Úvod Nezařazené KS: Kalhoty na hory… ale jaké?

KS: Kalhoty na hory… ale jaké?

od Rungo

KOMERČNÍ SDĚLENÍ Jakmile nahlédnete do kategorie „Kalhoty“ na lecjakém e-shopu je snadné se v celé nabídce ztratit! Zkusíme vám to zjednodušit, abyste příště věděli, jak vybrat kalhoty pro vaše dobrodružství. Pojďme se na to podívat.

U kalhot se nejvíce budou lišit materiály a střihy. Najdete střihy volné, které jsou jistě přijemnější v teplejších měsících a také střihy atletičtější, které jsou dobré pro rychlý aktivní pohyb, nebo při pohybu v technickém terénu.

Hned na začátku je dobré zmínit, že v teplém prostředí vám bude vždycky nejpříjemněji v šortkách. Horolezci při nástupu,thru-hikeři a nakonec i vy – běžci víte, že šortky jsou ve vedrech fantastické a nic líp nevětrá, než krátké vzdušné nohavice šortek. Navíc vám v batohu nezaberou skoro žádné místo v momentě, kdy je na ně už chladno.

Pro turistiku, nebo delší treky nejsou od věci lehké nylonové kalhoty, které vás ochrání před větrem a při namočení poměrně rychle uschnou. Pořád jde o kalhoty, které oceníte v teplejších měsících. Tuto kategorii kalhot často najdete ve variantě s odepínacími nohavicemi. Téměř pravidlem jsou také nabrané kapsy na stehnech pro vaše nezbytnosti.

S přibývající nadmořskou výškou, nebo klesající teplotou budeme hledat něco se silnějším úpletem. Je to už nějaká doba, co švýcarská firma Schoeller vyvinula materiál s pružným hustě tkaným úpletem – obecně známý jako „soft shell“. Soft shell je ze všech kalhotových materiálů mechanicky nejodolnější, a i bez použití membrán má velice slušnou odolnost proti větru.

Softshellové kalhoty najdete v různých tloušťkách, s podšívkou a třeba i s membránou, ale i bez nich.

Membránové nepromokavé kalhoty oceníte hlavě v deštivém počasí, nebo v mokrém sněhu. Zajímavým doplňkem některých, který oceníte s pohorkami, nebo lyžařskými botami na nohou, jsou dlouhé zipy po stranách nohavic, které výrazně usnadňují oblékání. Na trhu je mnoho modelů, některé jsou velmi lehké – tudíž ideální jako povinná výbava skyrunningapod. Odolnější membránové kalhoty budou vhodné na trekking, nebo horolezectví.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky