Úvod VybaveníBěhání TEST: Suunto 7, hodinky, které vás nadchnou i zklamou

TEST: Suunto 7, hodinky, které vás nadchnou i zklamou

od Jan Kužník

Skvělý AMOLED čitelný displej si zamilujete stejně jako podrobné mapy. Kromě toho jsou chytré hodinky Suunto 7 vzhledově vydařené, i když to je otázka osobního vkusu. Otázkou je, zda bylo dobrou volbou vývojářů postavit je na platformě od Googlu. Přečtěte si náš test.

Uvedeny na trh byly letos na veletrhu CES v Las Vegas a jsou to první hodinky od Suunta, které v sobě kombinují aplikace pro tuto značku a operační systém Wear OS od Googlu (včetně mobilních plateb). Ne vždy to dělá dobrotu. Platforma Googlu pro chytré hodinky není zrovna v nejlepší kondici (spíše naopak) a tu vlastní sportovní Suunto bohužel opustilo. Navíc v základu chybí některé podstatné funkce jako je monitorování spánku nebo nativní podpora rozšiřujících zařízení (jako je například hrudní pás pro měření srdeční činnosti). Na druhou stranu, Suunto nabízí špičkový AMOLED displej, na němž vykreslí podrobné offline mapy i pro běh ve složitém terénu, pohodlné ovládání dotykem i tlačítky a v neposlední řadě i vkusný design, který vám umožní nosit hodinky nejen na sport, ale i třeba k obleku. To vše za necelých 13 000 Kč.

Dotyk i stisk

Základní logika ovládání je podobná té, jakou najdete i u jiných chytrých hodinek. Naklopením zápěstí displej aktivujete. Suunto jej totiž nemá defaultně nastavený do režimu „always on“. Tažením prstu shora dolů zobrazíte menu pro nastavení offline režimu, režimu kina a nerušit. Odtud si také můžete prozvonit ztracený telefon nebo přeměnit hodinky na improvizovanou baterku (rozzáří se displej). Naopak tažením prstu odspodu vytáhne notifikace z telefonu (příchozí SMS, maily, atd.). Majitelé iOS zařízení bohužel nemohou na notifikace nijak reagovat. Ti s Androidem mají možnost na SMS a další zprávy odpovídat přímo na hodinkách.

Vlevo se pak nacházejí funkce Google asistenta (hodinky umí neustále naslouchat příkazu OK Google) a jeho nastavení. Pohybem prstu vpravo pak postupně vyvoláte pět obrazovek, jejichž obsah si můžete libovolně navolit. Může zde být například váš tep, časovače, přehledy aktivit, předpověď počasí, kompas, atd. Stejně tak fyzická tlačítka jsou programovatelná a lze jim přiřadit jakoukoliv funkci.

Za výhodu považuji kombinaci dotykového a tlačítkového ovládání. Všechny funkce, které při běhu potřebujete, lze ovládat nejen rejděním prstem po displeji, ale i tlačítky. Pohyb v mapě je však vždy pohodlnější prstem. Příjemně nízká je vzhledem k velikosti (průměr 50 mm) i hmotnost hodinek – 67 gramů.

[ngg src=“galleries“ ids=“4″ display=“basic_imagebrowser“]

Výborné mapy

Protože jsme na převážně běhacím webu, zaměřím se především na funkce spojené s tímto druhem pohybu. Sportovní režimy hodinky automaticky rozlišit nedovedou, ale ruční výběr je přehledný a při každém spuštění aktivity vždy po ruce. Vybrat si můžete ze základních typů pohybu (běh, jízda na kole, chůze, trénink v tělocvičně, přespolní běh a plavání). Ke každé kategorii je pak k dispozici upřesňující nastavení (intervalový běh, běh na pásu, jízda na cyklotrenažéru, orientační běh, brusle, jóga, tanec, box, atd.). Někomu může chybět například triatlon nebo jakákoliv jiná volba, která by umožňovala kombinaci více sportů najednou.

Zároveň s typem pohybu je možné si vybrat i druh mapy, do které se aktivita zakreslí. A právě v tomto ohledu je Suunto nejsilnější. K dispozici je jak podrobná outdoorová mapa s vrstevnicemi a pěšinkami, tak i zimní mapa třeba pro běžky. Signál GPS naskakuje prakticky okamžitě, jakmile vyjdete z budovy nebo vystrčíte ruku z okna. Hodinky jej neztrácí ani pokud je máte při běhu pod mikinou a ještě třeba šusťákovkou.

Specialitou Suunta jsou pak takzvané heatmapy, které v mapě intenzitou zvolené barvy indikují nejpopulárnější, respektive nejpoužívanější trasy. V nabídce jsou jak ty běhací, tak pro cesty horské kolo, běžky, chůzi, ale i pro horolezectví, sjezdování, golf a plavání.

Mapy se dají stáhnout pro použití offline přímo do hodinek. Bohužel, občas se stane, že se tok dat zasekne a i přes relativně malou velikost souboru, trvá stahování nesmyslně dlouho. Podrobnost map je velmi dobrá. V maximálním přiblížením se vám na displeji zobrazí plocha o průměru 10 metrů. Přečtete si čísla popisná domů a podle vrstevnice najdete i tu nejmenší správnou odbočku v prudkém kopci. Srovnání s Mapy.cz od Seznamu by však Suunto prohrálo. Chybí jak turistické značky, tak bohužel i některé (zejména relativně nové) krajinné markanty, jako umělá jezera atd. Nicméně to, co nabízí konkurence za příplatek, máte u Suunto zdarma v ceně a v některé další aktualizaci se možná dočkáme i dalšího zpřesnění. Mimochodem, v případě, že trasu běžíte již po několikáté, systém v závěrečném souhrnu po doběhu vyhodnotí váš aktuální výkon v porovnání s těmi předchozími a ohlásí nejlepší čas. V přehledu, v rámci mobilní aplikace, si pak můžete zobrazit i trendovou křivku trasy.

Heatmapy se skvěle hodí pro objevování nových tras v dosud neznámých končinách. Mapa sama o sobě postrádá podrobnost outdoorové mapy, protože se předpokládá, že uživateli jde především o udržení směru a polykání kilometrů. Běhací heatmapa je i základním podkladem ciferníku, když hodinky vybalíte z krabice. Pokud vám tento nevyhovuje, přímo skrze hodinky si můžete vybrat jiný. V nabídce Wear OS jsou jich desítky.

Údaje při běhu a vyhodnocení po doběhu

Jakmile zapnete příslušnou aktivitu, na displeji se zobrazí uběhnutá vzdálenost, tempo, čas a srdeční frekvence. Barvou je podél okraje znázorněna zóna (tepové frekvence), ve které se podle tepu právě nacházíte. Při prvním zapnutí se vždy zobrazí i nápověda pro tlačítka, kterými můžete aktivitu pozastavit, změřit si mezičas kola, nebo přejít na další obrazovku. Tam vidíte průběhy v rámci jednotlivých automaticky (po kilometru) nebo ručně nastavených kolech.

Konec aktivity je nutné potvrdit stiskem tlačítka, což zabraňuje tomu, že si ji omylem vypnete ještě třeba během vyklusávání. V souhrnu je graficky znázorněno tempo, tepová frekvence, zóny tepové frekvence a nadmořská výška. Ostatní hodnoty jsou pouze číselné: doba trvání aktivity, uražená vzdálenost, průměrná rychlost a tepová frekvence, spálené kalorie, počet nastoupených a sklesaných metrů, doba potřebná pro zotavení, PTE a EPOC. Minimálně u posledních dvou hodnot by bylo záhodno, kdyby je Suunto zobrazovalo i graficky. Člověk by tak měl lepší představu o tom, jak dobrý jeho poslední trénink byl.

Celkové shrnutí výkonu za den/týden/ měsíc najdete v aplikaci Suunto na mobilu. Bohužel, velmi často (takřka pravidelně) se stane, že hodinky po doběhu nahlásí chybu v synchronizaci. Data o výkonu tak musíte nahrát do mobilní aplikace „ručně“ při jejím opakovaném spuštění. Na můj vkus bohužel i tento úkon trvá nezvykle dlouho, jako by se snad stahovaly megabajty dat.

V mobilní aplikaci je k dispozici Kalendář, kde se aktivity graficky znázorňují podle objemu a typu. Pod položkou Analýza můžete za dané období rozklíčovat přesný počet aktivit (celkem i po jednotlivých sportech), počet cvičebních hodin a celkem spálené kalorie. Toť vše.

Co chybí a co ne

Suunto nativně nepodporuje připojení externích senzorů (hrudní pás, atd.). Za tímto účelem je nutné stáhnout aplikace z Google Play přímo na hodinkách. Hodinky také v základu nedokážou monitorovat průběh spánku. Ten je přitom nedílnou součástí každého tréninkového procesu. Opět je tedy nutné si stáhnout nějakou aplikaci pro Wear OS. Pokud není zapnutá žádná aktivita, Suunto měří tep jen jednou za několik minut. Konkurence ve stejné cenové hladině přitom monitoruje vaše srdce téměř kontinuálně.

Neoslní ani výdrž akumulátoru, který se dobíjí proprietálním kabelem s magnetickou koncovkou. Suunto sice oficiálně uvádí 30hodinovou výdrž při aktivitách bez GPS a 12hodinovou se zapnutým sledováním polohy, ale těmto hodnotám se ani nepřiblížíte. Za hodinu běhu totiž ubude přibližně 13 % kapacity akumulátoru (bez jakékoliv spuštěné dodatečné funkce, jako je například přehrávání hudby). Jakmile přitom baterka spadne pod 10 %, aktivuje se úsporný režim (lze jej vypnout nebo i ručně v případě potřeby kdykoliv zapnout) a veškeré sledování aktivit se přeruší. Za krátkou výdrž hodinek může jak použitý hardware, tak i ne právě úsporný Wear OS.

Pochválit můžeme širokou podporu sportovních aplikací třetích stran, do kterých Suunto dokáže naměřená data poslat. V seznamu najdete snad vše, od Stravy, přes TrainingPeaks až po Endomondo. Suunto si poradí i s hudebními streamovacími aplikacemi, a pokud dáváte přednost výběhu bez mobilu, můžete si empétrojky uložit i přímo do paměti hodinek (8 GB). Teoretickou výhodou Wear OS je pak i možnost stažení dalších aplikací. Je však otázkou, jak dlouho ješte bude Google tuto platformu podporovat. Vzhledem k jejímu ne právě uspokojivému stavu ji také někteří vývojáři opouštějí.

Koupit či nekoupit

Pokud patříte k těm, kteří ještě nemají svou oblíbenou značku, dejte finské novince šanci. V základních funkcích vás určitě nezklame a offline mapy vám při běhu přijdou vhod. Reprezentativní je i její vzhled a nadchne i pohodlné ovládání kombinující dotyk s robustními tlačítky. Pokud jste však uzamčeni v systému iOS nebo běháte náročnější a delší tratě, budete se muset asi poohlédnout jinde.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky