Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty Boty na běhání: kdy nastal čas ke koupi a jak vybrat „na dálku“?

Boty na běhání: kdy nastal čas ke koupi a jak vybrat „na dálku“?

od Vít Kněžínek

Lesy a parky se tohle jaro jenom hemží běžci. Spoustu z nich k běhání “donutila” současná situace a karanténní opatření. Ta samá opatření způsobují i jeden nezanedbatelný problém. Všechny obchody (běžecké speciálky), kde by vám mohli poradit a pomoci ve vašich začátcích, jsou zavřené. Nabízí se proto otázka – co k běhání do začátku vlastně potřebuji a můžu běhat v prvních sportovních botách, které najdu v botníku?

O běhání se říká, že je to nejjednodušší a nejlevnější sport. To je do určité míry pravda, i když pokročilejší běžci, kteří objíždí množství závodů po celém světě, s vámi asi souhlasit nebudou. Minimálně v začátcích vám ale opravdu bude stačit obléct kraťasy a triko, nazout boty a vyrazit (více v článku, jak začít běhat). Pamatujte ale na to, že nejsou boty jako boty a s rostoucí zátěží se zvyšuje i riziko zranění a dalších problémů. Správné boty jsou pak jedním ze základních kamenů toho, aby se vám běhalo příjemně, pohodlně a nic vás nebolelo.

Zjistěte, zda vás běh baví, pak nové boty a následně pilujte techniku

Nejdůležitější věcí z hlediska prevence zranění je správná technika a schopnost se zdravě hýbat. S tím souvisí protahování, mobilita a pilování běžeckého kroku. V okamžiku, kdy ale s během začínáte, je důležité především běhat, bez ohledu na techniku a všechny další věci. Zkrátka zjistit, jestli vás běhání opravdu bude bavit, a nabrat základní kondici. A právě v této fázi hrají kvalitní běžecké boty velmi důležitou úlohu, protože vaše nohy ochrání i přes všechny nedostatky a chyby (dopad přes patu, pomalá kadence), kterých se můžete dopouštět. Teprve až když se pořádně rozběháte, má smysl se posunout o krok dál a řešit systematický trénink a zlepšení techniky.

Vraťme se ale k běžeckým botám. Nemusíte mít nejnovější a nejdražší model hned na první vyběhnutí. Jestli je běh ten správný sport pro vás, si můžete otestovat prakticky v jakékoliv botě. Ideálně by měla být co nejměkčí, nejlehčí a nejvzdušnější. V okamžik, kdy vás to začne bavit a vy vyrážíte ven několikrát do týdne, byste ale měli z výše uvedených důvodů zauvažovat o investici do specializovaných běžeckých bot, které vás v praxi ušetří bolavých holení a často i kolen, zad, nebo kotníků.

Jak vybrat novou botu, když jsou obchody zavřené? Nebojte se obrátit na nejbližší běžeckou speciálku online, nebo po telefonu. Většina z nich v omezeném režimu stále funguje a jejich personál je schopný vás navést k ideální botě i na dálku. 

Tři základní pravidla výběru na dálku

  1. Nové boty si pořizujte vždy alespoň o půl centimetru delší, než je délka vašeho chodidla, aby nedocházelo k otlakům a vzniku puchýřů vlivem těsné boty.
  2. Dbejte na to, aby byla vybraná bota určená na povrch po kterém běháte. Mezi modely do terénu a na silnici jsou obrovské rozdíly, což se projeví na funkčnosti i životnosti.
  3. Boty před vyběhnutím pořádně vyzkoušejte. Zboží zakoupené z e-shopu se dá do 14 dnů bez potíží vrátit. Většina obchodů vychází vstříc a zajišťuje rychlou a bezproblémovou výměnu. Než s botami poprvé vyrazíte ven, tak v nich doma vyzkoušejte strávit dostatek času, aby jste si byli stoprocentně jistí, že vás nikde nic netlačí, že se bota nezouvá a že je vám celkově maximálně pohodlná. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky