Úvod TréninkOstatní sporty Chůze, při které opravdu hubnete. Jak na Nordic walking zdravě a efektivně

Chůze, při které opravdu hubnete. Jak na Nordic walking zdravě a efektivně

od Marcela Grundzová

Nordic Walking je poměrně oblíbeným sportem. Není divu. Může ho provozovat vlastně každý a použití holí během chůze nejen že zapojuje i horní část těla, ale také pomáhá spálit více kalorií, než se při chůzi běžné. Má tedy plno výhod. Bohužel ale podle odborníků na tento sport většina lidí používá hole na Nordic walking špatně.

Jestli používáte hůlky správně, si můžete z části ověřit i sami – pokud chodíte s hůlkami špatně, pak hůlky používáte vlastně jen před tělem a ruka se nedostane při chůzi do zapažení.  Další případné chyby ale může odhalit i instruktor a využití jeho služeb lze jen doporučit.

Proč se vložit do rukou instruktora

Protože to není náročné a zajistí vám to správné základy. Podle Kateřiny Kolišové z webu Škola chůze není technika nijak složitá a pokud použijete dobrého instruktora, většinou stačí jedna lekce. Po ní běžný člověk dokáže chodit sám a neubližovat si. Tuto lekci je vhodné po nějaké době zopakovat pro doladění techniky a vychytání případných chyb.

Jana Stejskalová z Českomoravské federace Nordic Walking je více opatrná a říká, že naučit se správnou techniku je individuální záležitostí. Někdo to zvládne během jedné lekce, někdo potřebuje lekcí více. I ona doporučuje instruktora a dodává, že instruktor neučí jen samotnou techniku chůze, ale učí i technikám správného dýchání.

Video instruktora nenahradí

Koho by nenapadlo podívat se na YouTube, jak se to dělá! Není to ale dobrý nápad. Kateřina Kolišová z webu Škola chůze říká, že videí jsou na internetu stovky, ale jen zlomek je kvalitních. Navíc existují různé techniky. Například v Polsku se používají kratší hůlky a s nimi i trochu jiná technika, než je ta, která pochází z Finska a používá se i u nás. Více práce v rámci finské techniky dělá biceps a triceps než ramenní klub a je považována za více fyziologickou. V Polsku je využívána technika, ve které více pracuje rameno, což zatěžuje i krční páteř (tuto techniku částečně používají i v Německu či Austrálii) a je tedy pochopitelné, že mnoho videí na internetu ukazuje tuto techniku.

Dalším důvodem, proč nevyužívat videokanál místo instruktora, je fakt, že je to jednostranná záležitost. Nevidí vás a vy nevidíte při chůzi sebe. Nikdo vás nemůže tedy upozornit na případné chyby a vést k jejich odstranění.

Kde je možné chodit s hůlkami pro Nordic Walking?

Kateřina Kolišová z webu Škola chůze říká, že s holemi lze chodit téměř všude, snad jen s výjimkou nebezpečného terénu. Ostatně na chůzi v různých terénech jsou hůlky uzpůsobeny. V terénu se chodí s hroty (ty se do terénu „zakousnou“ a dovolují odraz) a na tvrdém povrchu se hroty přikryjí „botičkou“, která hrot chrání.

Botička a hrot hole pro Nordic Walking. Foto: Marcela Grundzová

Jaká je správná technika chůze?

Kateřina Kolišová popisuje správnou techniku takto: hůlky zůstávají spíše za tělem. Ve chvíli, kdy hůlky míjejí při chůzi hýždě, je důležité stisk hůlky úplně povolit tak, aby se ruka dostala do propnutí v lokti a tím se mi uvolnila oblast krční páteře a ramenního kloubu a došlo k lehké rotaci vršku trupu. 

Povolit stisk hůlek dovolují právě rukavičky, které správná Nordic walking hůlka má (jak vybrat správné hole jsme psali zde).

Při použití správné techniky chůze u Nordic walking člověk zapojuje většinu hlavních svalových
partií podobně, jako třeba u klasického běhu na běžkách.

Jaké dělají lidé další chyby?

Kromě špatné techniky chůze si lidé často pořizují nevhodné hole. Kateřina Kolišová z webu Škola chůze říká, že lidé si často kupují skládací hliníkové hůlky, ale to je bohužel obvykle ten nejhorší materiál. S těmito hůlkami se pak snaží chodit denně a třeba zhubnout, nebo i běhají dlouhé závody. Ale hliník nemá schopnost pohlcovat nárazy (někteří výrobci dávají do hůlek pružiny, čímž vlastnosti holí ještě zhorší), a tak jde vše do těla. A protože ruce také náraz neztlumí, mohou po
čase přijít problémy s klouby na rukou, ramenou, bolesti hlavy a krční páteře.

V tomto ohledu může nevhodná hůl, potažmo chování, i zatěžovat přírodu – Kateřina Kolišová dodává, že vídává nevhodné hůlky i při dlouhých závodech a jak ji vždy zaskočí, že lidé jsou schopni vydat velké peníze za vybavení (boty, batohy, oblečení) a pak si pořídí ty hliníkové hůlky, které následně uprostřed závodu pohodí, protože se jim rozbily a oni je nechtějí s sebou táhnout dál.

Bezpečným sportem ke zdraví

Nordic walking patří mezi sporty, které prospívají fyzické kondici a zdraví obecně a můžete ho provozovat do vysokého věku. „Nordic walking je určitě bezpečnou aktivitou a nepatří mezi rizikové nebo posuzované činnosti,“ potvrzuje Petr Procházka, ředitel Úseku pojištění osob Kooperativy. A člověk se zdravým životním stylem čerpá benefity nejen z vlastního funkčního těla. „Prevenci podporujeme a snažíme se motivovat naše klienty ke zdravému chování – v rámci některých životních pojištění zvýhodňujeme nekuřáky, zdravý životní styl, absolvování preventivních prohlídek a podobně,“ dodává Petr Procházka.

Tip na závěr: u komerčních nikoliv, avšak některé zdravotní pojišťovny vyplácejí příspěvky na pohybové aktivity. Zkuste zjistit i vy, zda právě vaše nepodpoří právě Nordic walking s instruktorem.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky