Úvod Inspirace Klik, tvoje výzva na červenec. Jaké je správné provedení a kolik denně?

Klik, tvoje výzva na červenec. Jaké je správné provedení a kolik denně?

od Adéla Ptašková

Postupnými krůčky si za měsíc vybudujete klikovou kondici. Fyzioterapeutka Kateřina Honová řekne, jak na to a my vám dodáme plán, který zvládnete, tak pojďme na to.

Červenec je tu a s ním první Rungo výzva! Zapoj se a udělej něco pro sebe, své tělo a svou psychiku. Co budeme dělat? Kliky! Tento základní cvik je pro začátek ideální – zná ho každý a někdy ho dělal, ale zároveň to pro většinu lidí není úplná dávačka. 

Pravidla

Každý den udělej tolik kliků, kolikátého zrovna je krát dva. Jinak řečeno, začni na dvou a každý den dva přidej. Červenec má 31 dnů, takže skončíme na 62 klicích. Pokud tě ten počet děsí, neboj se nic – opakování se přidává postupně, takže než se dostaneš na nějaký větší počet, tělo si na kliky přirozeně navykne. Navíc na to máš celý den, nikdo neříká, že musíš udělat všechna opakování najednou. Jestli ti přece jen plné kliky budou dělat problém, odlehči si, jak radí fyzioterapeutka Kateřina Honová níže. Hlavně pozor na techniku, chceme pro své tělo udělat něco pozitivního, ne si ho zničit.

Pokud jsi machr a kliky jsou pro tebe brnkačka, vynásob počet dnů třemi (začni na třech, skonči na 93). Obtížnost si urči na začátku a dobře si to rozmysli – v průběhu měsíce si můžeš opakování přidávat, ale ubírat nikoliv! 

Smyslem výzvy je udělat něco pro své tělo každý den. Takže nějaké sbírání opakování dopředu zde nefunguje. Ať máš před sebou jakkoliv náročný den, pár kliků udělat zvládneš. 

Fyzioterapeutka Kateřina Honová: klik a jeho rizika
U kliku je zásadní udržet napřímenou páteř během celého provedení a stabilní pozici lopatek, které se pouze pootáčí, ale nejdou směrem k sobe (směrem k páteři – do addukce). Na to je třeba si dávat pozor, protože to přetěžuje ramena a přechod krční a hrudní páteře. Pokud se při kliku prohnete v zádech, tak přetěžujete bederní páteř. Stabilita je tedy prvořadá. Pohled směřuje lehce před ruce, krční páteř je v prodloužení. Kontrolu si zaslouží také pozice chodidel – paty by měly směřovat ke stropu, nevytáčí se do stran. 

Při cvičení nezadržujte dech, dýchejte pravidelně. Pozice rukou je individuální a uzpůsobuje se dle pozice lopatek. Pro někoho to bude znamenat, že dopředu směřuje druhý prst, u někoho třetí. 

Klik je vynikající celotělový cvik, je ale náročný na techniku provedení. Pokud jej nezvládnete v plné verzi, doporučuji začít v pozici opření na stůl nebo gauč. Modifikované kliky (na kolenou) spíše nedoporučuji, pracují na jiném vzoru opory, než klik plný. 

Rungo hec

A jaký bude hec pro tento měsíc? Je léto, takže plavkovou formu už všichni máme a nechceme si ji zničit. Zároveň jsou ale všude lákadla v podobě zmrzlin a limonád. Vyhecujme to a jeden den v měsíci nejezme nic sladkého. Žádný zákusek ke kávě, žádné sladké pití, nanuky, zmrzliny, protein… zda vynecháš i ovoce, je na tobě. Jeden jediný den. To zvládnem, ne? Den si zvolíte sami.

Sdílejme a družme se

Aby se nám lépe klikovalo, vstupte do Rungo komunity na Facebooku a Instagramu a sdílejte svůj progres. A rozhodně se pochlubte, až splníte Rungo hec. A nezapomeňte, každý den se počítá!

#rungovyzva #rungohec

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky