Úvod Zdraví Test: měření tlaku nikdy nebylo snazší a přesnější. Garmin Index BPM je prostě profi zařízení

Test: měření tlaku nikdy nebylo snazší a přesnější. Garmin Index BPM je prostě profi zařízení

Garmin Index BPM je prémiový přenosný tonometr, který vám umožní přesně a pohodlně monitorovat krevní tlak a tepovou frekvenci přímo z domova. Certifikovaný zdravotnický prostředek přináší špičkovou přesnost a snadné ovládání, navíc se bezdrátově propojí s aplikací Garmin Connect, kde můžete sledovat trendy, spravovat uživatelské profily a sdílet data s lékařem.

Garmin Index BPM je podle GMDN (Global Medical Device Nomenclature) přenosný elektronický tonometr s automatickým nafukováním pro použití na paži. Podle evropské klasifikace MDR (Medical Device Regulation) je certifikován do třídy rizika IIa, stejně jako jsou obecně přenosné tonometry. Jedná se o lékařský přístroj pro měření systolického / diastolického krevního tlaku a tepové frekvence. Byla provedena validační studie, která potvrdila přesnost měření podle platných norem (+/- 2 mmHg či 2 % odečteného tlaku a +/- 5 % odečtené hodnoty pro puls). Je důležité si uvědomit, ačkoli je Garmin Index BPM zdravotnickým prostředkem, neslouží jako diagnostický přístroj pro diagnostiku onemocnění, toto může provádět pouze odborný lékař. 

Měření krevního tlaku je důležité pro sledování stavu kardiovaskulárního systému. Je mýtem, že vysoký krevní tlak (arteriální hypertenze) souvisí pouze s nesprávným životním stylem či fyziologickými faktory, genetickou zátěží, onemocněními či věkem. Vyvolávající příčinu se často nepodaří jasně identifikovat a vysoký krevní tlak vídáme i u aktivní, sportující a jinak zdravě žijící populace bez známých onemocnění a nazýváme jej esenciální hypertenzí. 

Tip: Jak správně měříme krevní tlak? Informace a instruktážní video najdete na webu České společnosti pro hypertenzi.

Co Garmin Index BPM umí?

Garmin Index™ BPM je kompaktní bezhadičkový tonometr s široce nastavitelnou manžetou (rozsah 22 až 45 centimetrů obvodu paže). Pracuje na 4 mikrotužkové (AAA) baterie a výrobce deklaruje jejich životnost na 9 měsíců při denním použití pro jednoho uživatele. Životnost zařízení výrobce udává 3 roky, o možnosti kalibrace se nezmiňuje.

Tlakoměr umožňuje spojení s aplikací Garmin Connect (Wi-Fi / Bluetooth), která je volitelná. Zobrazení v aplikaci zapadá do známého ekosystému a doplňuje data aktivit a dalších senzorů o přehledné statistiky měření krevního tlaku s upozorněními na nefyziologické hodnoty. Data lze exportovat do PDF a sdílet např. s lékařem.

Aplikace taktéž umožňuje nastavení upozornění na pravidelné měření krevního tlaku. Zařízení dovoluje nastavit až 16 individuálních uživatelských profilů, které synchronizují hodnoty s přidruženými Garmin Connect účty. Paměť v samotném přístroji (bez aplikace) postačuje na posledních 100 měření. 

Uživatelská zkušenost s Garmin Index BPM

Tonometr působí kvalitně a poměrně kompaktně. V ovládací části jsou 3 tlačítka s kombinovanými funkcemi pro zapnutí, výběr uživatele, procházení záznamů / menu a manuální vyvolání synchronizace. Ovládání se mně jeví intuitivně a jednoduše. Po nastavení obvodu manžety se přístroj pohodlně nasazuje a manžetu již není třeba nijak upravovat po nasunutí na paži. Měření probíhá poměrně rychle (závisí na krevním tlaku), následně se data automaticky přenesou do aplikace.

S cenou pro český trh 4490 Kč (web Garmin) se řadí k prémiovým tonometrům a je primárně určen pro majitele ostatních zařízení z rodiny Garmin, kteří chtějí mít všechny informace ze sportovních i zdravotních senzorů automaticky synchronizovány na jednom místě. Uživatelé mohou procházet historii, sledovat trendy a data sdílet s okolím.

Autor textu David Pospíšil vystudoval biomedicínské inženýrství (Ing.) a vnitřní lékařství se specializací kardiologie (Ph.D.). Pracuje jako vedoucí biomedicínský inženýr na Interní kardiologické klinice ve Fakultní nemocnici Brno a je odborný asistent na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Profesně se komplexně věnuje srdečním arytmiím – srdeční elektrofyziologii, včetně výzkumu a četné zahraniční spolupráce.  Celý život aktivně sportuje.

0 FacebookEmail

1 komentář

Jarda 20. 8. 2024 - 21:50

Na titulní fotce k článku máte tlakoměr nasazen na ruce naopak oproti návodu k obsluze. Na displeji tak není možno vidět naměřené hodnoty, tlakoměr se špatně ovládá a kovová přezka je na vnitřní straně ruky místo na vnější. Asi to bude taky nějak měřit, přesto bych se asi radši držel návodu k obsluze.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.