Úvod Inspirace Markova půlka: síla je v pohybu a otevřené hlavě

Markova půlka: síla je v pohybu a otevřené hlavě

od Marek Odstrčilík

Běhám. Jezdím na kole. Chodím ven. Našel jsem sílu a postupně se vymaňuji z klinče svých démonů. Každý den je pro mě vlastně výzva a přiznávám, že ne vždy ale řeším svoje chmury ideálně. Spoustu věcí se učím řešit nově a jinak. Spousta věcí se povedla, řekl jsem „NE“ času na sociálních sítích a omezil je na minimum. Zvednul jsem zadek a dal se do pohybu. Konečně.

Minulý text rozhodně nebyl pozitivní a omlouvám se všem, kteří čekali plné řádky běhání a cyklistiky. Ale věřím, že vše bude lepší a lepší. Krev do žil mi vlévá třeba to, že hnusné deštivé počasí mě neposadí doma na gauč, ale dokážu se vykopat. Musím. Hecnout se je pekelný nakopávák vaší mysli a klusat lesem je prostě doping duše. Vlastně začínám a je to vzrušující jako kdysi. Hlavně vypadnout ven. Běhat, procházet se, na kolo, pro rohlíky, do lékárny. Člověk má být v pohybu směrem vpřed. Ať už jde o tělo, nebo o hlavu.

Mám radost, když sport spojím s přáteli, které znám roky. Foto: Magdaléna Ondrášová

Podařilo se mi zlepšit dobu spánku, a to na skoro sedm hodin. Snažím se odkládat včas všechna elektronická udělátka a spíš si číst nebo poslouchat hudbu. Zpravodajství, posty, tweety jsem zamknul v peřiňáku. Na vliv lepšího a klidnějšího spaní má určitě i omezení kávy. Ano, už ji zase piju, ale poslední se snažím do 14:00. Celkově se psychicky cítím o dost líp, a to i díky rannímu protahování a cvikům progresivní relaxace (střídání napětí v různých částech těla a následného uvolnění). Tohle jsou jen moje chvíle a je to naprosto osvěžující a posilující.

Pro hlavu je kolikrát lepší vyběhnout ale sám. Foto: Marek Odstrčilík

A co můj půlmaratonský cíl, který byl na začátku? Stále v něj doufám. Nevzdávám to a pokud budu mít sílu, tak si ho v příštím roce zaběhnu. Na pohodu a s úsměvem. Takže v následující době hodlám běhat, jezdit na kole, posilovat a hlavně protahovat. To je moje cesta. Doufám.

Není však každý den parádní a stále na mě dopadá tíha událostí. Řítíme se do omezování všeho možného, což naprosto chápu a respektuji. Netěší mě to, ale tak to prostě je. Co mě děsí, je to, že kdejaký pomatenec veřejně říká, že rouška je symbolem nesvobody, a že on ji nosit nebude, protože máme demokracii. A víte, co je ještě horší, stádo mu tleská a slovně napadá každého, kdo v ní kolem prochází. Je to naprosto děsivé, plíživě strašidelné. Já s rouškou nemám žádný problém, není to tedy něco, co bych chtěl mít celý den na puse, ale nijak mě to neomezuje a dá se to vydržet.

Rungo-cyklo-výjezd z partou z Brna. Foto: Jan Džačovský

Každý je odborník, každý všemu rozumí, šíří se nepravda a bláboly. Omezit se, sebrat kus svého pohodlí a dát ho na jednu hromadu pro dobro všech, tak to je pro mě ona výše zmíněná demokracie. Je to podobné, jako s tím hecnout se a jít změnit sebe, své špatné návyky a být lepší. Každý musí začít u sebe a ne hledat viníka jinde. I já se o to snažím. Někdy lépe, jindy hůře. Beru tyhle věci kolem sebe jako výzvu.

Vím, že jsem se dostal trochu jinam, ale musel jsem. Můj život totiž není jen maraton.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky