Úvod Nezařazené Překyselení organismu: dva názory, skutečný problém k řešení a marketingový tah

Překyselení organismu: dva názory, skutečný problém k řešení a marketingový tah

od Martin Kubala

Jedním z hlavních úkolů vašeho těla je udržení mírně zásadité úrovně pH vaší krve v rozmezí hodnot 7,35 až 7,45. Při jakékoliv drobné odchylce od tohoto normálu je ohroženo vaše zdraví, při vyšších pak váš život. To je fakt, který dále ve svém textu rozebírá Martin Kubala, poradce pro výživu a suplementaci, poradce pro výživu ve sportu a člen aliance výživových poradců.

Typickým příkladem odchylky je diabetická ketoacidóza, při níž vlivem špatné léčby (anebo nedbalostí pacienta) může pH krve klesnout k hodnotě 6,8, která je již neslučitelná se životem. U zdravého jedince takový odklon nehrozí, protože váš organismus vynaloží všechny dostupné prostředky k tomu, aby případnému vychýlení zamezil. V čem tedy spočívá problém?

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že zakyselení organismu je tendenční, neměřitelný jev, na jehož míře se podílí několik současně působících faktorů, jako je 

  • konzumace nevhodných potravin
  • užívání návykových látek
  • stres
  • nedostatek spánku
  • elektromagnetický smog
  • extrémní anebo naopak nedostatečná pohybová aktivita. 

Ale pozor, zakyselení se neprojevuje narušením pH krve, se kterým bývá občas zaměňováno. Pojďme si nyní vysvětlit alespoň to nejzákladnější, co si lze anebo naopak nelze pod zakyselením vašeho těla představit.

Může zakyselení ovlivnit náš zdravotní stav?

Ukažme si to na příkladu auta vezoucího svého pasažéra. Auto disponuje řadou bezpečnostních prvků, které v případě nárazu řidiče ochrání i za cenu toho, že vozidlo pak nebude schopno plnohodnotného provozu. Nicméně, plechy se vyklepou, sklo vymění a jede se dál. Pokud však k nárazům dochází příliš často anebo jsou příliš silné, může dojít k tomu, že obnova do plně funkčního stavu již nebude možná, protože jednotlivé díly začnou postupně vypovídat službu.

Na podobném principu, pouze v dlouhodobějším časovém horizontu, funguje i lidské tělo při snaze o udržení homeostázy (v tomto případě acidobazické rovnováhy) v těle. S běžnými excesy si hravě poradí, aniž bychom to zaregistrovali, u větších pak již potřebuje nějaký čas na regeneraci, u dlouhodobě opakujících se pak hrozí vyřazení exponovaného orgánu z provozu.

V této souvislosti se nejčastěji hovoří o osteoporóze, neboť tělo neutralizuje zakyselení vyplavováním vápníku z kostí. Samozřejmě, že toto je pouze jeden příklad, neboť zakyselení organismu může být příčinou vzniku chronických zánětů, migrén, astmatu nebo v krajním případě nádorových onemocnění. 

Pochopili? Vsadím se že ne, protože jsem vám právě odprezentoval názor zastánců tvrzení, že zakyselení organismu má negativní dopady na naše zdraví. Existuje však i úplně opačný pohled na věc. Pojďme si představit i ten.

Zakyselení organismu je nesmysl, tvrdí významná část lékařů a výživových poradců

Lidské tělo během metabolismu produkuje značné množství kyselých látek a tento jev je naprosto přirozený. Při jejich zvýšeném výskytu disponuje náš organismus nespočtem mechanismů, které využívá při jejich regulaci. Samotné pH krve pak není regulováno vyplavováním vápníku z kostí, ale hydrogenuhličitanovými ionty. Při reakci vzniká sůl a oxid uhličitý. Sůl je vyloučena močí, oxid uhličitý vydýcháme, hydrogenuhličitanové ionty jsou okamžitě vytvořeny ledvinami a dodány zpět do krve.

Žádná seriózní studie vliv zakyselení organismu na vaše zdraví neprokazuje a jedná se pouze o marketingový tah firem nabízejících “odkyselující” diety anebo potravinové doplňky.

To tvrdí pro změnu zastánci teze, že zakyselení organismu je zcela běžným jevem bez zásadního vlivu na zdravotní stav a nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin má na naše zdraví negativní dopad ze zcela jiných důvodů (káva, maso, sladkosti).

Fauly mezi argumenty – na co si dát pozor

Pokud se rozhodnete brouzdat po internetu a vyhledávat si podrobnější informace zabývající se touto problematikou, často můžete narazit na značně zavádějící tvrzení. Která to nejčastěji jsou?

U zastánců zakyselení to bývá doporučení, abyste si pomocí lakmusových papírků změřili pH moči a tím zjistili, zda máte zakyselený organismus anebo ne. Moč má téměř vždy kyselé pH. Standard je 5.0. Sofistikovanější prodejci (neboť se velmi často jedná o trik prodejců potravinových doplňků) vám pak doporučí své produkty, pokud pH moči klesne pod standardní hodnoty. Jenže to se ale při konzumaci určitých potravin anebo nadměrné fyzické aktivitě stává zcela běžně.

Narazíte-li na argument, že kyselinotvorná strava vám může změnit pH krve, nepokračujte ve čtení. Je to stokrát vyvrácená lež.

Naopak častým faulem odpůrců bývá argument, že protistrana prezentuje vliv zakyselení organismu na pH krve anebo pH moči. Jenže zmíněné argumenty používají jen obchodníci se strachem, nikoliv seriózní poradci nebo lékaři zastávající pouze jiný názor.

Co si z toho vzít?

Jednomu by se z toho zamotala hlava. Naštěstí pro nás existuje dostatek doporučení, jak nadměrné zakyselení částečně eliminovat, která nejsou v žádném rozporu s obecně přijímanými zásadami zdravého životního stylu. Tedy nám prospějí tak jak tak.

Dostatek spánku a omezení elektromagnetického smogu je jedním z prvních kroků k nastavení optimálního životního rytmu. Nedostatek spánku a elektromagnetický smog mají okyselující vliv, bez dostatečného spánku se vám zhoršuje metabolismus, hůře odoláváte stresu, nejste dostatečně produktivní, vzniká zvýšené riziko úrazu při provozování pohybových aktivit. Elektromagnetický smog a závislost na mobilních telefonech je jedním z hlavních faktorů narušujících váš spánkový režim.

Eliminace stresujících vlivů. Je to jako spojené nádoby. Stres okyseluje a zároveň může zapříčiňovat poruchy spánku. Poruchy spánku mohou být naopak jednou z příčin dlouhodobého stresu. Při stresu dochází k nadměrné aktivaci sympatiku na úkor parasympatiku zodpovědného za vaše zažívání. Špatné zažívání posouvá acidobazicitu kyselým směrem.

Dostatek přiměřené pohybové aktivity zejména té aerobního charakteru. Kyseliny se díky regulačním mechanismům přeměňují na soli a oxid uhličitý, který díky zvýšené aktivitě vydýcháme ven. Naopak anaerobní aktivita způsobuje zakyselení neboť během ní dochází k produkci kyseliny mléčné. Proto je vhodné po intenzivním tréninku věnovat pozornost důkladné kompenzaci. 

Vyvážená, pravidelná a pestrá strava. Často omílaný problém, jehož podstata spočívá v tom, že čím více druhů jídla do svých ideálně čtyř až šesti chodů denně zakomponujete, tím bohatší bude zastoupení obsažených živin a zároveň eliminujete riziko, že byste ve svém jídelníčku “přestřelili” nějakým nežádoucím směrem. Jakákoliv konzumace nadměrného množství potravin rovněž způsobuje zakyselení bez ohledu na to, jestli jste do sebe nacpali tři větrníky anebo kilogram špenátu.

Jednoduchá kontrola

Pokud byste přece jen chtěli mít možnost kontroly nad stavem svého metabolismu nejen z hlediska acidobazické rovnováhy, zaměřte pozornost na svou stolici. Ano, čtete dobře. Nemusíte dělat žádný rozbor. Dobře zkonstruovaný produkt vaší metabolické továrny by totiž měl mít pevnou konzistenci, leskle hnědou barvu, nezapáchat a pohybovat se na hladině. Takže pokud se vám pravidelně daří vyrobit ráno statného krasavce v hnědé metalíze, co si spokojeně čvachtá na hladině a při pohledu na něj vás nezačnou štípat oči, můžete být zcela bez obav.

Základní přehled potravin s okyselující tendencí

O zakyselení organismu se nejčastěji hovoří v souvislosti s nevhodnou životosprávou. Chcete-li mít alespoň základní přehled o tom, jaký vliv na váš metabolismus mají jednotlivé druhy potravin, tak jako hodně zjednodušenou pomůcku přidáváme informaci, že 

  • mezi zásadotvorné potraviny patří většina zeleniny a ovoce, kysaná zelenina a většina bylin
  • mezi mírně okyselující patří obiloviny, luštěniny a ořechy
  • silně okyselující tendenci pak mají živočišné produkty, sladkosti, produkty obsahující bílou mouku nebo bílý cukr, káva, tabákové výrobky, alkohol, návykové látky.

Selským rozumem pojato – při pohledu na jednotlivé skupiny potravin musíme dospět k názoru, že sestavíme-li si jídelníček, v němž budou dominantní především první dvě skupiny potravin, které v rozumné míře budeme doplňovat tou poslední, to vše za podpory adekvátní pohybové aktivity, tak nemůžeme šlápnout vedle. Tento režim vám v drobných obměnách navíc doporučí drtivá většina výživových poradců bez ohledu na to, zdali je dle jejich názoru překyselení pro člověka nebezpečné nebo ne.

Zakyselení je běžný jev, se kterým by zdravý organismus neměl mít problém se vyrovnat. Co by si však měl každý aktivní sportovec zapamatovat, je skutečnost, že zakyselení představuje zátěž, se kterou se váš organismus musí vyrovnat a to i za cenu dočasného snížení vašeho výkonu.

Často se také uvádí jako účinný prostředek proti zakyselení jedlá soda. Prosím neblázněte, jděte si raději zaběhat.

1 komentář

Stenly 20. 9. 2021 - 9:20

K tomu elektromagnetickému smogu narušujícímu spánek. No já si spíš myslím, že za narušení spánku nemůže nějaké vyzařování mobilu, ale už samotná přítomnost v ložnici. Jednak může docházet k rušení vlivem neustálého pípání atd. a to nemusí být zrovna vyzvánění ale přijímání různých zpráv atd. ale i ten pocit, to vědomí, že mi může kdokoliv zavolat, že prostě mobil mám na stolku. Podobnou kravinu v podobě stále zapnutého displeje není nutno ani komentovat. Mobil na noc vypnu, nebo mám v jiné místnosti .

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky