Úvod VybaveníCyklistika Zwift, Tacx nebo Rouvy? Každá aplikace na cyklotrenažér má něco svého

Zwift, Tacx nebo Rouvy? Každá aplikace na cyklotrenažér má něco svého

od Marek Odstrčilík

Prodeje cyklistických trenažérů v době covidových omezení lámou rekordy. Sehnat teď nějaký je skoro větší výkon než vyjet Mout Vantoux ze všech stran. Pokud ale nějaký máte, a to nejlépe ten chytrý, tak se můžete vydat zkoumat legendární trasy, závodit nebo trénovat ve virtuálním světě. Které aplikace ale zvolit? Cena Rouvy, Tacx nebo Zwift je různá, stejně jako se lehce liší, co každá nabízí.

O čem je řeč? Pokud máte doma cyklotrenažér, televizi (nebo jinou obrazovku) a internet, nemusíte u šlapání koukat na filmy, ale prožít virtuální projížďku nebo závod. Je to opravdu návykové a motivující.

Od počítačové grafiky po video natočené při reálné projížďce. Závod sám se sebou, nebo skutečnými lidmi, kteří právě teď sedí na trenažéru ve svém obýváku třeba na druhé straně zeměkoule. Nebo ani ne tak daleko, může to být klidně Čech, a to ne ledajaký, ale ten nejlepší. Dnešní aplikace k cyklotrenažérům nabízejí opravdu mnoho, jak se od sebe odlišují si řekneme právě teď.

Tacx

Skvěle natočená reálná videa, trasy z legendárních závodů (Flandry, Milan-San Remo, vyjet si můžete Koppenberg nebo projet l’Eroicu v Toskánsku), budete slintat nad místy, kudy projíždíte a zatoužíte se sem vrátit. Prostředí aplikace by mohlo být intuitivnější, ale myslím, že na vylepšováních se stále pracuje, zvláště, když značka patří nově pod Garmin. Samozřejmostí je vyfiltrování si trasy přesně podle svých představ, volba obtížnosti, sklonu trasy, délky atd. Tacxu propadnete, protože projedete místa, kam se asi v nejbližší době nedostanete.

Závody na Tacxu se ale nepořádají, leda byste se domluvili s kámošem a vyrazili na stejnou trasu ve stejný čas. Kromě toho, že můžete jet stávající trasy v Tacxu, můžete si tam nahrát i svoji, kterou jste už venku jeli. A to tak, že ji nahrajete ze svého cyklopočítače Edge prostřednictvím aplikace Garmin Connect, nebo pomocí propojení účtu strava.

Co potřebuji: Chytrý trenažér nebo standardní se senzorem kadence a rychlosti.

Cena za měsíc: 9,90 euro (tedy cca 260 korun, podle toho, jaký je aktuální kurz)

Rouvy

Česká aplikace z Vimperka. Najdete zde online závody. Na obrazovce vidíte reálnou videotrasu stejně jako u Tacxu a animace v podobě závodníků. Takže Rouvy je něco mezi reálným videem a počítačovou hrou. Můžete tak zvolit trasu v místě, kde už jste byli a prožívat znovu třeba křižovatky a místa na Šumavě. Je vidět, že české ručičky prostě umí. Závody vás vtáhnou do děje a vy šlapete jak splašení. Navíc se na některých závodech potkáte na startu s českou top špičkou, jako je třeba Ondra Cink, Honza Škarnitzl apod.

Můžete ale jezdit jen svůj trénink, dát si lehkou vyjížďku, domluvit se a jet s kámošem. Volit můžete roviny, kopce, dlouhé štreky, kopce v Anglii atd. Komunita a možnosti jsou opravdu velké. Na Rouvy se vypisují i výzvy, kde se můžete porovnávat s ostatními a někdy jsou i o ceny.

Co potřebuji: Chytrý trenažer nebo obyčejný se senzorem rychlosti a výkonu.

Cena za měsíc: 160 korun/pro 3 členy rodiny (variant je ale více)


Zwift

Jeden velký online počítačový cyklistický svět, který je komplet grafický, a který kromě v reálném světě existujících tras má i několik zcela vymyšlených. Spousta závodů, tras, skupin. Jelikož Zwift patří mezi největší platformy pro virtuální potkávání se, tak je zde na online trasách opravdu velké množství lidí a vy pořád někoho buď předjíždíte nebo jste také předjížděni.

Zwift nabízí mnoho funkcí, třeba možnost jet za někým v háku, sbírat body a “tunit” svoje kolo nebo vybavení. Je zde obrovská komunita a spousta možností co a kde jet. Pokud zvolíte poklidnou jízdu, tak i po cestě můžete svoje plány měnit a uhnout třeba na horskou silnici. Zwift je rozhodně nejdražší, ale závody jsou tady snad každou hodinu a opravdu si připadáte jak na závodu.

Na této platformě a cyklotrenažérech Tacx se letos pojede první virtuální mistrovství světa.

Co potřebuji: Chytrý trenažér nebo standardní se senzorem kadence a rychlosti.

Cena za měsíc: 399 korun

Petr Vakoč: trenažér, objemy chůzí po horách a virtuální večeře

Jak začít jezdit doma?

  • Musíte mít ideálně chytrý cyklotrenažér nebo běžný.
  • Pokud nemáte chytrý trenažér, tak můžete použít senzory na kolo pro kadenci, rychlost nebo watty.
  • Chytré trenažéry umí samy řídit odpor podle aplikace a virtuální trasy, ty běžné mají páčky, kde si odpor řídíte sami.
  • Koukat na trasu můžete přes telefon, tablet, počítač nebo něco z toho propojit na televizi, což je mnohem lepší zážitek.
  • Stáhnout si některou z aplikací, které poskytují trasy z celého světa a jsou na nich i online závody. Například Tacx, Rouvy, Zwift.
  • Připravte se na to, že vám to dá zabrat mnohem víc než při reálné jízdě.

2 komentáře

IvetaK 27. 2. 2022 - 22:38

Ahojky. Plánuji koupit tento cyklotrenažér http://trefasport.cz/cyklotrenazery/22967-master-x-14.html máte je někdo v bytě?

Odpověď
Michal 3. 1. 2022 - 13:43

Bylo by prosím možné sem dát nějaké odkazy na kompatibilní cyklotrenažéry a spiningové kola tak, aby bylo možné najeté km synchronizovat do Stravy? Našel jsem třeba něco takového: https://www.kettler.cz/cyklotrenazer-schwinn-ic8-100893/?gclid=EAIaIQobChMIivupgMyV9QIVjf93Ch0UlQDZEAQYAiABEgIeLPD_BwE

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky