Úvod Nezařazené Zapomeňte na Gardu. Objevte fantastické Lago Maggiore

Zapomeňte na Gardu. Objevte fantastické Lago Maggiore

od Marcela Grundzová

Pojďme objevit oblast Lago Maggiore a říct si, proč je toto italské jezero ideální volbou pro aktivní dovolenou. Jezero je neprávem mírně opomíjeným sousedem známého Lago di Garda, přičemž jeho nabídka sportovního vyžití je ohromná a příroda v jeho okolí poskytuje nové výhledy a zážitky. Spokojen bude každý – od náročného sportovce, který miluje dlouhá stoupání až po ty, kteří si rozhodně nemyslí, že vzít kolo do Alp je dobrý nápad…

Z Prahy je to k jezeru něco přes 800 kilometrů, takže je autem dostupné. Tato volba je skvělá, pokud s sebou chcete vzít vlastní kola nebo další sportovní vybavení. Jestliže chcete šetřit čas i náklady, doporučuji využít levných letenek do Milána. Z města módy je to k jezeru už jen hodinka jízdy vlakem.

Okolo jezera je mnoho větších či menších městeček, kde není problém se ubytovat. Osobně mohu doporučit město Stresa s línou atmosférou i vůní středomořského pobřeží. To s sebou nese další pozitivum – pokud část vaší výpravy preferuje kavárenské povalování a odpoledne trávené na pláži (ač spíše kamenitých) – zajistíte uspokojivý program i pro ně. Jak říkám, Stresa je dokonalost sama.

Městečko má to kouzlo vyvolat ve svých návštěvnících klid, pod ním však tepe široká zásoba dostupných aktivit, přestože některé bohužel omezil nešťastný pád lanovky, která vedla na vrch s názvem Mottarone. Ta je stále mimo provoz.

Začít pobyt je možné prohlídkou samotného městečka. V blízkosti jeho břehů jsou snadno dostupné Borromejské ostrovy (obydlené jsou tři – Isola Madre, Isola dei Pescaroti a Isola Bella). Na ně je snadné se dostat některou z lodiček, které ostrovy objíždí a fungují jako lodní hromadná doprava. Protože cena dopravy se odvíjí od počtu navštívených ostrovů, lze se případně rozhodnout i jen pro jeden. V tom případě by to měl být ten se jménem Isola Bella. Na něm leží ostrovní palác Borromeo, který ukrývá i barokní zahradu. Palác i zahrady jsou turistům přístupné a zejména umělé jeskyně v nich jsou prostě zajímavé (aneb jak jinak vyjádřit, že ten italský kýč prostě musíte vidět?).

Lago Maggiore Expres

Ze Stresy je také možné naplánovat celodenní výlet v podobě okruhu přes Švýcarské alpy – Lago Maggiore Expres. Ten doporučuji předem naplánovat – jednak je totiž potřeba ověřit, které dny je možné ho absolvovat (lístky lze koupit v turistické kanceláři) a jednak je potřeba i předem vědět, které místo chcete na trase konkrétně vidět. Jde o okruh, který kombinuje cestu vlakem a lodí (a je k dispozici také dvoudenní jízdenka, díky které je možné výlet protáhnout a přenocovat v jedné z obcí, která je v itineráři cesty).

Okruh začíná na železniční stanici. Vlak odveze cestující k první stanici alpské panoramatické železnice, která jede z Itálie do Švýcarska přes údolí Centovalli, a nabízí mnoho úžasných výhledů. Bonusem je, že na kterékoli zastávce je možné vystoupit, místo si prohlédnout a následujícím vlakem pak zase pokračovat v cestě. Ač mám pocit, že trasa je skvěle vymyšlená, je nutné poznamenat, že její organizace má své drobné „mouchy“. Turista má na výběr, zda zvolí cestu vlak – vyhlídková železnice – loď, nebo opačnou. Dostane rozpis jízdních řádů vlaků i lodí a může si cestovat jak chce. K letáčku s jízdními řády ovšem nebyly další informace, takže příprava se hodí – minimálně proto, aby člověk věděl, kde je vhodné vystoupit a kolik času prohlídka místa obvykle zabere. Já konkrétně například až po vyjetí ze zastávky „Re“ (Itálie) zjistila, že tam jsem vlastně vystoupit chtěla. V místě se totiž nachází bazilika della Madonna del Sangue, a ta je oproti běžným alpským kostelíkům  naprosto impozantní (ostatně pro cyklonadšence je dobré vědět, že kolem baziliky vede i cyklotrasa).

Nabídka sportovních možností, ze kterých si vybere každý

Další z aktivit, kterou je vhodné plánovat s předstihem (tj. domluvit si s pořadatelem zážitku termín a případný odvoz), je možnost vyzkoušet alpský canyoning. Od dubna do října se v údolí Ossola (asi 30 minut jízdy ze Stresy) nabízí canyoning v několika různých obtížnostech.

A protože Alpy se rozhodně nerovnají jen canyoning, je možné v okolí jezera využít i různé turistické trasy, ferraty s výhledem na jezero, paragliding nebo přímo lezení (například Ossola Valley – colloro cliff). Je jasně vidět, že cyklistika v okolí jezera je jen pomyslnou „třešničkou na dortu“, která doplňuje nabídku sportovního vyžití.

Je nutné upozornit, že při cestě mimo sezonu (my Stresu navštívili na konci června a stále se městečko tvářilo mimosezónně) může být problém půjčit si kolo nebo se i jen doptat, kde kolo půjčit lze. Takže pro úsporu času – zkuste hotel Meeting. Nečekejte tam však odborně seřízená a kvalitně připravená horská kola. Spíš šlo o naprostý protiklad takové představy. Ale pokud není k dispozici nic jiného, člověk vezme cokoli. V sezoně má Stresa k dispozici půjčovny horských kol i elektrokol. Obdobně se nám na konci června u jezera nepovedlo půjčit ani kajak, paddleboard nebo šlapadlo. Protože se placené zábavy s tímto vybavením na internetu nabízejí, možná by se s trochou detektivního pídění dalo i toto vybavení půjčit – na první dobrou přímo u vody to ale možné nebylo.  I z pohledu dostupnosti sportovního vybavení je tedy potřeba zvážit kdy a zda jet autem či letecky.

Dokud jezdila již zmíněná lanovka na vrchol Mottarone, bylo možné vyvézt kolo lanovkou nahoru a podnikat 18 kilometrů dlouhé sjezdy zpět k jezeru, které opět lemovaly dokonalé výhledy na jezero. To byl ideální relax i pro ty, kteří nejsou příznivci dlouhých stoupání nebo jízdy na kole obecně. Navíc šla taková zábava absolvovat několikrát za sebou. Nicméně i klasických tras pro kola je v okolí jezera dostatek a cyklisté všech úrovní si jistě vyberou a budou spokojeni.

A tip na závěr

Pokud chcete večer trochu romantiky,  zkuste lanovku Laveno Mombello. Najdete ji sice na druhém břehu jezera, ale z města Intra jezdí do Lavena trajekt. Můžete ho využít jak autem, tak na kole. Ze Stresy je to k trajektu cca 16 kilometrů. Lanovka sama o sobě je dost nezvyklá – jedná se o jakési dvoumístné koše, které nabízejí zážitek samy o sobě. Nahoře čeká panoramatická restaurace s možností tance a večerní zábavy při západu slunce (poslední jízda lanovky v létě o víkendu je ve 22 hodin, při konkrétních akcích až o půlnoci).

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky