Úvod Inspirace Jak běhají Češi: muži jedou na výkon a utrácí za boty, ženy volí zlatou střední cestu. A jak běhá na jaře redakce Rungo?

Jak běhají Češi: muži jedou na výkon a utrácí za boty, ženy volí zlatou střední cestu. A jak běhá na jaře redakce Rungo?

od Rungo

Advertorial: Staré lidové přísloví říká „Co Čech to muzikant“, novodobá adaptace tohoto úsloví by mohla znít „Co Čech to běžec.“ To jsme mohli ostatně na vlastní oči vidět také o prvním dubnovém víkendu na vyprodaném pražském 1/2maratonu. Běžecké nadšení dvanácti tisíc závodníků jen potvrzuje průzkum Jak běhají Češi, který pro značku PUMA zrealizovala agentura DATANK.

Průzkum zjistil, že každý čtvrtý Čech běhá alespoň jednou týdně. Hlavní motivací je fyzické i mentální zdraví a nikoli hubnutí, které je ale důležité pro 30 procent běžců. Češi nejraději běhají v květnu a v září, nejméně zase v prosinci a v lednu. Liší se také běžecké zvyky mezi pohlavími – muži běhají o něco více než ženy a zároveň také více utrácejí za běžeckou výbavu. Ženy naopak více pilují techniku a ekonomiku běhu. A právě na běžecké odlišnosti mezi pohlavími se zaměříme v tomto článku. A závěrem se také mrkneme, jak na jaře běhá redakce.

Muži tolerují extrémní podmínky, ženy volí zlatou střední cestu

Češi Běhají nejvíce v květnu, aby se před létem dostali do formy. V tomto měsíci běhá 80 procent běžců. Žen běhá v tomto období dokonce o 5 procent více než mužů. Ti naopak lépe zvládají chladnější počasí i zimní nepohodu. Od listopadu do března jich průměrně běhá skoro 37 procent, zatímco žen jen necelých 29 procent. Běžkyně se v tomto období přesouvají na běžecký pás do fitness center. V teplejší části roku naopak o něco více průměrně běhají ženy (72 procent) než muži (70,6 procent). I když během letních prázdnin, kdy obecně zájem o běh mírně klesá kvůli vysokým teplotám, běhá o 2,6 procenta mužů více. Z průzkumu Jak běhají Češi tedy vyplývá, že muži jsou více tolerantní vůči extrémním podmínkám počasí.

Češi jedou na výkon a utrácí za boty, Češky pilují techniku

Z průzkumu také vyplynulo, že muži běhají o něco více (54 procent) než ženy (46 procent) a také že holdují intenzivním běhům a technickým inovacím běžeckých bot. Ženy si vystačí s kratším tréninkem v rozmezí mezi 3 až 5 případně 10 km a raději pilují techniku a ekonomiku běhu (více než 54 procent).

Boty vybírají převážně dle značky a designu. Za běžecké vybavení, konkrétně za obuv, utrácejí však v průměru více Češi než Češky. Jsou schopni akceptovat na rozdíl od žen i cenu okolo 5000 Kč, zejména ti, co běhají třikrát týdně a více. 81 procent žen za boty utrácí v rozmezí mezi 1500 Kč až 2000 Kč. Polovina z celkových respondentů by za boty nedala více než 2000 Kč. Běžci minimalizují své náklady, a proto si nové boty kupuje jednou ročně či méně často jen 46 procent. Naopak 8 procent zapálených běžců do nové obuvi investuje více než dvakrát ročně. Alarmujícím faktem je, že 80 procent hobby či rekreačních běžců, nevlastní žádné speciální běžecké boty, což může zvyšovat pravděpodobnost zranění. Právě pro tyto běžce značka PUMA vyvinula univerzální běžecké boty ForeverRun NITRO.

Marela Joglová a Vít Pavlišta v botách PUMA ForeverRUN, cena 4599 Kč, dostupné na Sanasport.cz.

Run forever s ForeverRUN 

Model ForeverRUN Nitro z dílny PUMA je opravdu vychytaný do posledního detailu. Má propracovanou stélku, která byla navržena ve spolupráci s odborníky z Kaiser Sport & Ortopædi a díky zvýšené podpoře klenby a ergonomicky tvarované konstrukci paty podporuje běžecký krok na jakémkoliv povrchu. Kontrolu zajišťuje vychytaný systém RUNGUIDE, který udržuje nohu při došlapu ve středu a minimalizuje tak zranění. Prostě s nimi nešlápnete vedle. Bota byla také otestována v doposud nejrozsáhlejším běžeckém testu se 196 běžci. Ti model označili za měkčí, stabilnější a citlivější než ostatní stabilizační modely. Momentálně ForeverRUN testuje při svých trénincích i maratonský běžec Vít Pavlišta, který je po prvním proběhnutí označil jako pohodlné objemovky.

Jak na jaře běhá redakce Rungo

Aktuálně i my v redakci nové PUMY také zkoušíme. Na vlastní nohy je testuje ten nejpovolanější – ultraběžec a náš kolega Dan Orálek. Loni si vzal na paškál odlehčené závodní silničky PUMA Deviate Nitro Elite. Do té doby na sobě přes 30 let PUMY neměl, což jeho zvědavost před samotným testováním jen umocnilo. Čtvrtstoletí vývoje podle Dana bylo znát. S botami se mu totiž podařilo zdolat i pár osobních rekordů.

Letos přišla PUMA s vylepšenou verzí tohoto modelu. Novinka by podle značky měla díky karbonovým vláknům PWRPLATE zajišťovat větší stabilitu a maximální efektivitu běhu, zatímco pěna NITRO Elite by měla zajistit parádní odpružení. Jedná se o novinku vyrobenou z lehké mono-síťoviny. Takže jsou vám v botě vidět i ponožky, což může být příjemným zpestřením nebo také pěkným oříškem, když zjistíte, že nemáte reprezentativní ponožky. Odolná pryž PUMAGRIP potom zajistí přilnavost k více povrchům a běh bez námahy, takže se nemusíte obávat podkluzování. Již brzy se můžete těšit na recenzi PUMA Deviate Nitro Elite 2 od Dana.

V „Elitkách“ běžel první dubnovou sobotu ½maraton i běžec Vít Pavlišta a elitní běžkyně Moira Stewartová, která se umístila na prvním místě v kategorii českých žen. Prozradíme, že na rozhovor s Moirou se můžete brzo těšit.


Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky