Úvod VybaveníBěhání TEST: Fénixy se solárním dobíjením od Garminu. Kolik vydrží?

TEST: Fénixy se solárním dobíjením od Garminu. Kolik vydrží?

od Rungo

Výdrž hodinek je pro mě jedním z nejzásadnějších parametrů. Vlastně ani ne pro to, že bych s nimi podnikal expedice do neprobádaných koutů naší planety, nebo na nich byl životně závislý v extrémních podmínkách vysokých hor. Občas si zaběhnu ultramaraton, kde při mém tempu potřebuji výdrž na GPS i přes 20 hodin, jezdím podle hodinek na kole, ale nakonec je pro mě úplně nejdůležitější, že je nemusím každý večer sundávat a dávat do nabíječky. Jsem zkrátka pohodlný a nemám rád zbytečné starosti. 

Garmin na tom byl ohledně výdrže vždycky skvěle, ale když teď navíc do poslední generace hodinek řady Fenix přidal jednu modelovou řadu se solárním nabíjením Garmin Fenix 6X pro Solar, říkám si, že se do hodinek možná dostává nové technologie, která výdrž posune zase o krok dopředu, a proto by si zasloužila důkladnější prozkoumání.

Technika

Jednou z nejzajímavějších věcí na solárním nabíjení u Garminu je technické zpracování. Solární panel, který převádí světlo na energii pro baterku hodinek, má totiž dvě části. První z nich je tenký asi jeden milimetr široký proužek kolem ciferníku hodinek. Na první pohled si ho možná ani nevšimnete, ale při bližším zkoumání ho nelze přehlédnout. Tento proužek je tvořen z fotovoltaického materiálu, který zachycuje 100 procent světla, které na něj dopadne. Druhou, možná ještě zajímavější částí, je pak průhledná fotovoltaická vrstva, která je součástí skla hodinek (Garmin toto řešení nazývá termínem PowerGlass) a překrývá celý ciferník. Protože je tato vrstva průhledná, zachytí asi jen deset procent dopadajícího světla, na druhou stranu se však jedná o větší plochu, která vykompenzuje nižší účinnost.

Solární nabíení na plný výkon. Po stranách si všimněte tenkého proužku solárního panelu. Foto: Filip Marvan

Dobrou zprávou je, že „solární“ sklo nemá negativní vliv na čitelnost displeje. Když jsem vedle nich v přímém porovnání položil modely Fenix bez solárního nabíjení, nepoznal jsem v čitelnosti žádný rozdíl. 

Efekt solárního nabíjení

Hned na úvod je třeba říct, že solární nabíjení v Garmin hodinkách nemá za cíl nahradit klasickou nabíječku do elektrické zásuvky. Samotné solární nabíjení totiž nedokáže pokrýt spotřebu energie hodinek, obzvlášť v režimu GPS. Garmin udává, že při průměrném pobytu tří hodin na slunci s hodinkami na ruce, vám solární nabíjením přidá zhruba deset procent energie v GPS režimu, v úspornějších režimech bez GPS to pak je více. 

A to je hlavní cíl solárního nabíjení – využít energii ze slunce k částečné kompenzaci spotřeby a prodloužení výdrže. Efekt solárního nabíjení je extrémně závislý na čase stráveném na přímém slunci (nejlépe) a představu o tom, jak velký přínos to může mít, asi nejlépe ilustruje tabulka s výpočty přímo od Garminu.

 Jeden z widgetů pro zobrazení aktuálních statistik výdrže a nabíjení. Foto: Filip Marvan

Zmíněné tři hodiny by měly být více méně na přímém slunci (udává se 50 000 lux). Lze předpokládat, že v jarních a letních měsících, kdy jsou dlouhé dny a hodinky nezakrývají rukávy bund, to může být i více než dvojnásobek, naopak v zimě bude efekt solárního dobíjení jen minimální. 

Důležitá je kvalita světla, pro kterou platí dvě pravidla. Sluneční světlo je mnohem efektivnější než umělé světlo, a i když venku svítí slunce, jakmile zaběhnete do stínu, pod stromy, efekt nabíjení poměrně výrazně klesá.

Na druhou stranu díky detailnímu nastavení režimu spotřeby, který je k dispozici ve všech modelech Fenix 6, si můžete optimalizovat nastavení hodinek přesně podle vašich konkrétních potřeb (vypnutím funkcí, které nepotřebujete) a spolu se solárním nabíjením se dostat na opravu zajímavou výdrž. 

Ve stínu je potenciál solárního nabíjení jen částečný. Foto: Filip Marvan

Já jsem například vyzkoušel, že pokud přepnete hodinky do úsporného režimu (vypnuta veškerá konektivita na jiné zařízení a zobrazuje se jen zjednodušený úsporný ciferník) a necháte je ležet na přímém slunci, tak se hodinky pomocí solárního nabíjení opravdu nabíjejí. V tomto režimu tak za ideálních podmínek teoreticky můžete fungovat bez nabíječky, a to už zní docela dobře. Nabíjení samozřejmě není nikterak rychlé, za cca pět hodin na přímém slunci mi ukazatel baterie vzrostl o jedno procento a předpokládaná výdrž v úsporném režimu se prodloužila o jeden den.

Podle všeho funguje solární nabíjení i při vypnutých hodinkách, s podobným výsledkem jako v úsporném režimu. Po zhruba čtyřech hodinách na přímém slunci jsem získal jedno procento navíc. 

Sledování a statistiky

Docela zajímavé je na živo sledovat, jak solární nabíjení probíhá a jak je efektivní. Standardně k tomu slouží jakýsi terčík, který je součástí standardního vzhledu ciferníku. Terčík je rozdělen na několik segmentů, které se postupně vybarvují podle toho, kolik světla na hodinky dopadá a jak je solární nabíjení efektivní. Na stejném ciferníku můžete sledovat také graf vývoje intenzity světla za posledních šest hodin a tyto informace naleznete případně i v samostatném widgetu (takže o ně nepřijdete, i když si vyberete jiný vzhled ciferníku).

Další možnosti sledování statistik pak nabízejí aplikace a widgety, které jsou dostupné v Connect IQ obchodu, kde jich je celá řada. 

Stojí to za to?

Za solární nabíjení si oproti standardní verzi u modelu Fenix 6X připlatíte zhruba pět tisíc korun. Solární dobíjení je pak k dispozici také u jachtařského modelu Quatix6X Solar, kde je příplatek stejný, což není zrovna málo. Ale tak to již u technologických inovací bývá. Větší škoda je, že sortiment solárních modelů hodinek je velmi omezený a pokud by měl o solární nabíjení zájem uživatel s menším zápěstím nebo dokonce žena, tak dvojice dostupných modelů nebude pravděpodobně vyhovovat ani designem, ani velikostí.

Rozdíl mezi prací u počítače a pobytem venku je na statistice solárního nabíjení vidět na první pohled. Foto: Filip Marvan

Pokud trávíte většinu času v kanceláři (nebo v poslední době na home-office) a ven se dostanete jen na kratší sportovní aktivity, přínos solárního nabíjení asi velký nebude a zmíněný příplatek nedává příliš smysl. Opakem mohou být aktivní lidi, kteří tráví hodně času venku a delší výdrž pro ně bude příjemným bonusem. Díky tomu, že se o solární nabíjení vlastně nemusíte nějak extra starat, je to další argument k tomu, výdrž hodinek zkrátka „neřešit“. Protože i když si cestou na víkend vzpomenu, že jsem zapomněl nabíječku doma a stav baterie ukazuje jen 20 procent, vím, že s nimi bez problémů zvládnu dva své obvyklé výběhy, nemusím vypínat notifikace ani měření tepu a v neděli večer budou hodinky stále fungovat. A když bude svítit slunce, možná se s nimi navíc projedu i na kole.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky