Úvod Inspirace Podivuhodný příběh kontroverzního profesora Tima Noakese. Toho, který stál u zrodu sacharidových gelů

Podivuhodný příběh kontroverzního profesora Tima Noakese. Toho, který stál u zrodu sacharidových gelů

Být dlouholetým zastáncem určitého směru a přesvědčení, publikovat studie, vydat knihy, a po více než třiceti letech veřejně vystoupit a sdělit, že jste se spletli? Mohlo by se zdát, že takové rozhodnutí se rovná profesní sebevraždě, ale profesor Noakes tak, jako jeden z mála vědců moderní doby, učinil. A to s hrdostí. Jak se stalo, že zakladatel vědy o běhání a propagátor carb loadingu vytrhl kapitolu o výživě ze své nejznámější knihy Lore of Runnning a začal s výzkumem od znova?

Přemýšleli jste někdy o tom, kde a kdy se vzaly gely a další sacharidové bomby, které většina vytrvalostních sportovců považuje za nezbytné? Kdo navrhl strukturu tréninků, popsal mechanismy zranění a to, jak se jim vyvarovat? To a mnoho dalšího popsal na téměř tisíci stránkách své knihy Lore of Running profesor Tim Noakes v roce 1985. Vysloužil si tím pověst předního sportovního vědce, který dlouhé roky určoval směr vývoje vytrvalostních sportů a inspiroval mnohé další autory.

Oběť vlastní metabolické teorie

Paradoxem osudu bylo, že v roce 2010 dohnaly profesora Noakese jeho vlastní teorie. Zjistil, že se zkrátka zmýlil. Že celých těch 30 let propagoval něco, co jemu, ale i mnoha dalším lidem způsobilo značné problémy s metabolickým zdravím. Jeho otec zemřel na komplikace spojené s cukrovkou a sám profesor Noakes si uvědomil, že ho bude následovat, pokud nic nezmění. Zlom nastal v roce 2010, kdy Tim Noakes přesel na low carb stravu. Noakesův zdravotní stav se rychle stabilizoval, a dostal svá metabolická onemocnění do remise, což ho silně motivovalo, aby se pustil do výzkumu.

Dlužno podotknout, že v profesionálních kruzích se setkal s ostrou kritikou a jeho univerzitní výzkumy přišly o finance. Krátce na to, v roce 2012, založil nadaci Tim Noakes Foundation, která sice sídlí v Jihoafrické republice. Dosah má ale ohromný po celém světě. Spolu s touto charitou se také rozběhla vzdělávací organizace Nutrition Network, která nabízí on-line kurzy pro lidi pracující ve zdravotnictví a příbuzných oborech.

Co to znamená pro sportovce?

Tim Noakes se zaměřuje jak na otázky kolem výživy běžně populace, tak aktivních i profesionálních sportovců. Od roku 2010 začal shromažďovat a prozkoumávat veškeré dostupné studie od počátku 20. století, které se nějakým způsobem zabývají vlivem přijmu sacharidů na výkon. Dostal se na úctyhodné číslo kolem 400. Od známých studií, například od profesore Jeffa Volka, až po některé zcela zapadlé.

Noakesova zjištění korespondují s tím, co propagují a aktivně provozují sportovci jako Zach Bitter či Dan Plews. Shodují se na dvou klíčových tématech. Atleti potřebují být citliví na insulin a musí si umět sáhnout na tukové zásoby. Jedno bez druhého ani není možné. Zmínění sportovci toho dosahuji tak, že v nezávodním období upřednostňují jako palivo tuk a protein. V závodním pak dodávají sacharidy. Ty pocházejí ze zdrojů s nízkým obsahem vlákniny a jsou často v tekuté formě. O tom dost podrobně mluví Zach Bitter na svém YouTube kanálu.

Mainstream versus Tim Noakes

Pokud člověk nemá metabolismus adaptovaný na tuky, je mu při atletickém sportovním výkonu třeba dodávat sacharidy často, a to poměrně ve velkém množství. V poslední době se uvádí až 120 g na hodinu. Tato představa o fungování metabolismu pochází ze studií z 80. let. Tyto studie úplně ignorovaly tukový metabolismus, který bylo obtížně zkoumat, a nikdo se mu tak příliš nevěnoval. Až po roce 2010 se směr výzkumu obrátil a vědci dospěli ke zjištění, že lidský organismus má schopnost pálit primárně tuky při sportovní zátěži. Člověk, který je adaptovaný na tukový metabolismus, tak bude přijaté sacharidy ukládat do svalu jako glykogen, ale aktuální potřebu produkce energie pokryje z tuků.

Noakes jako spisovatel

Kromě výživy je Noakes také známý výzkumem hyponatremie spojené se sportovním výkonem. To je stav, při kterém se následkem nadměrné konzumace tekutin sníží hladina sodíku v krvi na kritické množství. To bylo poprvé zdokumentováno v 80. letech. Doplňování elektrolytu je tak zásadní nejen pro zvýšeni výkonu, ale i samotné zdraví vytrvalostních atletů. Profesor Noakes utřídil své poznatky v knize Waterlogged, která dává i praktické rady pro bezpečnou hydrataci během sportovních výkonů.

V roce 2015 vyšla kniha The Real Meal Revolution: The Radical, Sustainable Approach to Healthy Eating, která kromě poznatků z lidské biologie přináší veskrze praktické informace o přípravě jídel i s fotografiemi. Následovnicí nejznámější Noakesovi knihy Lore of Running se v roce 2017 stala kniha Lore of Nutrition. Lore sice v češtině znamená něco jako soubor tradic, obsah knihy je ale v protikladu s tradičními představami o výživě. Profesor Noakes tím ovšem svou misi nekončí a je nadále aktivní, zejména v přednáškové činnosti doma i v zahraničí.

Malá perlička na závěr. Tim Noakes je tím, kdo stál v roce 1987 u zrodu sacharidových gelů. Kromě toho, že je vědcem, byl ve své době i aktivním sportovcem, který se zaměřoval na maratonské tratě. První gel se jmenoval Squeezy a jeho 25 gramů mělo atletům zajistit energii až po dobu jedné hodiny. Nutno dodat, že profesor Noakes se během svých veřejných přednášek za svůj vynález několikrát omluvil.

Profesor Tim Noakes (*1949) je uznávaný jihoafrický vědec s hodnocením A1, který se specializuje na vědu o cvičení a výživu. Publikoval přes 750 vědeckých knih a článků, včetně své nejnovější knihy ‘Lore of Nutrition’. Profesor Noakes obdržel mnoho ocenění za svou práci, včetně Ceny za celoživotní dílo od Národní výzkumné nadace Jihoafrické republiky. Nyní je emeritním profesorem na Univerzitě Kapského Města a často přednáší na akcích po celém světě. Po rozsáhlém výzkumu účinnosti mezinárodních dietních pokynů dospěl profesor Noakes k závěru, že dieta s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků (LCHF) je přínosná pro udržení metabolického zdraví. V roce 2012 založil Tim Noakes Foundation, aby pomohl přinést změnu v této oblasti. Od té doby spolupracuje s dalšími význačnými osobnostmi na poli výživy, jako je například Dr David Unwin či Dr Zoë Harcombe.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.