Úvod Nezařazené Novoroční bilancování: Rok 2021 z pohledu adidas. Který model posbíral nejvíc medailí?

Novoroční bilancování: Rok 2021 z pohledu adidas. Který model posbíral nejvíc medailí?

od Adéla Ptašková

KOMERČNÍ SDĚLENÍ Rok 2021 nám skončil a je tedy čas na nějaké to bilancování. Pojďme si uplynulý rok shrnout z pohledu jedné z nejznámějších sportovních značek. Kterému modelu dávali profesionálové přednost? Která žena jako první v historii dokázala v jedné sezóně získat olympijské zlato v maratonu a současně vítězství v Marathon Majors?

Atletům závodícím pod značkou adidas se loni vedlo především v modelu ADIZERO. Více než polovina z nich zvítězila právě v těchto botách. ADIZERO má také prsty v celkem sedmi světových rekordech, které loni padly.

Alberto Uncini Manganelli, generální manažer pro běh a další sporty společnosti adidas, k loňskému úspěšnému roku uvádí: „Do vývoje kolekce ADIZERO a inovací, jako jsou LIGHTSTRIKE PRO a ENERGYRODS, jsme vložili nespočet hodin. To, že se to všechno podařilo v roce, kdy padlo sedm maratonských vítězství a sedm světových rekordů, je důkazem tvrdé práce.“

Podívejme se ale nyní na tyto výkony trochu blíže.

Word Marathon Majors

Na nejprestižnějších běžeckých silničních závodech – World Marathon Majors – se na stupních vítězů objevilo celkem dvanáct běžců v botách ADIZERO. Šest z nich ulovilo první příčku s průměrným odstupem 27 sekund od stříbrných závodníků.

V Berlíně odstartoval první z pěti Major maratonů vítězstvím Guye Adola, následovaný Joyciline Jepkosgeiovou, která v Londýně zaběhla světové sezónní maximum 2:17:43. Oba atleti měli na nohou model ADIZERO ADIOS PRO 2, stejně jako vítězové maratonu v New Yorku Albert Korir a Peres Jepchirchirová. Také v Bostonu proběhli jako první cílem atleti hájící barvy adidas – Benson Kipruto a Diana Kipyokeiová, oba s botami ADIZERO ADIOS PRO 1.

Světové rekordy

U výše zmíněné Peres Jepchirchirová se na chvíli zastavíme. Jako první žena v historii dokázala v jedné sezóně získat olympijské zlato v maratonu a současně vítězství v Marathon Majors. Tato běžkyně loni dokonce dvakrát překonala rekord v ženském půlmaratonu, a to ve Valencii a v Praze. Ve Valencii se dařilo i mužům, kdy Kibiwott Kandie zaběhl půlmaraton v rekordním čase 57:32.

Hned dva světové rekordy v jeden den byly překonány v závodě ADIZERO: ROAD TO RECORDS konaném v září 2021. Etiopanka Senbere Teferiová zaběhla pět kilometrů v parádním čase 14:29, přičemž na sobě měla dosud nejnovější model ADIZERO TAKUMI SEN 8. Devatenáct let starý rekord v běhu žen na 10 km pak pokořila Keňanka Agnes Jebet Tiropová s časem 30:01.

Že rok 2021 patřil převážně ženám, pak potvrzují další dva rekordy. Kalkidan Gezahegeneová pokořila magickou hranici třiceti minut ve smíšeném závodě na 10 km (29:38) a Dawit Seyamová uběhla poloviční vzdálenost v čase 14:41.

Budoucnost adidasu a bot ADIZERO

Na výše popsané výkony jsou v adidasu patřičně hrdí. Alberto Uncini Manganelli k tomu uvádí: „Nebylo snadné projít sezónou, která byla zhuštěna do několika intenzivních měsíců. Naše týmy neúnavně pracují na inovacích a poskytují našim sportovcům ty nejlepší produkty a podporu, aby mohli využít svůj maximální potenciál. Ten jim umožňuje soustředit se na jedinou věc: vítězství.“

Tým adidas chce i nadále posouvat hranice a pomáhat sportovcům přepisovat historii. „Charakter naší práce na kolekci ADIZERO podporuje tento způsob myšlení a my se již nyní díváme dopředu, abychom zajistili, že budoucí vývoj bude připraven na rok 2022 a další roky. Pro rok 2022 máme ambiciózní cíle a očekáváme, že je splníme. Od světových rekordů a dalších vítězství v Major maratonech až po velké úspěchy všech našich sportovců, kteří se účastní závodů po celém světě.“

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky