Úvod VybaveníBěhání První dojmy. Horká novinka Garmin Epix 2 má amoled displej. Tester si ho zamiloval

První dojmy. Horká novinka Garmin Epix 2 má amoled displej. Tester si ho zamiloval

od Pavel Tomek

Garmin se až do této chvíle vyhýbal dotykovým displejům u nejvyšší řady svých hodinek. To se s příchodem modelu Epix 2 ale mění. Společně s Garmin Fénix 7 se jedná o nejvybavenější hodinky, jaké si můžete pořídit. A dotykový displej je třešnička na dortu. Dejte mu šanci, je to bomba!

Hodinky si hýčkáme teprve několik dnů, takže na regulérní recenzi si ještě budete muset chvíli počkat. Určitě vás ale nemůžeme ochudit alespoň o naše první dojmy. Začít nemůžu ničím jiným než dotykovým displejem. Ten je totiž skvělý. Vsadím se s vámi o cokoliv, že mu začnete velmi rychle dávat přednost před tlačítky. Displej reaguje na dotyk rychle, ovládání je velmi snadné a plynulé. Asi nejvíc jsem jej ocenil u map, kde pro mne bylo dřívější ovládání pouze přes tlačítka skutečně utrpení.

Úplně všechno přes dotyk ovládat nejde, nepřišel jsem třeba na to, jak bych se dostal do hlavní nabídky sportovních profilů nebo nastavení, drtivou většinu ostatních funkcí ale zvládnete obstarat právě dotykem na displeji.

Pro zaryté tradicionalisty musím uvést, že pokud by si na dotykový displej nedokázali zvyknout, mohou samozřejmě využívat pouze klasická tlačítka po bocích. Celý dotyk se dá navíc úplně vypnout, takže displej nebude reagovat. Opravdu rozumné mi to ale přijde snad jen u sportovních aktivit. Rozhodně si dotyk nebo nedotyk můžete různě navolit a používat tam, kde vám to přijde jako dobré řešení.

Nedá mi to, abych se nepodělil o dojem, že mi nové hodinky připomínají pohádku o Chytré Horákyni. Mají ovládání dotykem i nedotykem a typ displeje je úsporný i neúsporný. Abych to ale vysvětlil – o dotyku jsme si už napsali, zaměřím se tedy na typ displeje. Hodinky Garmin Fénix používají tradičně úsporný, transflektivní displej. Je to displej, který nezhasíná a je stále vidět, je skvěle čitelný na slunci, ale v šeru se musí podsvítit. Jeho výhodou je úspornost a nevýhodou trochu „vyblité“ barvy (pardon za ten výraz). I řada Fénix 7 používá transflektivní (tentokrát dotykové) displeje, ale Garmin tentokrát do platformy Fénix 7 osadil i vysoce jasné, barevně brilantní, dotykové AMOLED displeje. Aby se to nepletlo, pojmenoval tyto modely jako Epix 2. Epix 2 jsou velikostí a funkcemi shodné se středními Fénix 7, liší se jen zmíněným AMOLED displejem. My se teď věnujeme právě modelu Epix 2.

Displej u Epix 2 vypadá skutečně skvěle. Garmin se poprvé u nejvyššího modelu rozhodl pro AMOLED technologii, takže barvy jsou krásně jasné a zářivé. Prostě na displej je radost se dívat a s čitelností opravdu mít problémy nebudete. Chybí mi snad jen to, že displej nesahá až k okrajům hodinek. 

Velkou otázkou určitě bude, jaký vliv bude mít AMOLED displej na výdrž baterie. Tuhle otázku ale zodpovíme až v recenzi po dlouhodobějším testování. Určitě je ale nutné počítat s tím, že výdrž nemůže být tak dobrá jako u transflektivního displeje z Fénixu 6 a 7. Stejně tak nebylo zatím možné vyzkoušet všechny smart funkce, jelikož nový model, který jsme měli k dispozici ještě před oficiálním představením, ještě nebylo možné spárovat s telefonem, ale lze předpokládat, že vše bude fungovat, jak má.

Jak už je z fotek patrné, design hodinek už nijak novátorský není. Garmin se drží osvědčené tradice. Nebýt zářícího displeje, jen obtížně byste si uvědomovali, že na ruce nenosíte třeba Fenix 6. Ano, jsou tam drobné odlišnosti, ale ten základ je pořád stejný, třeba chybějící šroubky na lunetě nebo lépe chráněný senzor na snímání srdečního tepu. I Epix 2 jsou robustnější hodinky, které budou vypadat lépe na mužské ruce. 

Kromě inovovaného displeje se uživatelé Epix 2 můžou těšit třeba na novou sportovní funkci, která by měla na základě vaší běžecké historie upozornit na riziko vyčerpání a včas poskytnout prostor pro snížení tempa. Hodinky by také měly pomoct zabránit, abyste zbytečně nepřepálili start. Oboje ale bude chtít více testování.

Stejně jako dříve, Garmin nabídne hodinky v několika verzích. A třeba safírová edice přidává vylepšený GPS přijímač s označením „Multiband“, s přístupem k více frekvencím satelitního GPS signálu. Přesnost polohy by tak měla být výrazně lepší než dříve a mělo by se to projevit nejen menšími úlety polohy v místech se zastíněným výhledem na oblohu, ale i stabilnějším tempem u běhu. Vyšší řada Epix 2 má přímo v hodinkách již topografické mapy Evropy a zbytku světa, do těch lěvnějších si je můžete stáhnout přes Wi-Fi. Pro lyžaře tu zase jsou SkiView mapy s názvy sjezdovek a hodnocení obtížnosti pro více než 2 000 lyžařských středisek po celém světě. Vše doplňuje čeká podrobná mapa Topo Czech PRO, kterou Garmin přikládá k hodinkám z české distribuce. Je tedy jasné, že si Garmin dal na novince opravdu hodně záležet.

A kolik tahle legrace bude stát? Závisí, zda zvolíte verzi se safírovým, vysoce odolným sklíčkem, nebo si vystačíte s tvrzeným Gorila Glass 3. Kovové prvky pouzdra hodinek zas mohou být buď z nerezové oceli nebo titanové. Ceny se pak pohybují v rozmezí mezi 21 900 Kč až 26 990 Kč. Není to málo, ale vypadá to, že tyhle hodinky způsobí na trhu rozruch.

Současně s Epixy se dnes začaly prodávat nové Fénix 7. První dojmy redakce a fotogalerii najdete níže.

3 komentáře

Filip 28. 1. 2022 - 13:00

Pěkný. Jako uživatel a věčně střídám apple watch a garminy, tak bych řekl že to snad garmin umí pořešit. U apple watch se stáhne obnovovací frekvence a amoled svítí pořád. i díky mikropohybu pixelů se nic po dvou letech na displayi nevypálilo. Čekal bych, že po těch letech to dokáže i garmin.

Odpověď
Martin 22. 1. 2022 - 7:34

Tohle je stará fáma, která se už u dnešních displejů téměř nevyskytuje. U AMOLEDu bych se toho vůbec nebál. Tím se strašilo, tak možná před 10 lety. Doba pokročila a dnešní AMOLEDy jsou někde jinde. Bez AMOLEDu ani náhodou a Garmin si se spotřebou skvělé poradil což je super.

Odpověď
Mitsu 20. 1. 2022 - 11:24

Bylo by dobré se také zmínit, že Garmin při koupi těchto hodinek se na ofiko stránkách přímo chlubí, že amoled můžete mít zapnutý celodenně. V návodu však je poté uvedeno, že takto zapnutý amoled vám vypálí veškerá písmena do displeje a to již do jednoho roku, kdy statické obrazce jsou největším zabijákem tohoto displeje. Což u „hodinek“ je 90% času statický displej.
Je dobré se tedy zmiňovat také o záporech a ne pouze o kladech výrobku. Tyto hodinky koupíte za 25 tisíc a po roce plného používání můžete zahodit :)

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky