Úvod Nezařazené I aktivní šedesátníci musí umět správně odpočívat. Bylinky z kuchyně nebo pyžamový den

I aktivní šedesátníci musí umět správně odpočívat. Bylinky z kuchyně nebo pyžamový den

od Lucie Pilátová

Odpočinek je nezbytnou součástí života. Pokud si ho nedopřáváme pravidelně, tělo se o něj přihlásí únavou a oslabením organismu. Zejména ve vyšším věku bychom se měli naučit správně odpočívat. A to jak aktivně, tak i pasivně. Vyzkoušejte některé z následujících tipů.

Říká se, všeho s mírou. Čas, který věnujete práci, byste proto měli úměrně vyvážit odpočinkem. V opačném případě se může stát, že si tělo o volno řekne samo. Jenom vám k regeneraci organismu už nebude stačit víkend a možná ani delší časové období. Nedostatek odpočinku totiž často bývá příčinou různých zdravotních obtíží, například únavového syndromu či oslabení imunity. Co tedy dělat, abychom se těmto problémům vyhnuli?

Snažte se vyspat

Základem kvalitního odpočinku je dostatek spánku. Patříte-li mezi nespavce, zkuste změnit spánkovou hygienu. Tedy chodit pravidelně spát, aby si tělo zvyklo na určitou hodinu a samo se naladilo do klidového režimu. Za dveřmi ložnice nechte počítač i mobil. Místnost před spaním vyvětrejte. Alespoň dvě hodiny před spaním už byste neměli nic jíst a rozhodně nepít nápoje s kofeinem ani alkohol. Lépe se vám bude usínat po malé večerní procházce na čerstvém vzduchu. K dobrému spaní napomáhá i kvalitní matrace. Ideální je vybraná na míru vašemu aktuálnímu stavu. Myslete na to, že ve spánku tělo regeneruje, zmírňují se dopady stresu, zlepšuje paměť a koncentrace. Spát byste proto měli denně alespoň sedm hodin.

„Pyžamový“ den

Někdy si člověk odpočine, když celý den lenoší. Čas od času je takový pasivní odpočinek příjemný. Co se během něj dá dělat? Třeba si konečně dočíst kapitolu z oblíbené knihy, poslouchat hudbu nebo se podívat na zajímavý film. V rámci pasivního odpočinku ale můžete i jen sedět, ležet a nedělat nic, nejlépe ani na nic nemyslet. Nechat myšlenky jen tak volně plout a snít s otevřenýma očima.

Bylinková relaxace

Stalo se vám někdy, že jste se rozhodli odpočívat, ale nějak vám to nešlo? Cítili jste se v tenzi, myšlenky se vám neustále vracely k pracovním starostem a nedokázali jste se uvolnit nebo se soustředit na hobby aktivitu. Někdy nám zkrátka naše podvědomí nedovolí alespoň na čas zapomenout na různé problémů. Proto je vhodné sáhnout pro bylinkovou první pomoc. Pokud nemůžete spát, uvařte si večer před spaním šálek levandulového čaje, který zbavuje neklidu a napomáhá lepšímu usínání.

Duševní pohodu a relaxaci vám dodá čaj z bylinky, kterou nejspíš už znáte z kuchyně. Oregáno neboli dobromysl obecná je vynikající nejenom jako koření, ale i nápoj navozující klid a pohodu. Ostatně, jak už to prozrazuje i v názvu. Určitě s námi budete souhlasit, že duševní blaho a dokonalý odpočinek zajistí i bylinková koupel. Takové poležení ve voňavých bylinkách má blahodárný vliv nejenom na psychiku, ale i na celý organismus.

Odpočívat lze i aktivně

Klasickým příkladem aktivního odpočinku je sport. Sportovní výkon vyžaduje soustředění, ať už jedete nebo běžíte na čas, či se jen potřebujete dostat kamsi na kopec. Spolehlivě si tak vyčistíte hlavu od různých problémů, ať již soukromých nebo pracovních. Aktivně odpočívat se ale dá i při manuální práci třeba na zahrádce, což je příjemná relaxace zejména pro lidi po padesátce, kteří se po zatěžujícím týdenním vysedávání v kanceláři potřebují protáhnout.

Sportovní trenér Adam Šťastný k tomu říká: ,,Jaký pohyb si vybrat? To vždy záleží na sportovní historii daného člověka. Já bych zájemce rozdělil do tří kategorií: 1. začátečník, který se nikdy nehýbal a najednou se rozhodne začít pro sebe něco dělat; 2. sportovec v mládí, kterého později spolkl pracovní svět a po několika letech nicnedělání se zděšením zjišťuje, že se zadýchává na schodech; 3. aktivní amatérský sportovec, který v mládí sportoval a dodnes si udržuje fyzičku pohybem s přáteli během týdne.

Pro první dvě kategorie musím vyzdvihnout hlavní věc, a to je se s někým poradit. Zainvestujte do sebe tím, že si alespoň na začátek najmete trenéra, ať už jde o jakýkoliv pohyb. Předejdete tak rychlému vyhoření a hlavně zranění. Nejvíce zranění vzniká právě v okamžiku, kdy „skočíte” do sportu a pohybu moc rychle a po dlouhé době nic nedělání chcete okamžité výsledky. Lidé ve třetí kategorii už většinou ví, co potřebují, jelikož se v mládí a během své sportovní kariéry naučili své tělo poslouchat.“

A jaký sport si vybrat?

,,Vždy je dobré dělat aktivit více, každá aktivita je svým určitým způsobem jednostranná,“ dodává trenér Šťastný. ,,Důležitá je všestrannost pohybu, nelze říct, že potřebuji procvičit jen jednotlivé části těla. Celé tělo bylo stvořeno k pohybu, tak ho potřebuji procvičit celé! Ať už jde o 20 nebo 60letého člověka, tak je nejdůležitější vybudovat si pozitivní vztah k dané aktivitě, pokud ten vztah nevybuduji, tak vydržím pár měsíců a při první delší pauze už znovu nezačnu. Na každou aktivitu se najde člověk, který by jí neměl dělat, ale takové všeobecně nejbezpečnější aktivity jsou plavání, brusle, chůze i běh (nebát se mírných nárazů, kosti také potřebují přiměřenou zátěž), jóga a cvičení s vlastní vahou. Masáže, sauna, pára a další aktivity na uvolnění svalů jsou také velmi dobré. V rozumném rozsahu se více méně nemusíte bát ničeho, důležité je se hýbat, zvednout srdeční tep, rozhýbat klouby a zahřát svaly. S věkem všechny struktury v těle ztrácí svou elasticitu, to znamená, že se mnohem častěji stávají úrazy. Jediný způsob jak tento proces zpomalit je pohyb, přiměřeně zdravě jíst a pít, kvalitně spát, zkrátka zůstat aktivní.“

Zkuste i naše recepty na hezké ráno:

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky