel Holub

Dnes se podíváme na tři úžasné běžkyně, které překonávají rekordy. Některé rekordy mají hodnotu hodin, jiné pár vteřin a některé dokonce stovky dní. A aby se ženám lépe běhalo, přišla firma Chickfly s převratnou inovací. Pelmel ze světa vytrvalostního sportu je dneska rodu ženského.

Camille zbořila rekord. Zase

Camille Herron je špičková americká ultra běžkyně, která drží rekordy na všech možných vzdálenostech a dokonce má jeden světový za maraton v kostýmu komixové postavy – 2:48 v kostýmu Spiderwoman. Úžasné je, že na dlouhých tratích poráží i elitní muže a běhá na této špičkové úrovni i ve svých 42 letech a nejspíš ještě dlouho bude porážet většinu těch, co se s ní postaví na start.

Že umí běhat opravdu rychle a hodně daleko potvrdila tento víkend, kdy znovu posunula hranici světového rekordu v běhu na 100 mil na dráze. Vzdálenost 160 km uběhla za 12:52:50 a byl to její třetí běh na téhle trati, kdy se dostala pod 13 hodin. Pro představu je to tempo pod 5 min/km. Camille Herron to tempo držela skoro 13 hodin. Tentokrát teda aspoň běžela bez kostýmu.

Jarmila překonána

V roce 1982 stanovila Jarmila Kratochvílová světový rekord na halové čtyřstovce. A tenhle rekord čekal a čekal a zdál se nepřekonatelný, až přišla Femke Bol z Holandska a překonala ho. Starý rekord měl hodnotu 49,59 s a jeho nová hodnota je 49,26 s.

Šlo o nejstarší rekord v halových disciplínách, takže snad ani nemusíme být smutní, že „nám“ ho holanďanka vyfoukla. Vždyť už to bylo skoro na pováženou, jestli je vůbec v ženských silách běžet tak rychle.

Půlmaraton 260 dní po sobě

Helen Ryvar je Welšanka, která běhá tak nějak na půl. Tedy půl maratonu. Každý den. A to už skoro 300 dní v řadě. Ryvar vstává každý den ve čtyři ráno, aby si svoji „půlku“ stihla zaběhnout před tím, než půjde do práce.

Všechno začalo, když zemřel její bývalý manžel. V té době sice žili odděleně, ale měli spolu tři děti a ty smrt otce samozřejmě hodně zasáhla. A Helen taky. Potřebovala se dát dohromady, a tak si dala výzvu, že zaběhne 28 půlmaratonů v řadě.

Když cíl splnila, nechtělo se jí přestat, takže běhala půlmaratony dál, až se postupně dostala k hranici Guinessova rekordu, který byl 111 půlmaratonů v řadě. Postupně nechala i tuhle metu daleko za sebou a běhá dál. Její další cíl je na čísle 333. Daleko k tomu nemá a zdá se, že nejspíš ani tohle nemusí být úplně poslední číslo. Třeba jí konečně někdo řekne, že běhá jen půlku z maraton a ona si doběhne i ty druhé půlky. Sledovat její každodenní běh můžete na Facebooku.

Nestahuj kalhoty

Foto: se svolením Chickfly

Společnost Chickfly přišla na trh s inovací zejména pro ženy, které nerady stahují kalhoty proto, že si potřebují ulevit. Takže dámy, pokud jste vždycky tak trochu záviděly chlapům, že jim stačí rozepnout zip a můžou malovat žluté obrázky do sněhu, Chickfly gatě jsou přesně pro vás.

Patentovaná konstrukce poklopce Chickfly má dva překrývající se panely ze strečové tkaniny, které se od sebe oddělují. Pružný poklopec přechází zezadu dopředu. Po uvolnění se opět zacvakne a zůstane na svém místě – to vše bezpečně a snadno jako poklopec bez zipu. Takže stačí čapnout, odhrnout, uvolnit se a pak zase zakrýt. Skvělé využití to může najít v horolezectví, na hiku, ale i při běhání. Za nás teda revoluční inovace a velký krok k rovným podmínkám mezi ženami a muži, která bude dostupná pro podporovatele Kickstarteru v létě a v obchodech snad ještě letos.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky