Úvod Inspirace Bláto a není se čeho chytit. Počasí potrápilo třetí etapu MUMu

Bláto a není se čeho chytit. Počasí potrápilo třetí etapu MUMu

od Rungo

Třetí etapu, Blanenskou, poznamenal vydatný déšť. I tak do závodu nastoupilo 131 běžců. Celkové pořadí se u mužů zatím nemění, v ženách do čela postoupila Vendula Kelbichová.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Na Moravském Ultramarathonu bylo úterý a to se vždycky běží z Blanska. Ráno stačil první pohled na oblohu a bylo jasné, že vše bude jinak než v předchozích dvou dnech. Kompletně zataženo a příjemná teplota. Hurá. Chvíli po snídani ale začalo pršet a nepřestalo až do začátku etapy, k tomu trochu vítr a řada běžců začala přemýšlet, co si vezme na sebe. Pořadatelé měli jasno. Něco teplého, pláštěnky, deštníky pro zapisovače do tabletů. Značkaři vyráželi na kolech už ráno do deště a přemýšleli, jestli křídové spreje vydrží alespoň do konce závodu. I fáborky v dešti ztrácí svou oranžovou barvu. Těžká práce. A to jsme ještě nevěděli, co nás čeká na trati. 

Ve 14 hodin vybíhá první skupina běžců z areálu Ludvíka Daňka v Blansku. Už první stoupání napovídá, že dnes budeme mít boty plné vody … a nejen vody. Hned za Černou Horou začíná peklo, které jsem si pro sebe nazval “Killing me softly”. Téměř kilometrové stoupání po jemném blátíčku v tloušťce několik centimetrů je dost vyčerpávající, boty se nemají čeho chytit, bláto všude až po kolena. V dalším úseku je to o něco lepší, jenom přibyly velké kaluže, které není jak oběhnout. Louky pod Žernovníkem jsou plné vody, takže nakonec prudké stoupání k rozhledně po asfaltu je docela úleva. V závěru už jen několik různě prudkých kopců a závěrečný seběh z Kozárova lesním trailem. Tedy lesním, býval lesní, ale za poslední roky trochu prořídl. Poslední tři kilometry pak člověk dopleská po asfaltu … a je tu Lomnice a škola. Každý den ji vidíme stále raději. 

Ve startovním poli dnes přibyla celá řada běžců z blanenské ligy a potkáváme známé i méně známé tváře. Celkem 131 běžců se dnes rozhodlo zápasit s touto náročnou etapou. Mezi nimi ale chyběla Talina Ramizer, tarahumarská běžkyně, která po řadě komplikací dnes jenom v roli diváka povzbuzovala běžce. Tedy povzbuzovala je silné slovo. Oni jsou opravdu mimořádně plaší, uzavření a komunikují velmi omezeně, takže drobný úsměv vítající běžce je vlastně silný projev emocí. Antonio znovu vyrazil na trať, a tady musíme říci, že z informací víme, že on nikdy neběžel dva dny po sobě, natož tři … nebo sedm. Kdo si nevyzkoušel obtíže etapového závodu, kdy se každý další den musíte poprat s celým tělem a přinutit ho znovu startovat, nemá ani představu. Antonio Ramirez se s tím popral a v náročné etapě vybojoval 9. místo s velmi slušným časem 3:42:51. Naopak stálice běžeckého pole, světová rekordmanka v počtu uběhnutých maratonů, Sigrid Eichner trochu v blátě a mokru bloudila a nakonec se po pěti hodinách nechala odvézt ze 4. občerstvovačky. Upřímně, ona by to klidně dokončila, ale nechtěla pořadatelům komplikovat život a natahovat směnu. 

A jak to bylo na čele? Mezi muži dnes zvítězil Osvald Kozák, pro kterého to byla druhá etapa, se skvělým časem 3:20:00. Za ním, s odstupem tří minut, doběhl lídr celého MUMu Martin Kopecký, následovaný Danem Orálkem (3:32:20). V ženách jednoznačně zvítězila Lenka Kohnová, která se dokonce vklínila mezi první tři muže s časem 3:31:12, následována Vendulou Kelbichovou (3:54:50) a Martinou Károvou (4:01:18). 

Dnes pokračuje MUM 4. etapou z Tišnova a do ní vstupují na čele celkově v nezměněném pořadí Martin Kopecký (10:03:46), za ním Dan Orálek (10:45:08) a na třetím místě Jan Šunka (10:54:15). Antonio Ramirez je zatím pátý a ztrácí na vedoucího více než hodinu (11:09:24). Mezi ženami se do čela posunula Vendula Kelbichová (11:57:50), následována Lenkou Horákovou (12:04:13) a Martinou Károvou (12:22:01).

RUN FREE. 

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Martin Plachý

1 komentář

Mirek 6. 7. 2022 - 11:35

Paráda, dík za ty články. Jsou informativní i pro účastníky závodu. Ideální by bylo napsat pak souhrnný článek o této dvojici z kmene Raramuri, čím se zabývají u nich doma, jak a kolik naběhají doma, jak hodnotí naši zemičku apod. Strava, obutí atd. Bylo by to zajímavé srovnání.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky