Úvod TréninkBěžecký trénink Zakázáno běhat. Pokud jste si pauzu ještě nenaplánovali, udělejte to teď

Zakázáno běhat. Pokud jste si pauzu ještě nenaplánovali, udělejte to teď

od Magdaléna Ondrášová

Běžec, který se plně ponoří do svého koníčku, je nebezpečný sám sobě. Nadšení z nových pokroků nezná mezí a nutí ho běhat víc, rychleji a dál. Než přijde pohroma zvaná zranění. Ale to je jen jeden z důvodů, proč byste si měli naordinovat běžecké volno.

Pokud jste to ještě neudělali, je právě nejvyšší čas. Jednou ročně, záleží na tom, jak máte sezónu rozplánovanou, pověste běhání na hřebíček. Mohu to ze své zkušenosti vřele doporučit. Zpravidla je využíván k běžeckým prázdninám právě podzim, kdy se běžec nachází v období po posledních závodech (a běžeckých cílech) a před začátkem nové sezóny, která pak startuje objemovými pomalými běhy.

Podzim k odpočinku nahrává i svojí podstatou, kdy se tělu nedostává tolik energie, musí přivyknout změně počasí i menšímu přísunu slunečního záření.

Proč si dát odpočinek od běhu

Důvodů, proč si dát klid od běhu, je více. Jednak jde o prevenci zranění. I kdybyste nakrásně protahovali po každém běhu, což neděláte, celý rok vykonáváte jednostranný pohyb a tělo je pak náchylné ke zranění. Je dobré dát odpočinout přetěžovaným šlachám a kloubům a dát jim více času k řádné regeneraci, než jen pár hodin. To, že nás nic nebolí totiž neznamená, že je vše stoprocentně v pořádku.

Pak tu jde i o psychický stimul. Tím, že si běh na chvíli zakážete a budete hlavu zaměstnávat jinak, si ho budete o to více později užívat a spíše se vyhnete vyhoření. Vytrvalec hlavu ke svému sportu potřebuje a vytrhnout mysl ze stereotypu tréninků je také důležité.

V konečném důsledku jde tedy o běžeckou dlouhověkost, ke které je potřeba zdravé tělo, touhu v srdci a fungující hlavu.

Jak dlouho odpočívat

Na to není jednoznačná odpověď. Záleží na tom, jak intenzivní váš trénink je. Doba odpočinku se pohybuje mezi jedním až třemi týdny. Jeden týden je však minimum. A pozor, nezáleží na tom, jakých výsledků na závodech dosahujete, či jaké máte „óvéčko“ (tempo obecné vytrvalosti). Pauzu potřebují jak profíci, tak hobíci. Vaše běžecké plány na další sezónu to určitě nezhatí.

Gaučink se nekoná

Běžecký odpočinek nelze mylně vykládat jako období nicnedělání. Opravdu se jedná pouze o období bez běhu. Není ideální začít s fyzickou aktivitou z nuly na sto během pár dní, stejně to platí i naopak. Pokud pravidelně běháme, měli bychom zůstat tělesně aktivní i nadále prostřednictvím jiných stimulů.

Máme tady ideální období věnovat se aktivitě, na kterou nám jindy nezbýval čas, nebo věcem zcela novým. Tělo nám za to poděkuje. Co například?

Naprostou většinu můžete provozovat i doma. V dnešní době existuje spousta videí nebo i on-line cvičení.

Jak doma naopak necvičit si přečtete tady.

Pokud nedokážete bez běhu být vůbec, zkuste po tuto dobu alespoň velmi zpomalit a zařadit třeba indiánský běh.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky